Μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Τσεχίας για την επιτάχυνση των παραδόσεων πυρομαχικών στην Ουκρανία συγκέντρωσε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να φθάσουν σε λίγες ημέρες, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα.

Φιλοξενώντας τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ και ηγέτες ορισμένων συμμάχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, ο Φιάλα δήλωσε πριν από τη συνάντησή τους ότι οι πρώτες παραδόσεις από την πρωτοβουλία, η οποία αντλεί προμήθειες εκτός της ΕΕ, θα γίνουν τον Ιούνιο. «Οι πρώτες δεκάδες χιλιάδες πυρομαχικά των 155 χιλιοστών (διαμετρήματος) θα παραδοθούν τον Ιούνιο», δήλωσε ο Φιάλα. «Η Ουκρανία μπορεί να αναμένει την πρώτη αποστολή εντός των επόμενων ημερών».

G7: Πώς θα τροφοδοτήσει την Ουκρανία από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια

Η Ουκρανία έχει παροτρύνει τους δυτικούς συμμάχους να εντείνουν τη στρατιωτική βοήθεια για να τη βοηθήσουν να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες διανύουν πλέον τον τρίτο χρόνο της εισβολής τους. Οι Τσέχοι, μέσω μιας ομάδας κυβερνητικών αξιωματούχων και ιδιωτικών εταιρειών, εργάζονται για την προμήθεια βλημάτων πυρομαχικών από όλο τον κόσμο. Ο Φιάλα δήλωσε ότι τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής έχουν προέλθει από 15 μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Οι ηγέτες που συναντήθηκαν ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι με την τρέχουσα χρηματοδότηση «αναμένουν να εξασφαλίσουν τη δωρεά μισού εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού πριν από το τέλος του έτους».

Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί.

Στις συνομιλίες στην Πράγα συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, η πρωθυπουργός της Λετονίας Εβίκα Σιλίνα και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Αρκετές χώρες έχουν δεσμευτεί για την πρωτοβουλία τους τελευταίους μήνες. Η Γερμανία δήλωσε τον Απρίλιο ότι θα υποστηρίξει την Ουκρανία με 180.000 βλήματα πυροβολικού ως συμβολή στο τσεχικό σχέδιο, με κόστος 576 εκατομμύρια ευρώ. «Τα χρειαζόμαστε (τα πυρομαχικά) στις γραμμές του μετώπου το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Σμίχαλ.

«Ο δεύτερος τομέας της σημερινής συζήτησης είναι η παροχή στην Ουκρανία συστημάτων αεράμυνας για την ασφάλεια του ουρανού μας. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον επτά συστήματα Patriot και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη επίσης το συντομότερο δυνατό». Ο Ντούντα δήλωσε ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να βοηθήσει με τη μεταφορά πυρομαχικών στη γειτονική Ουκρανία στο πλαίσιο της υπό τσεχική ηγεσία εκστρατείας πυρομαχικών.

Επίσης, την Τρίτη, η Ολλανδία δήλωσε ότι θα παραδώσει τμήματα ενός συστήματος αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία και συζητά με άλλες χώρες προκειμένου να συναρμολογήσει ένα πλήρες σύστημα. H Ισπανία υποσχέθηκε βλήματα για Patriot και τεθωρακισμένα Leopard διά στόματος Πέντρο Σάντσεθ αξίας 1.23 δισ που δεν συνυπολογίζονται στην «πρωτοβουλία των 15».

Ο Φιάλα, σε δηλώσεις του νωρίτερα μέσα στην ημέρα, επανέλαβε επίσης τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να άρουν τους περιορισμούς που έχουν απαγορεύσει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί δωρηθέντα όπλα για να πλήξει ρωσικό έδαφος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή