Ήδη από το conference call που ακολούθησε τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ υπήρχε η αίσθηση ότι αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της πώλησης των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη Ρουμανία. Όπως τονίστηκε τότε, «μόλις υπάρξει εξέλιξη, θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις». Ίσως ήταν ο τρόπος της απάντησης, που έδειχνε επιθυμία να κλείσει σύντομα το συγκεκριμένο θέμα, να δημιουργούσε αυτή την αίσθηση.

Τελικώς, οι εξελίξεις ήρθαν χθες με τον Όμιλο ΟΤΕ να ανακοινώνει ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις για την πιθανή πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία, της Telekom Romania Mobile, συνεχίζονται μεν αλλά με νέο επίδοξο αγοραστή. Ο νέος ενδιαφερόμενος είναι η West Network Invest, εταιρεία η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη Digi Romania, η οποία με τη σειρά της ανήκει στον Όμιλο DIGI Communications, εταιρεία τηλεπικοινωνιών με παρουσία στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία και εσχάτως σε Πορτογαλία και Βέλγιο.

Το μήνυμα Τσαμάζ στον ανταγωνισμό – Ο γρίφος για τη θυγατρική στη Ρουμανία

Ενδιαφέρον σημείο είναι ότι ο προηγούμενος ενδιαφερόμενος, η Clever Media, παραμένει στο νέο σχήμα σαν μέτοχος μειοψηφίας. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική ανακοίνωση του Νοεμβρίου του 2023, ο ΟΤΕ γνωστοποιούσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Όμιλο Quantum Projects, που ελέγχεται από τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Clever Media στη Ρουμανία, σχετικά με το ενδιαφέρον του τελευταίου να εξαγοράσει την TKRM.

Όπως μας έγινε σαφές από τον ΟΤΕ, το γεγονός ότι ο νέος ενδιαφερόμενος, δηλαδή η Digi, είναι ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος ενδέχεται να δώσει νέα ώθηση στο θέμα. Πολύ απλά πλέον οι δύο πλευρές «μιλούν την ίδια γλώσσα». Σε κάθε περίπτωση το θέμα πλέον βρίσκεται στα χέρια της αρμόδιας ρυθμιστικής Αρχής της Ρουμανίας.

Πάντως, απάντηση από τη ρουμανική ρυθμιστική Αρχή δεν έχει εκδοθεί ούτε για την αίτηση προς έγκριση του Νοεμβρίου οπότε το τοπίο σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματα ώστε να προχωρήσει η πώληση παραμένει θολό. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει ανακοινωθεί ούτε το πιθανό τίμημα της εξαγοράς, αλλά ούτε και κάποια τιμή στόχος που έχει τεθεί από τον ΟΤΕ.

Από τη δική της πλευρά η Digi Romania ενημέρωσε ότι «σύναψε προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με τους κύριους όρους και προϋποθέσεις για την εξαγορά από την West Network
Invest, ένα επενδυτικό όχημα που ανήκει κατά πλειοψηφία στη Digi και κατά μειοψηφία στην Clever Media του ομίλου Clever Media, του 99,9999994% του μετοχικού κεφαλαίου της Telekom Romania Mobile Communications».

Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Telekom Romania Mobile, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων σε περίπου 3,8 εκατομμύρια πελάτες. Οι εμπορικές προτάσεις της εταιρείας στην κινητή τηλεφωνία, τόσο για τους οικιακούς όσο και για τους εταιρικούς πελάτες, προσφέρονται με την εμπορική ονομασία Τ ενώ η Telekom Romania Mobile διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποδομών στη βαλκανική χώρα με πάνω από 98% πληθυσμιακή κάλυψη 4G υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του ΟΤΕ στη Ρουμανία, ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ, έκανε λόγο για μια δύσκολη αγορά, αν και πάντα θαύμαζε τη δουλειά που έχει γίνει εκεί.

Ο νέος ενδιαφερόμενος αγοραστής

Όμως, ποια είναι η Digi που ενδιαφέρεται να αποκτήσει την Telekom Romania Mobile;

Η Digi Communications NV, γνωστή με την εμπορική της ονομασία Digi Group, είναι εταιρεία χαρτοφυλακίου τηλεπικοινωνιών που ξεκίνησε (στην αρχική της μορφή) από τη Ρουμανία, όπου συνεχίζει να διατηρεί τις κύριες δραστηριότητές της, αλλά πλέον έχει επεκταθεί σε Ισπανία, Ιταλία και πλέον Πορτογαλία και Βέλγιο. Η εταιρεία έχει την τρέχουσα καταστατική έδρα στην Ολλανδία και την έδρα της διοίκησης στη Ρουμανία.

Σε Ρουμανία και Ουγγαρία, η εταιρεία παρέχει πλήρες πακέτο υπηρεσιών: σταθερές συνδέσεις διαδικτύου, υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, υπηρεσίες κινητής καθώς και υπηρεσίες καλωδιακής τηλεόρασης.

Στην Ισπανία διαθέτει δίκτυο σταθερού internet και σταθερής τηλεφωνίας, τόσο μέσω του ιδιόκτητου δικτύου όσο και μέσω της Telefonica, και επιπλέον υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σαν εικονικός πάροχος μέσω του δικτύου της Telefonica. Στην Ιταλία παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σαν εικονικός πάροχος (MVNO) μέσω του δικτύου της TIM. Οι δραστηριότητες σε Ισπανία και Ιταλία ξεκίνησαν το 2008 και το 2010, αντίστοιχα, στοχεύοντας αρχικά στις μεγάλες ρουμανικές κοινότητες των χωρών αυτών.

Η διεθνής επέκταση είχε ξεκινήσει ήδη από το 1998, με την έναρξη των δραστηριοτήτων στην Ουγγαρία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1999-2006 δημιουργήθηκαν θυγατρικές σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εκποίηθηκαν στη συνέχεια.

Οι αρχικές δραστηριότητες της εταιρείας αφορούσαν τον τομέα της καλωδιακής τηλεόρασης, το 1992, στη Ρουμανία, και ξεκίνησαν από ομάδα Ρουμάνων ιδιωτών, συμπεριλαμβανομένου του  Ζολτάν Τεσάρι, ο οποίος παραμένει ο πλειοψηφικός μέτοχος. Το 1997 ξεκίνησε η επέκταση στον τομέα του διαδικτύου, ενώ το 2001 ξεκίνησε η παροχή οικιακών συνδέσεων διαδικτύου στη Ρουμανία και, μέχρι το 2002, είχε εξελιχθεί σε κορυφαίο ISP στη Ρουμανία από πλευράς εσόδων.

Το 2004, μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας διασύνδεσης με την Telekom Romania, ξεκίνησε την παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας μαζικής αγοράς. Το 2007, ξεκίνησε την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 3G στη Ρουμανία. Τον Ιούνιο του 2019, ξεκίνησε την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 5G σε ορισμένες πόλεις της Ρουμανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζολτάν Τεσάρι, ο μεγαλομέτοχος της Digi γεννήθηκε το 1970 στη Ρουμανία αλλά προέρχεται από την ουγγρική μειονότητα της χώρας. Τον Απρίλιο του 2022 το περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως το 5ο πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρουμανία με καθαρή αξία 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις