Τέλος, επι του παρόντος, στα σενάρια εξαγοράς της απο την BHP βάζει η Anglo American που απέρριψε σημερα το τελευταίο αίτημα της πρώτης.

Ο μεταλευτικός όμιλος της BHP είχε ζητήσει  περισσότερο χρόνο για να συζητήσουν μια προσφορά εξαγοράς ύψους 49 δισ. δολαρίων, η οποία απορρίφθηκε ως «εξαιρετικά περίπλοκη»,  τερματίζοντας με το τρόπο αυτό ένα «σήριαλ» πέντε εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, η Anglo είχε δώσει στην BHP παράταση μίας εβδομάδας, έως τις 16:00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη.

Ορυχεία: Στα σκαριά το μεγαλύτερο deal από το 2013

Η εισηγμένη στο Λονδίνο Anglo συμφώνησε να διεξαγάγει συνομιλίες με την BHP για να προσπαθήσει να εξαλείψει τις ανησυχίες σχετικά με τη δομή της προτεινόμενης συμφωνίας, και συγκεκριμένα τον όρο για τον διαχωρισμό των μονάδων πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος (της Anglo) στη Νότια Αφρική ,πριν από την εξαγορά.

Σε προηγούμενη δήλωσή της, η BHP δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να συνεργαστεί με την Anglo, ενώ περιέγραψε δεσμεύσεις για την ελαχιστοποίηση του ρυθμιστικού κινδύνου στη Νότια Αφρική και δήλωσε ότι θα προσφέρει αμοιβή διακοπής της συμφωνίας εάν η συμφωνία δεν λάβει τις ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Οι δεσμεύσεις αυτές περιλάμβαναν την ασφάλεια των θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους στη Νότια Αφρική. Η BHP δήλωσε επίσης ότι θα επωμιστεί το κόστος της αυξημένης ιδιοκτησίας των εργαζομένων της Νότιας Αφρικής που αναμένεται να απαιτηθεί σε οποιαδήποτε απόσχιση.

Η εξαγορά και οι εκλογές

Ωστόσο η Anglo δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν ήταν αρκετές.
«Η BHP συνεχίζει να επαναλαμβάνει την πεποίθησή της ότι οι κίνδυνοι της πολύπλοκης δομής της δεν είναι σημαντικοί, ωστόσο έχει επανειλημμένα και με συνέπεια δηλώσει τόσο δημόσια όσο και κατά τη διάρκεια των δεσμεύσεων ότι δεν είναι πρόθυμη να τροποποιήσει την προτεινόμενη δομή της για να αναλάβει αυτούς τους κινδύνους», ανέφερε η Anglo στη δήλωσή της.

Η Anglo ιδρύθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1917 και απασχολεί περισσότερους από 40.000 Νοτιοαφρικανούς, οπότε τυχόν αποχώρηση θα αποτελούσε ένα περαιτέρω οικονομικό πλήγμα για τη χώρα, οι μεταλλευτικές εταιρείες της οποίας έχουν μειώσει τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις, καθώς η πλατίνα ειδικά πέφτει σε «δυσμένεια».

Οι Νοτιοαφρικανοί ψηφίζουν σε εκλογές την Τετάρτη, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο θα μπορούσε να χάσει την πλειοψηφία του μετά από 30 χρόνια στην εξουσία, εν μέρει λόγω της οργής για την υψηλή ανεργία και τη στασιμότητα της οικονομίας.

Οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι η εξαγορά της Anglo από την BHP θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκροές 4,3 δισ. δολαρίων από τη Νότια Αφρική και να αποδυναμώσει το ραντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή