Η PwC στην Κίνα αποφεύγεται από πελάτες υψηλού κύρους στη χώρα, καθώς η ανήκουσα στις Big Four λογιστική εταιρεία προετοιμάζεται για κυρώσεις που σχετίζονται με τον έλεγχο της προβληματικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Evergrande.

Η China Merchants Bank, κορυφαίος πιστωτικός οργανισμός ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αλλάξει τη λογιστική της εταιρεία σε EY από Deloitte για τον έλεγχο του 2024. Ο ορισμός της Deloitte ήταν μια αντιστροφή της απόφασης της τράπεζας τον περασμένο Σεπτέμβριο να προσλάβει την PwC China.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα, η China Railway Group, ένας μεγάλος κρατικός κατασκευαστικός όμιλος, άλλαξε τον ελεγκτή της για το 2024 και τους ελεγκτές εσωτερικού ελέγχου σε Deloitte από PwC.

PwC: Κινδυνεύει με κυρώσεις για τον έλεγχο της Evergrande

Η China Railway δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στην «υφιστάμενη επιχειρηματική κατάσταση της εταιρείας, τις αναπτυξιακές ανάγκες και τις συνολικές ελεγκτικές ανάγκες».

Οι δύο είναι οι τελευταίοι που εγκαταλείπουν την PwC τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εταιρείες λαμβάνουν υπόψη το αβέβαιο μέλλον της στην Κίνα, με την αλλαγή ηγεσίας και τις πιθανές κυρώσεις που επιβάλλονται από τις αρχές. Οι ρυθμιστικές αρχές επανέλαβαν επίσης πέρυσι ότι οι κρατικές επιχειρήσεις και οι εισηγμένες εταιρείες δεν πρέπει συνήθως να προσλαμβάνουν ελεγκτές που έχουν υποστεί σημαντικά πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις εντός τριών ετών.

Η κατηγορία

Η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας κατηγόρησε τον Μάρτιο την Evergrande ότι διόγκωσε τα έσοδά της στην ηπειρωτική χώρα κατά σχεδόν 80 δισ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, πριν η κατασκευάστρια εταιρεία αθετήσει τα χρέη της το 2021. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η PwC έδωσε στους λογαριασμούς καθαρό απολογισμό, γεγονός που οδήγησε σε φόβους ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ σε λογιστική εταιρεία που ανήκει στις Big Four στην Κίνα, καθώς και άλλες κυρώσεις.

Νωρίτερα τον Μάιο, ο κρατικός ασφαλιστικός όμιλος PICC ανακοίνωσε ότι έδιωξε την PwC από ελεγκτή μετά από μόλις τρία χρόνια, προσλαμβάνοντας αντ’ αυτής την EY. Την ίδια εβδομάδα, η εισηγμένη στη Σαγκάη Eastroc Beverage ακύρωσε την ψηφοφορία των μετόχων που θα διόριζε εκ νέου την εταιρεία ως ελεγκτή της, λέγοντας ότι έπρεπε να «επαληθεύσει περαιτέρω τα σχετικά θέματα που αφορούν τη λογιστική εταιρεία».

Αλλαγή

Οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις πρέπει να αλλάζουν τον ελεγκτή τους κάθε οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Οι εισηγμένες εταιρείες πρέπει να αλλάζουν ελεγκτές το πολύ κάθε 10 χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ China Taiping Insurance, China Electronics Huada Technology, Qingdao Port International και οι εισηγμένες στη Σαγκάη National Silicon Industry Group και Tsingtao Brewery αντικατέστησαν τους ελεγκτές από την PwC καθώς έφτασαν αυτά τα ανώτατα όρια, σύμφωνα με τα αρχεία του χρηματιστηρίου. Η PwC China δεν είχε συμπληρώσει το μέγιστο όριο των οκτώ ή 10 ετών για την PICC, την China Railway ή την Eastroc.

Η PICC, η Eastroc, η China Merchants Bank και η China Railway δεν απάντησαν σε αιτήματα για περαιτέρω σχόλια. Η PwC China αρνήθηκε να σχολιάσει θέματα πελατών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή