Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, κλείνοντας μάλιστας τη χειρότερη συνεδρίαση του μήνα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις προοπτικές των επιτοκίων, ενώ παρακολουθούν και την αύξηση των παγκόσμιων αποδόσεων των ομολόγων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,85% στις 8.183 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,09% στις 18.474 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,52% στις 7.935 μονάδες.

Σε πτωτική τροχιά και σήμερα η Wall Street, χάνονται οι στηρίξεις του τεχνολογικού κλάδου

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η International Distribution Services, ιδιοκτήτης της Royal Mail της Βρετανίας, σημείωσε άνοδο 4,3% μετά την αποδοχή συμφωνίας εξαγοράς ύψους 3,57 δισ. λιρών από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Daniel Kretinsky.

Από την άλλη, ο κολοσσός εξόρυξης Anglo American υποχώρησε κατά 3,9% αφού η BHP Group, η οποία υπέβαλε προσφορά εξαγοράς της εταιρείας, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για συνομιλίες. Ωστόσο, η ΒΗΡ δεν την έδωσε.

Επίσης, η σουηδική αεροδιαστημική και αμυντική εταιρεία Saab σημείωσε πτώση 5,6%, αφού ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας δήλωσε ότι η χώρα σταματά τα σχέδια αποστολής μαχητικών αεροσκαφών Gripen της Saab στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι οι αγορές έχουν δείξει αδυναμία τις τελευταίες ημέρες, ο Euro Stoxx οδεύει να κλείσει έναν θετικό μήνα. «Οι ανακοινώσεις της κερδοφορίας ήταν γενικά καλύτερες από ό,τι φοβόμασταν», σχολίασε ο Marcus Morris-Eyton, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για την Ευρώπη της AllianceBernstein.

«Το 51% των εταιρειών ξεπέρασε τις προσδοκίες, αλλά στην πραγματικότητα τα δύο τρίτα των εταιρειών ξεπέρασαν ή ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, και όταν σκάβεις κάτω από την επιφάνεια αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το περιθώριο κέρδους στις ευρωπαϊκές εταιρείες κατά τη διάρκεια του τριμήνου», σχολίασε ο Morris-Eyton.

«Αυτό που είναι ενδεικτικό είναι ότι οι εταιρείες καταφέρνουν μέχρι στιγμής να διατηρήσουν πολλές από τις αυξήσεις τιμών που προώθησαν κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου του Covid, έτσι καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται, οι εταιρείες κρατούν εκείνα τα κέρδη τιμών που ωφελούν τη γραμμή περιθωρίου”, πρόσθεσε.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, o πληθωρισμού στη Γερμανία αυξήθηκε από 2,2% τον Απρίλιο σε 2,4% τον Μάιο, σύμφωνα με την Destatis. Το ποσοστό ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες των αναλυτών και τις προοπτικές της γερμανικής εθνικής τράπεζας.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,1%. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν στο 3% τον Μάιο, αμετάβλητος από τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν 1% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, ενώ οι υπηρεσίες σημείωσαν άλμα 3,9%.

Την ίδια ώρα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί τον Ιούνιο και να διαμορφωθεί στο -20,9, έναντι του αναθεωρημένου -24,0 του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε από το ινστιτούτο έρευνας αγοράς GfK και το Ινστιτούτο Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM).

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών προβλέπεται να εκτιναχθεί κατά 9,1 μονάδες στις 9,8 μονάδες, σημειώνοντας επέκταση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης προσδοκιών εισοδήματος αναμένεται να προχωρήσει κατά 1,8 μονάδες στις 12,5.

Βουτιά 2% έφερε το ΧΑ στις 1.442 μονάδες

Στη ζώνη των 1.440 μονάδων προσγειώθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μόλις έχασε τη στήριξη των 1.470 μονάδων δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει το κύμα πωλήσεων που ενεργοποιήθηκε τα stop loss αρκετών βραχυπρόθεσμων θέσεων, ειδικά αυτών που «έπαιζαν» το σενάριο της ανοδικής διαφυγής μετά τη συσσώρευση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2% στις 1.442,21 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.442,16 μονάδων (-2%) και 1.470,31 μονάδων (-0,09%). Ο τζίρος ανήλθε στα 143,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 19,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,26% στις 3.491,16 μονάδες, ενώ στο -1,46% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.323,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,48% στις 1.261,43 μονάδες.

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν η μετοχή της Intracom Holding, η οποία ανεστάλη για λίγη ώρα, αλλά επανήλθε κλείνοντας τελικά με απώλειες 4,43%. Η εισηγμένη ανακοίνωσε συμφωνία εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστικής, έναντι τιμήματος 46,5 εκατ. ευρώ, σε μια περίπλοκη συμφωνία η οποία περιλαμβάνει και την Κλουκίνας – Λάππας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές