Οι μέτοχοι της Hess ενέκριναν την προτεινόμενη συγχώνευση ύψους 53 δισ. δολαρίων με τη Chevron, σύμφωνα με το Reuters. Η έγκριση ξεπερνά ένα εμπόδιο, αλλά η συμφωνία απαιτεί ακόμη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές και πρέπει να αντιμετωπίσει μια μακρά μάχη διαιτησίας με την Exxon και την CNOOC, τους εταίρους της Hess στη Γουιάνα.

Tο πιο κρίσιμο βήμα για την έγκριση της συμφωνίας, είπε, είναι η επίλυση της διαφοράς που κατέθεσαν η Exxon και η CNOOC, υποστηρίζοντας ότι έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης σε οποιαδήποτε πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Hess στη Γουιάνα.

Μια διαμάχη για «γερά» νεύρα – Οι Big Oil στις επάλξεις για μια συμφωνία $53 δισ.

Η ψηφοφορία αποτελεί μία νίκη για τον διευθύνοντα σύμβουλο John Hess, ο οποίος έθεσε σε κίνδυνο τη φήμη του και το μέλλον της εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας του. Το αποτέλεσμα βάζει τέλος στους ισχυρισμούς ορισμένων μετόχων που ήθελαν πρόσθετη αποζημίωση για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πώλησης. Η διαιτησία από την Exxon θα μπορούσε να μεταθέσει το κλείσιμο της συμφωνίας στο 2025.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η πλειοψηφία των μετόχων μας αναγνωρίζει την επιτακτική αξία αυτής της στρατηγικής συναλλαγής και προσβλέπουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση της συγχώνευσής μας με τη Chevron», δήλωσε ο Hess.

Οι μετοχές της Hess και της Chevron κινήθηκαν ανοδικά. Η Hess αυξήθηκε στα 152,05 δολάρια και η Chevron σκαρφάλωσε λιγότερο από 1% στα 159,04 δολάρια.

Τα διακυβεύματα

Η θετική ψήφος έχει τεράστιες επιπτώσεις και για τις δύο εταιρείες. Η απόκτηση των κερδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου στη Γουιάνα από τη Hess θα παράσχει στη Chevron ένα μέσο για να μετριάσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με το έργο TengizChevroil στο Καζακστάν, το οποίο μεταφέρει το πετρέλαιό του κυρίως μέσω της Ρωσίας σε ένα λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Επιπλέον, η εξαγορά αυτή θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις υπερβάσεις κόστους που σημειώθηκαν στα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία, τα οποία έχουν επηρεαστεί από εργασιακά και λειτουργικά ζητήματα.

Η εξαγορά των συμμετοχών της Hess στη Γουιάνα θα συμπλήρωνε τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Chevron και θα παρείχε μια νέα οδό για την αύξηση της παραγωγής, πέρα από τις υφιστάμενες δραστηριότητές της στις ΗΠΑ και την Κεντρική Ασία, δήλωσε ο Allen Good, αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Morningstar. Οι μέτοχοι της Hess θα κατέχουν σχεδόν το 15% της πολύ μεγαλύτερης Chevron και θα έχουν πρόσβαση στο μέρισμά της, το οποίο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Hess.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή