Δυτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Avon Products, η Air Liquide και η Reckitt, παρέμειναν στη Ρωσία παρά το γεγονός ότι σχεδίαζαν να φύγουν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς τα γραφειοκρατικά εμπόδια αυξάνονται και η δραστηριότητα των καταναλωτών ανακάμπτει.
Οι τρεις αυτές εταιρείες είναι μεταξύ των εκατοντάδων δυτικών ομίλων που έχουν μείνει στη χώρα.
«Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν βρεθεί πραγματικά μεταξύ συμπληγάδων», αναφέρει στους Financial Times ένα στέλεχος που συνεργάζεται με δυτικές εταιρείες στη χώρα. «Είπαν ότι θα φύγουν. Τους παρουσιάστηκε μια επιλογή αγοραστών που ήταν απαράδεκτη για αυτούς».
Ρωσία: Ποιες δυτικές εταιρείες παραμένουν αψηφώντας τις αντιδράσεις
Σύμφωνα με στοιχεία της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, που παραθέτουν οι FT, συνολικά, περισσότερες από 2.100 πολυεθνικές έχουν μείνει στη Ρωσία από το 2022, , σε σύγκριση με περίπου 1.600 διεθνείς εταιρείες που είτε εγκατέλειψαν την αγορά είτε μείωσαν τις δραστηριότητές τους.
Λίγο μετά την εισβολή του 2022 στην Ουκρανία, πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι υποσχέθηκαν να περιορίσουν την παρουσία τους στη Ρωσία καθώς η Δύση προσπαθούσε να αποδυναμώσει την οικονομία της χώρας .
Κόστος αποχώρησης
Όμως η Μόσχα αύξησε σταδιακά το κόστος της αποχώρησης, επιβάλλοντας υποχρεωτική έκπτωση 50% σε περιουσιακά στοιχεία από «μη φιλικές» χώρες που πωλούνται σε Ρώσους αγοραστές και ελάχιστο «φόρο εξόδου» 15%. Επίσης, ήταν όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν ντόπιοι αγοραστές αποδεκτοί τόσο από τον πωλητή όσο και από τη Μόσχα και των οποίων η ανάμειξη δεν πλήττει τις δυτικές κυρώσεις.
Η Air Liquide ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι είχε υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας για να πουλήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία στην ομάδα των τοπικών διευθυντών που τη διοικούσαν. Ωστόσο, η συμφωνία δεν έλαβε ποτέ έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης, αφήνοντας την εταιρεία σε αδιέξοδο.
Ορισμένες εταιρείες δεν αισθάνονται πλέον υποχρεωμένες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Avon ξεκίνησε μια διαδικασία πωλήσεων για τις ρωσικές δραστηριότητές της και έλαβε προσφορές αλλά αποφάσισε να μην τις δεχτεί.
«Για περισσότερα από 135 χρόνια, η Avon έχει υποστηρίξει τις γυναίκες όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ηλικίας ή θρησκείας», ανέφερε η εταιρεία.
Ενώ η Reckitt ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2022 ότι «είχε ξεκινήσει μια διαδικασία με στόχο τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της ρωσικής επιχείρησής της», ο νέος διευθύνων σύμβουλός της Kris Licht έχει υιοθετήσει μια πιο μετρημένη προσέγγιση.
«Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις επιλογές, αλλά έχει γίνει πιο περίπλοκο, όχι λιγότερο περίπλοκο», είπε στους FT τον περασμένο μήνα.
Εμπόδια και κέρδη
Οι πολυεθνικές έχουν υπόψη τους τα βάσανα των δυτικών εταιρειών όπως η Carlsberg και η Danone, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν μετά την ανακοίνωση των σχεδίων αποχώρησης.
Ενώ η Danone κατάφερε τελικά να συνάψει μια συμφωνία για να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία με μεγάλη έκπτωση, η Carlsberg παραμένει εγκλωβισμένη σε μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη με τη Μόσχα και ένα από τα πρώην κορυφαία στελέχη της ζυθοποιίας βρίσκεται σε ρωσική φυλακή.
Η Alexandra Prokopenko, μη μόνιμος κάτοικος στο Carnegie Russia Eurasia, είπε ότι οι αυξανόμενοι μισθοί και μια πιο ρομαντική από την αναμενόμενη οικονομική κατάσταση τροφοδότησε μια έκρηξη δαπανών, καθιστώντας τη Ρωσία πολύ πιο ελκυστική για τις πολυεθνικές, ιδιαίτερα στον τομέα των καταναλωτών.
Η PepsiCo ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2022 ότι ανέστειλε την πώληση και την παραγωγή του εμβληματικού της ποτού στη Ρωσία, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί μια γαλακτοκομική επιχείρηση στη χώρα που απασχολεί 20.000 άτομα άμεσα και 40.000 εργαζομένους στη γεωργία έμμεσα.
«Ως εταιρεία τροφίμων και ποτών, τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην ανθρωπιστική πτυχή της επιχείρησής μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα άλλα προϊόντα μας στη Ρωσία», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Ramon Laguarta σε ένα email προς τους υπαλλήλους τον Σεπτέμβριο του 2022.
Μεταξύ των περισσότερων από 2.000 εταιρειών που έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στη Ρωσία – στις οποίες περιλαμβάνονται οι ομάδες καταναλωτών Mondelez, Unilever, Nestlé και Philip Morris – ορισμένες έχουν γίνει πιο ανοιχτές στα σχέδιά τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Mondelez είπε πρόσφατα στους FT ότι οι επενδυτές δεν νοιάζονταν «ηθικά» αν οι ομάδες εγκατέλειψαν τη χώρα.
Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις ισχυριζόμενες αποεπενδύσεις ορισμένων εταιρειών. Η αμερικανική εταιρεία short seller Hindenburg Research αποκάλυψε τον Μάρτιο ότι τα προϊόντα της πολωνικής εταιρείας λιανικής πώλησης μόδας LPP εξακολουθούσαν να πωλούνται στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινώσει ότι είχε εγκαταλείψει την αγορά τον Ιούνιο του 2022 μετά την πώληση της επιχείρησής της σε μια άγνωστη κινεζική κοινοπραξία.
Η Raiffeisen Bank International της Αυστρίας δέχθηκε επίσης πυρά αφού οι FT ανέφεραν ότι δεκάδες αγγελίες εργασίας με έδρα τη Ρωσία που είχε δημοσιεύσει έδειχναν φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης στη χώρα, παρά τη δέσμευσή της να εγκαταλείψει την αγορά.
Ένα δεύτερο στέλεχος που συνεργάζεται με δυτικές εταιρείες στη Ρωσία είπε ότι υπήρξε μια αισθητή αλλαγή στο κλίμα.
Ενώ οι εταιρείες που έφυγαν τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή είδαν μια ηθική επιταγή να το κάνουν, είπε, «το τρέχον κύμα αφορά περισσότερο, πρέπει πραγματικά να φύγετε; Θέλεις να φύγεις; Μερικές από αυτές τις εταιρείες έχουν κατασκευάσει τέσσερα, πέντε εργοστάσια μέσα σε 30 χρόνια. Δεν πρόκειται να το πουλήσουν με έκπτωση 90 τοις εκατό».
Latest News
Γιατί επιβραδύνονται σε όλον τον κόσμο οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας εκτός από το Τόκιο
Το μερίδιο της Ιαπωνίας στις αγορές πολυτελείας αυξήθηκε - Οι πωλήσεις στην Ιαπωνία αντιπροσώπευαν το 9% του συνόλου της LVMH, από 7% ένα χρόνο νωρίτερα.
Εσπρέσο... τέλος στα McDonald's
Άλλο ένα κακό συναπάντημα βάζει νάρκη στις πωλήσεις της McDonald's
«Μειώστε τα ενοίκια» - Νέα διαδήλωση των κατοίκων της Βαρκελώνης
Οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη ζητούν προσιτά ενοίκια για όλους - Σε πολλές πόλεις στην Ισπανία η εκτόξευση του τουρισμού και το Airbnb αφήνουν χωρίς σπίτια τους κατοίκους
Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
Η Shein, προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί ως μία παγκόσμια εταιρεία και όχι ως αμιγώς κινεζική, σημειώνει ο Economist
Ποιος είναι ο εκκεντρικός κροίσος που αγόρασε μια μπανάνα για 6,2 εκατ.
Ο Τζάστιν Σαν είναι Κινέζος επιχειρηματίας και λάτρης των κρυπτονομισμάτων, γνωστός για την ίδρυση της πλατφόρμας blockchain TRON
Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά
Περισσότεροι millenials επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά αλλά αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία
Η Μεγάλη Παραίτηση επανέρχεται; - Γιατί αυξάνεται ξανά η δυσαρέσκεια των εργαζομένων
Η αγορά εργασίας θα μπορούσε να περιμένει ένα νέο κύμα παραιτήσεων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Glassdoor.
Νέα δολιοφθορά στη Βαλτική θάλασσα - Οι καταστροφές στα υποβρύχια καλώδια [διάγραμμα]
Μετά την καταστροφή του αγωγού Nordstream μια ακόμα δολιοφθορά, σε υποδομές στη Βαλτική θάλασσα, προβληματίζει
Αντληση αερίου με δέσμευση άνθρακα από την BP - Επένδυση μαμούθ στην Ινδονησία
Η παραγωγή φυσικού αερίου της BP από το κοίτασμα Ubadari στην Ινδονησία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2028
Πόσο θα κοστίσει στη Goldman Sachs η πτώση της Northvolt [πίνακας]
Η Goldman Sachs, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης