Τα ιδιωτικά κεφάλαια (private equities) βρίσκονται υπό πίεση. Τα υψηλότερα επιτόκια και οι ακόμη υποτονικές αγορές νέων εισαγωγών έχουν καταστήσει δυσκολότερη την πώληση συμμετοχών και την επιστροφή μετρητών στους επενδυτές.

Αυτό με τη σειρά του έχει καταστήσει πιο δύσκολη την άντληση νέων κεφαλαίων, επειδή τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα κληροδοτήματα και τα οικογενειακά γραφεία έχουν λιγότερα χρήματα να διαθέσουν και μια αυξανόμενη σειρά άλλων επιλογών, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

«Παγιδευμένα» σε επενδύσεις τα ευρωπαϊκά ιδιωτικά κεφάλαια λόγω ανυπαρξίας αγοραστών

Ένας τρόπος που δείχνει ότι η πίεση αρχίζει να επηρεάζει είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Blackstone, της μεγαλύτερης και πιο γνωστής εταιρείας Private Equity (PE), ότι έχει ξεκινήσει μια «πρωτοβουλία κοινής ιδιοκτησίας» για να δώσει στους εργαζόμενους στις εταιρείες χαρτοφυλακίου της ένα μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το Copeland, το οποίο η Blackstone αγόρασε για 14 δισ. δολάρια πέρυσι. Όταν τελικά πωληθεί ο όμιλος, οι 18.000 υπάλληλοί του θα λάβουν πληρωμές που συνδέονται με τα κέρδη της εταιρείας PE από τη συμφωνία.

Η Blackstone βέβαια έχει πολλές δραστηριότητες. Η ανταγωνιστική KKR άρχισε να προσφέρει μερίδια ιδιοκτησίας το 2012 και μια φιλανθρωπική οργάνωση που ιδρύθηκε από το στέλεχος της εταιρείας Pete Stavros έχει δρομολογήσει σχεδόν 30 εταιρείες PE για να κάνουν το ίδιο. Η Ownership Works βοήθησε στην οργάνωση προγραμμάτων μετοχών εργαζομένων αξίας σχεδόν 400 εκατ. δολαρίων σε 88 εταιρείες και στοχεύει 20 δισ. δολάρια μέσα σε μια δεκαετία.

Νέες επενδύσεις

Για τις εταιρείες ιδιωτικών μετοχών που αγωνίζονται να προσελκύσουν νέους επενδυτές, αυτά τα σχέδια έχουν πολλαπλά ενδιαφέροντα. Πρώτον, επιτρέπουν στους χορηγούς PE να υποστηρίξουν ότι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα και τα hedge funds με τα οποία ανταγωνίζονται για κονδύλια σε «εναλλακτικές επενδύσεις».

Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι πιθανό να έχουν απήχηση στους επενδυτές που ανησυχούν για τον ρόλο των PE στην κατεύθυνση των περισσότερων κερδών από τα κέρδη παραγωγικότητας στους επενδυτές και όχι στους εργαζόμενους τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο απερχόμενος επικεφαλής επενδύσεων στο Calstrs, το δεύτερο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο των ΗΠΑ, έχει ζητήσει ρητά την αύξηση της κατανομής των κερδών από τις εταιρείες PE και ο επικεφαλής του συνταξιοδοτικού ταμείου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έχει υποστηρίξει την ιδιοκτησία των εργαζομένων ευρύτερα.

Ωστόσο, ο αυξανόμενος ενθουσιασμός για τα σχέδια κοινής ιδιοκτησίας θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από το μάρκετινγκ. Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν αλλάξει θεμελιωδώς το παιχνίδι για τις εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, αναγκάζοντας να επανεξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Μεταξύ 2010 και 2021, ο δανεισμός αντιπροσώπευε το ήμισυ της συνολικής απόδοσης της PE, σύμφωνα με τους συμβούλους StepStone.

Αλλά αυτή η στρατηγική δεν λειτουργεί όταν τα επιτόκια είναι υψηλότερα. Η μεταφορά ενός χρέους σε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου αγγίζει αμέσως το τελικό αποτέλεσμα και βλάπτει την ικανότητα του PE να το πουλήσει ή να το διαθέσει αργότερα.

Ο αντίκτυπος

Ο αντίκτυπος έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται: οι εξαγορές του 2023 έγιναν με σημαντικά μικρότερο χρέος σε σχέση με τα κέρδη της εταιρείας σε σχέση με προηγούμενα έτη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της McKinsey.

Με λιγότερη μόχλευση, οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να προσφέρουν ισχυρές αποδόσεις, ακόμη και όταν οι επενδυτές απαιτούν καλύτερα αποτελέσματα, επειδή το συγκρίσιμο επιτόκιο χωρίς κίνδυνο είναι πολύ υψηλότερο. «Στο μέλλον, πρέπει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», λέει ο ανώτερος συνεργάτης της McKinsey, Amit Garg. «Το ερώτημα είναι πώς».

Ο προφανής δρόμος για διαρκή κέρδη είναι μέσω λειτουργικών αλλαγών που αυξάνουν τα έσοδα, μειώνουν το κόστος ή και τα δύο. Οι εταιρείες PE ισχυρίζονταν πάντα ότι το κάνουν αυτό, αλλά η μόχλευση έκανε ορισμένες από αυτές λιγότερο επιμελείς από όσο θα μπορούσαν να είναι.

Οι δοκιμασμένες και αληθινές μέθοδοι περιλαμβάνουν καλύτερη διαχείριση. Ορισμένες εταιρείες PE εστιάζουν σε νέους διορισμούς στο διοικητικό συμβούλιο και τη διοικητική ομάδα μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου που αγοράστηκαν πρόσφατα.

Άλλοι διατηρούν ένα προσωπικό εσωτερικών συμβούλων πλήρους απασχόλησης που παρέχουν υπηρεσίες σε πολλές εταιρείες. Ένας τρίτος τρόπος είναι να προσλάβει βετεράνους για να συμβουλεύσουν τους ηγέτες της εταιρείας.

Στον κλάδο ιδιωτικών μετοχών της Goldman Sachs, οι ειδικοί της στον «επιταχυντή αξίας» προσφέρουν συμβουλές για τα πάντα, από την επιλογή των κατάλληλων κυνηγών κεφαλών και συμβούλων μέχρι την αναβάθμιση πλατφορμών πληροφορικής και τον επανασχεδιασμό των διαδικασιών διαχείρισης.

Στο παρελθόν, το κύριο ενδιαφέρον της ιδιοκτησίας των PE για τους εργαζομένους ήταν πολύ συχνά η εξάλειψή τους για τη μείωση του κόστους. Η νέα εστίαση στον επιμερισμό των κερδών των εργαζομένων υποδηλώνει ότι πρόκειται να αλλάξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή