Η Royal Mail θα εξαγοραστεί από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Ντάνιελ Κρετίνσκι, με την εξαγορά να φτάνει τα 3,5 δισ. στερλίνες.

Το διοικητικό συμβούλιο της μητρικής εταιρείας της Royal Mail, International Distributions Services (IDS), ανακοίνωσε ότι έκανε προσφορά για 370 πένες/μετοχή.

Πρόκειται 360 πένες σε μετρητά, συν ένα τελικό μέρισμα 2 πένες ανά μετοχή και ένα ειδικό μέρισμα 8 πένες ανά μετοχή. Συμπεριλαμβανομένου του χρέους, η συμφωνία αποτιμά την IDS σε 5,28 δισ. στερλίνες.

Η «Τσεχική Σφίγγα» που φλερτάρει με τα βρετανικά ταχυδρομεία

Η προσφορά, η οποία είναι πιθανό να προσελκύσει ελέγχους για λόγους εθνικής ασφάλειας, περιλαμβάνει μια σειρά νομικά δεσμευτικών δεσμεύσεων για θέματα δημοσίου συμφέροντος. Αυτές περιλαμβάνουν τη διατήρηση της υπηρεσίας «μία τιμή για παντού» και της σαββατιάτικης παράδοσης για επιστολές πρώτης κατηγορίας.

Ο Κρετίνσκι δεσμεύτηκε επίσης να μην περικόψει θέσεις εργασίας, να προστατεύσει το εμπορικό σήμα της Royal Mail και να διατηρήσει την έδρα της εταιρείας και τη φορολογική της κατοικία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμεύσεις θα ισχύουν για τουλάχιστον πέντε έτη μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία απαιτεί την έγκριση των μετόχων.

H πώληση ήρθε μετά από λίγα δύσκολα χρόνια για τη Royal Mail, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε το 2013. Είχε υποστεί απότομη πτώση της ζήτησης για τις υπηρεσίες της και οι απώλειες έχουν αυξηθεί.

Ποιος είναι ο Ντάνιελ Κρετίνσκι

Ο Κρετίνσκι είναι Τσέχος υπήκοος που έχει κάνει την περιουσία του μέσω μιας μεγάλης αυτοκρατορίας ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών, λιανοπωλητών και ποδοσφαιρικών συλλόγων. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Το Forbes ανάγει την περιουσία του σε 9,2 δισ. δολάρια.

Ο 49χρονος μεγιστάνας ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος, πριν μετακομίσει σε μια τσεχική επενδυτική τράπεζα, όπου έγινε εταίρος το 2003, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του EP Group .

Λίγα χρόνια αργότερα, συνίδρυσε την Energetický a průmyslový holding, ή EPH, η οποία κατέχει ευρωπαϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και άνθρακα, εταιρείες εμπορίας εμπορευμάτων και εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων.

Το 2016, ο δισεκατομμυριούχος ίδρυσε το EP Group με τον επιχειρηματικό εταίρο Patrik Tkáč. Μέσω του επενδυτικού σκέλους Vesa Equity Investment, έχει αποκτήσει μερίδια σε μεγάλες επωνυμίες όπως η Foot Locker (FL) στις Ηνωμένες Πολιτείες, η FNAC στη Γαλλία και το σούπερ μάρκετ Sainsbury’s στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έγινε γνωστός ως μια μυστηριώδης προσωπικότητα, δεδομένης της απροθυμίας του να μιλά δημόσια για τις επιχειρηματικές του συναλλαγές. Είναι τόσο απρόσιτος, στην πραγματικότητα, που η πολωνική έκδοση του περιοδικού Newsweek τον ονόμασε «Τσεχική Σφίγγα» το 2019.

Όμως κάποιοι οπαδοί του βρετανικού ποδοσφαίρου θα γνωρίζουν ήδη το όνομά του. Πριν από τρία χρόνια, ο επιχειρηματίας αγόρασε το 27% των μετοχών της Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ Football Club μέσω μιας άλλης επενδυτικής του εταιρείας. Αυτό κάνει τον Κρετίνσκι τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο του συλλόγου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή