To να υπογράφουν 120 και πλέον ηγέτες επιχειρήσεων επιστολή στήριξης στο Εργατικό Κόμμα δεν είναι μια συνηθισμένη πολιτική κίνηση τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο είναι μια κατάκτηση του Εργατικού Κόμματος που θα αντιμετωπίσει τους Συντηρητικούς σε μια αναμέτρηση που το επίδικο είναι η οικονομία και οι επιχειρήσεις δεν είναι ο παραδοσιακός τομέας άντλησης ψηφοφόρων για το κόμμα που στη βρετανική πολιτική σκηνή καταλαμβάνει το κεντροαριστερό χώρο.

Πέντε εβδομάδες πριν οι Βρετανοί προσέλθουν στις κάλπες, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων ανάμεσα τους ο ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales και ο πρώην αντιπρόεδρο της JP Morgan Cazenove, Charles Harman, ξεκίνησαν ανοιχτή επιστολή «Εμείς, ως ηγέτες και επενδυτές στις βρετανικές επιχειρήσεις, πιστεύουμε ότι είναι ώρα για αλλαγή.»

Βρετανία: Η δυσκολότερη δημοσιονομική πρόκληση των τελευταίων 70 ετών

Οι συντάκτες της επιστολής υπογραμμίζουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποφέρει από μια δεκαετία στασιμότητας εν μέσω έλλειψης πολιτικής σταθερότητας και μακροπρόθεσμης, συνεπούς οικονομικής στρατηγικής. Η χώρα έχει «στερηθεί τις δεξιότητες και την υποδομή που χρειάζεται για να ανθίσει», αναφέρει η επιστολή.

Το Εργατικό Κόμμα έχει «δείξει ότι έχει αλλάξει και θέλει να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις για να αξιοποιήσει το πλήρες οικονομικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφεραν.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται η πρόεδρος της WPP Κάρεν Μπλάκετ, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας της JD Sports και της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικής, Andrew Higginson, και οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Tesco Bank και του αεροδρομίου Heathrow και προέρχονται από διαφορετικούς τομείς από τις τράπεζες και τη διαφήμιση μέχρι το λιανικό εμπόριο και την τεχνολογία. Επιπλέον έχουν υπογράψει διευθύνοντες σύμβουλοι που εταιρειών που μετέχουν στον δείκτη FTSE 250.

Το δεξιό Συντηρητικό Κόμμα βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, αρχικά ως μέρος κυβερνητικού συνασπισμού με το μικρότερο, κεντρώο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Οι τελευταίες γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξήχθησαν το 2019 και κατέληξαν σε μια αποφασιστική νίκη των Συντηρητικών υπό τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε το 2022 μετά από μια σειρά σκανδάλων.

Οι δημοσκοπήσεις

Την προηγούμενη εβδομάδα ο νυν πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, προκήρυξε αιφνιδιαστικά εκλογές για τις 4 Ιουλίου. Στην ομιλία του και σε σχόλια στα μέσα ενημέρωσης, ο Σουνάκ υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του έχει καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό και να οδηγήσει την οικονομία σε ανάπτυξη. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο, μετά από τεχνητή ύφεση πέρυσι. Οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες θεωρήθηκαν λιγότερο ευνοϊκές, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times,  γεγονός που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των εκλογών το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο.

Ωστόσο,οι πολιτικές δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια υποδεικνύουν μια πιθανή νίκη των Εργατικών.

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις μέχρι στιγμής ότι τα πρόσφατα καλά νέα για την οικονομία μεταφράζονται σε πολιτική ώθηση για τον Σουνάκ ή τους Συντηρητικούς. Οι βουλευτές των Τόρις συχνά παραπονιούνται ότι «οι ψηφοφόροι δεν ακούνε».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί υπέστησαν αποφασιστικό πλήγμα στη φήμη τους για την οικονομική τους επάρκεια, που συνήθως αποτελεί βασικό παράγοντα για τις γενικές εκλογές, κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας επί 49 ημέρες το 2022.

Ο Σούνακ δεν κατάφερε να ανακτήσει μεγάλο μέρος του εδάφους από τότε, παρόλο που ισχυρίστηκε ότι η πτώση του γενικού πληθωρισμού τον Απρίλιο ήταν απόδειξη ότι «οι δύσκολες αποφάσεις που έχουμε λάβει αποδίδουν».

Το προβάδισμα των Εργατικών

Οι Εργατικοί έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στη δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία στα μηνύματα της προεκλογικής εκστρατείας. Ανακοίνωσαν ότι οι δεσμεύσεις τους περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νέας δημόσιας εταιρείας ενέργειας και την υπαγωγή των φορέων εκμετάλλευσης τρένων υπό δημόσια ιδιοκτησία.

Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών και πρώην τραπεζίτης, Ρέιτσελ Ριβς

Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών και πρώην τραπεζίτης, Ρέιτσελ Ριβς, έχει εν τω μεταξύ κάνει μια μακροχρόνια προσπάθεια να προσελκύσει επιχειρηματικά και οικονομικά στελέχη. Στην ομιλία της είπε θα περιορίσει τον εταιρικό φόρο στο σημερινό του επίπεδο, θα συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να προωθήσει τις βρετανικές επενδύσεις και θα δημοσιεύσει  οδικό χάρτη φορολογίας επιχειρήσεων εντός έξι μηνών από την ανάληψη της εξουσίας, ανέφερε το BBC.

Μιλώντας σε εργοστάσιο της Rolls Royce στην κεντρική Αγγλία, η Ριβς, η οποία πρόκειται να γίνει υπουργός Οικονομικών αν οι Εργατικοί κερδίσουν την εξουσία στις 4 Ιουλίου, υποσχέθηκε να είναι τόσο «υπέρ των εργαζομένων όσο και υπέρ των επιχειρήσεων»

Εκφωνώντας τη δική του ομιλία για την προεκλογική εκστρατεία, ο Σουνάκ είπε ότι οι Εργατικοί δεν θα φέρουν οικονομική ασφάλεια στους ανθρώπους.

Οι μέρες Τρας θυμίζουν μέρες Μέιτζορ

Ο Άντονι Γουέλς, ανώτερος πολιτικός δημοσκόπος της YouGov, εξηγεί ότι τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων των Τόρις για την οικονομία μπορεί να ανεβαίνουν ελαφρώς, αλλά είναι μόνο «ελαφρώς λιγότερο χειρότερα» από ό,τι ήταν πριν.

Ο Γουέλς  το παραλληλίζει με το καταστροφικό οικονομικό σοκ της Μαύρης Τετάρτης του 1992, όταν η Βρετανία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, γεγονός που επέφερε βαθύ πλήγμα στην οικονομική φήμη της κυβέρνησης του Τζον Μέιτζορ.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τις εκλογές του 1997, οι Συντηρητικοί είχαν ανακτήσει μέρος αυτής της ζημίας και ήταν «περίπου στήθος με στήθος» με το Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλερ στην οικονομία.

Αλλά ακόμη και η αποκατάσταση της ισοτιμίας πήρε σχεδόν πέντε χρόνια – όχι τους 18 μήνες από την πανωλεθρία της Τρας – και η κυβέρνηση του Μέιτζορ πήγε στις εκλογές του 1997 με ανάπτυξη 4% και χαμηλό πληθωρισμό, όχι με την αναιμική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή