Νέο mega deal στον πετρελαϊκό κλάδο καθώς η ConocoPhillips κατέληξε σε συμφωνία την Τετάρτη για την να αγορά της Marathon Oil σε μια συμφωνία ύψους 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειτα για την πιο πρόσφατη από μια σειρά μεγαλο-συγχωνεύσεων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να ενισχύσουν τα αποθέματα τους.

Big Oil: Μήλον της έριδος η συμφωνία εξαγοράς της Hess από τη Chevron

Η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε τροχιά συγχωνεύσεων. Το περασμένο έτος ήταν ένα από τα πιο δραστήρια, όπου πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών αξίας 250 δισ. δολαρίων.

Η δυναμική αυτή μεταφέρθηκε και φέτος, καθώς το χρηματιστήριο συνεχίζει να ανθεί και η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ σημειώνει νέα ρεκόρ.

Η προσφορά όλων των μετοχών της Conoco ισοδυναμεί με 30,33 δολάρια ανά μετοχή της Marathon Oil , αντιπροσωπεύοντας premium σχεδόν 15% από το κλείσιμο της μετοχής την Τρίτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Η συναλλαγή, η οποία περιλαμβάνει 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια του χρέους της Marathon, αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Οι μετοχές της Marathon Oil σημείωσαν άνοδο 8,7%, ενώ αυτές της Conoco υποχώρησαν 3% στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

Αναμένει εξοικονόμηση κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων εντός του πρώτου πλήρους έτους μετά το κλείσιμο της συναλλαγής. Η εξαγορά προσθέτει πάνω από 2 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων στο χαρτοφυλάκιο της ConocoPhillips.

Η Marathon Oil δραστηριοποιείται στη λεκάνη Bakken στη Βόρεια Ντακότα, τη λεκάνη Permian στο Δυτικό Τέξας και τη λεκάνη Eagle Ford του Νότιου Τέξας – περιοχές που αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για τους παραγωγούς που θέλουν να αυξήσουν το απόθεμά τους.

«Αυτή η εξαγορά της Marathon Oil εμβαθύνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό μας και εντάσσεται στο χρηματοοικονομικό μας πλαίσιο, προσθέτοντας αποθέματα προμήθειας υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους δίπλα στην ηγετική μας αντισυμβατική θέση στις ΗΠΑ», δήλωσε ο CEO της ConocoPhillips, Ryan Lance.

Μεγάλα deals

Η ConocoPhillips ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όγκο στην Πέρμια το πρώτο τρίμηνο του 2024 μετά τις αμερικανικές μεγάλες εταιρείες Exxon Mobil και Chevron.

Η συμφωνία ακολουθεί την εξαγορά της Pioneer Natural Resources απο την Exxon , που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο,  και την προτεινόμενη συγχώνευση 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Hess που εγκρίθηκε από τους μετόχους της τελευταίας την Τρίτη .

Η δραστηριότητα εξυγίανσης στον κλάδο, ωστόσο, προσέλκυσε αυξημένο αντιμονοπωλιακό έλεγχο, με την FTC να επανεξετάζει συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη Chevron, Diamondback Energy,  Occidental Petroleum και Chesapeake Energy .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή