Με απώλειες κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις προοπτικές των επιτοκίων, ενώ παρακολουθούν και την αύξηση των παγκόσμιων αποδόσεων των ομολόγων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,2%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,08% στις 8.247 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,25% στις 18.630 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,37% στις 8.028 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η International Distribution Services, ιδιοκτήτης της Royal Mail της Βρετανίας, σημειώνει άνοδο 3% μετά την αποδοχή συμφωνίας εξαγοράς ύψους 3,57 δισ. λιρών από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Daniel Kretinsky.

Από την άλλη, ο κολοσσός εξόρυξης Anglo American υποχωρεί κατά 2% αφού η BHP Group, η οποία υπέβαλε προσφορά εξαγοράς της εταιρείας, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για συνομιλίες.

Παρά το γεγονός ότι οι αγορές έχουν δείξει αδυναμία τις τελευταίες ημέρες, ο Euro Stoxx οδεύει να κλείσει έναν θετικό μήνα. «Οι ανακοινώσεις της κερδοφορίας ήταν γενικά καλύτερες από ό,τι φοβόμασταν», σχολίασε ο Marcus Morris-Eyton, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για την Ευρώπη της AllianceBernstein.

«Το 51% των εταιρειών ξεπέρασε τις προσδοκίες, αλλά στην πραγματικότητα τα δύο τρίτα των εταιρειών ξεπέρασαν ή ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, και όταν σκάβεις κάτω από την επιφάνεια αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το περιθώριο κέρδους στις ευρωπαϊκές εταιρείες κατά τη διάρκεια του τριμήνου», σχολίασε ο Morris-Eyton.

«Αυτό που είναι ενδεικτικό είναι ότι οι εταιρείες καταφέρνουν μέχρι στιγμής να διατηρήσουν πολλές από τις αυξήσεις τιμών που προώθησαν κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου του Covid, έτσι καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται, οι εταιρείες κρατούν εκείνα τα κέρδη τιμών που ωφελούν τη γραμμή περιθωρίου”, πρόσθεσε.

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί τον Ιούνιο και να διαμορφωθεί στο -20,9, έναντι του αναθεωρημένου -24,0 του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε από το ινστιτούτο έρευνας αγοράς GfK και το Ινστιτούτο Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM).

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών προβλέπεται να εκτιναχθεί κατά 9,1 μονάδες στις 9,8 μονάδες, σημειώνοντας επέκταση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης προσδοκιών εισοδήματος αναμένεται να προχωρήσει κατά 1,8 μονάδες στις 12,5.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές