Άλλαξαν οι εποχές. Πριν 40 και πλέον χρόνια οι παππούδες μας φρόντιζαν από το υστέρημά τους να αποταμιεύουν χρήματα όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά και για τα εγγόνια τους.

Το πιο συχνό δώρο, όταν πέρναγε κάποιο παιδί στο πανεπιστήμιο ή όταν παντρευόταν ήταν ένα βιβλιάριο τραπέζης με ένα αξιοσέβαστο ποσό.

Όμως τα χρόνια πέρασαν και όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η λέξη και μόνο, βιβλιάριο, υψηλό επιτόκιο και αποταμίευση αποτελούν ένα όνειρο θερινής νυχτός. Το 1980 το επιτόκιο του απλού ταμιευτηρίου έφτανε κοντά στ0 20% την στιγμή που σήμερα ανέρχεται στο 0,5%.

Γιατί όμως οι Ελληνες αποταμιεύουν λιγότερα χρήματα;

Η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην αποταμίευση όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά και σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, καθώς επίσης και της Ευρωζώνης.

Όπως προκύπτει από ειδική μελέτης της Eurobank με θέμα «Η αποταμίευση στην Ελλάδα – Γιατί δεν αποταμιεύουμε», η Ελλάδα είχε τη χαμηλότερη εθνική αποταμίευση ως ποσοστό του ΑΕΠ, με τον μέσο όρο να ανέρχεται σε μόλις 9% του ΑΕΠ έναντι 25% για την Ευρωζώνη.

Και πού οφείλεται αυτό;

Η χαμηλή αποταμίευση των νοικοκυριών αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στο υψηλό ποσοστό της παραοικονομίας που ευνοεί την κατανάλωση, αλλά όχι την αποταμίευση καθώς και στα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, που και αυτά αποθαρρύνουν την ιδιωτική αποταμίευση.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ο δείκτης της αποταμίευσης είναι σημαντικός για μια οικονομία. Αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν πως οικονομία χωρίς αποταμίευση είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους, λόγω της αύξησης των εξωτερικών της υποχρεώσεων και της εξάρτησής της σε συνεχείς ροές εξωτερικού δανεισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion