«Βαρεθήκαμε με τις διαφωνίες, με τις κόντρες και την γκρίνια για τους Αγώνες. Βαρεθήκαμε με όλους εκείνους που δεν μπορούν να χαρούν πράγματα, που αρνούνται να γιορτάζουν κάτι μαζί. Νισάφι πια»! Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό δεν συγκρατήθηκε και ξέσπασε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης την περασμένη Τετάρτη, περνώντας στην αντεπίθεση εναντίον όσων ασκούν διαρκώς κριτική στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι συνήθεις Κασσάνδρες όλων των δεινών δεν ασκούν όμως μόνο κριτική στους Ολυμπιακούς του Παρισιού κινδυνολογώντας διαρκώς. Κάνουν και προπαγάνδα μέσω των κοινωνικών δικτύων. Με αναρτήσεις τους στο Facebook, στο TikTok, στο Instagram, στο YouTube και άλλες πλατφόρμες προτρέπουν αφενός τους ξένους να μην επισκεφθούν την πρωτεύουσα το εφετινό εξαιρετικά γιορτινό καλοκαίρι και αφετέρου τους Παριζιάνους να μείνουν στο σπίτι τους τις ημέρες διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων.

Παρίσι 2024: Το στοίχημα του καθαρού Σηκουάνα

«Θα γίνει της Κολάσεως»

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λιό Νορά, μιας αρκετά επιδραστικής νεαρής καθώς την ακολουθούν σχεδόν 18.000 άτομα στο TikTok, η οποία «ανεβάζει» διαρκώς βίντεο με τα οποία συμβουλεύει σε γαλλική γλώσσα τους συμπατριώτες της από άλλες περιοχές της χώρας και στην αγγλική γλώσσα τους ξένους «να μην έρθουν αυτό το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα» διότι «θα γίνει της Κολάσεως».

Ένα από τα μηνύματα με το ξεκάθαρο σύνθημα «Μην έρχεσαι στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύρια «κλικ». Στο μήνυμα αυτό η νεαρή Παριζιάνα απαριθμεί στα αγγλικά όλα όσα, κατά τη γνώμη της, θα «χαλάσουν το πάρτι»: τους κυκλοφοριακούς περιορισμούς, τις αυξήσεις στις τιμές των μέσων μαζικής μεταφοράς, την αδυναμία του δικτύου μέσων μεταφοράς να αντέξει τη μαζική εισροή τουριστών, ακόμα και την εισβολή κοριών στα κρεβάτια και τους καναπέδες των καταλυμάτων που θα υποδεχθούν τους ξένους επισκέπτες.

Μισές αλήθειες

Πολλά από αυτά που αναφέρει η νεαρή Κασσάνδρα είναι αλήθεια. Δεν είναι όμως όλη η αλήθεια. Όντως, από την 20ή Ιουλίου, για παράδειγμα, η τιμή του εισιτηρίου στα αστικά λεωφορεία του Παρισιού διπλασιάζεται από τα 2,5 στα 5 ευρώ ανά διαδρομή! Αλλά μόνο αν βγάλει κανείς το εισιτήριό του μέσα στο λεωφορείο.

Η RATP, η εταιρεία διαχείρισης των δημόσιων συγκοινωνιών στην πρωτεύουσα, θέλει με τον τρόπο αυτό να προτρέψει τους επισκέπτες να εφοδιάζονται με εισιτήριο προτού μπουν στα οχήματα, προκειμένου να μη δημιουργούνται ουρές στις στάσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων ενόσω οι οδηγοί αντί να οδηγούν θα κόβουν εισιτήρια. Βέβαια θα παρατηρούσε κανείς ότι και το εισιτήριο στο παριζιάνικο Μετρό θα διπλασιαστεί από τα 2 στα 4 ευρώ την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά τέλος πάντων.

Αλήθεια είναι επίσης ότι από το περυσινό καλοκαίρι σε πολλά ξενοδοχεία, Airbnb και άλλα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν εντοπιστεί ασυνήθιστα μεγάλα πλήθη κοριών. Κι αυτό όχι μόνο στο Παρίσι αλλά σε ολόκληρη τη Γαλλία. Ωστόσο οι ξενοδόχοι εδώ και μήνες έχουν λάβει τα μέτρα τους και η κατάσταση φαίνεται πως έχει αντιμετωπιστεί.

Η Λιό Νορά, η οποία χρησιμοποιεί μεν ψευδώνυμο αλλά δεν διστάζει να αποκαλύψει το πρόσωπό της στα social media, μιλά σε βίντεό της για τους «δυστυχείς φοιτητές», που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα δωμάτια που νοικιάζουν για να τα μετατρέψουν οι ιδιοκτήτες τους σε προσωρινά καταλύματα για Ολυμπιακούς επισκέπτες.

Σωστό κι αυτό, όμως αρκετοί είναι και οι φοιτητές με ετήσια συμβόλαια ενοικίασης που σχεδιάζουν να υπενοικιάσουν οι ίδιοι τα σπίτια που νοικιάζουν σε τιμές πολύ πιο ανεβασμένες από αυτές που οι ίδιοι πληρώνουν, ώστε να βγάλουν κάποια έξοδα της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η Λιό Νορά, πάντως, επιμένει στο αφιλόξενο μήνυμά της: «Δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο Παρίσι για εμάς τους μόνιμους κατοίκους, αν έρθουν και οι τουρίστες. Δεν ξέρω καν πώς θα μπορέσουμε να περπατάμε στα πεζοδρόμια», λέει η νεαρή, η οποία ολοκληρώνει το βίντεο με τα εξής: «Μην έρθεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αν δεν θέλεις να πεθάνεις στο Παρίσι».

Στο παιχνίδι και οι ξένοι

«Περιηγούμενοι στο TikTok είναι εύκολο να βρείτε πολλά ανάλογα βίντεο. Κι αυτά δεν είναι έργα μόνο των Παριζιάνων, αλλά και των ξένων που διαμένουν στη γαλλική πρωτεύουσα για σπουδές ή για εργασία», σημειώνει σε ρεπορτάζ της η «Le Figaro». Η εφημερίδα παραθέτει το παράδειγμα ενός Μεξικανού influencer ο οποίος με το ψευδώνυμο Βαλέ προτρέπει τους ισπανόφωνους «No vengas a Paris». Το βίντεό του το έχουν δει περισσότεροι από 10.000 χρήστες, ενώ το βίντεο του ιταλού Εντοάρντο Μπαρτολέτι (αυτός μάλλον δεν κρύβει την ταυτότητά του) με το κεντρικό σύνθημα «Non venite», το έχουν δει 35.000 ιταλόφωνοι.

Με λιγότερο ακραίες διατυπώσεις η αμερικανίδα Αμάντα Ρόλινς, που ζει στο Παρίσι, εξακολουθεί να συμβουλεύει τα εκατομμύρια ακολούθους της να αναβάλουν το ταξίδι τους στη γαλλική πρωτεύουσα αυτό το καλοκαίρι, διότι κινδυνεύουν να «απογοητευτούν», ιδίως από τους πιθανούς περιορισμούς στην κυκλοφορία και το κλείσιμο διάσημων τόπων με αξιοθέατα τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί ένας ξένος που επισκέπτεται την πόλη.

Ευρέως κυκλοφόρησε όμως στα κοινωνικά δίκτυα και ένα σχετικό βίντεο του γάλλου κωμικού και stand-up comedian Ιγκ Λαβίνιε. Ο νεαρός καλλιτέχνης δεν συμβουλεύει ευθέως να μην έρθει κάποιος στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Διακωμωδεί όμως τι θα μπορούσε να βιώσει υποθετικά ένας τουρίστας στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αναφέρει και ο Ιγκ Λαβίνιε προβλήματα που συνδέονται με τις μεταφορές, με το υψηλό κόστος ζωής, αλλά και με την ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι ένα θέμα που οι influencers φροντίζουν να αποφεύγουν να το θίγουν καθώς, τουλάχιστον οι Γάλλοι, διακινδυνεύουν να υποστούν με εισαγγελικές διώξεις. Σε κάθε περίπτωση, το βιντεάκι του Λαβίνιε μέσα τρεις μόνο ημέρες έφθασε σχεδόν τα 7 εκατομμύρια προβολές στο Instagram.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα