![Temu: Πώς εκθρόνισε την Alibaba από την κορυφή των κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/temu-logistics.png)
Τα θεαματικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η μητρική της Temu, PDD, εκτοξεύοντας τις μετοχές της έως και 7,5% και οδηγώντας την κεφαλαιοποίησή της πάνω από αυτήν της Alibaba, την κατέστησε την πολυτιμότερη εταιρεία του κλάδου στην Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG, οι μετοχές της PDD έχουν υπερδιπλασιαστεί σε αξία – αυξήθηκαν κατά 109% – το περασμένο έτος.
Η PDD, η οποία κατέχει επίσης την κινεζική εφαρμογή εκπτωτικών αγορών Pinduoduo, έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 208 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι των 196 δισεκατομμυρίων της Alibaba. Η JD.com βρίσκεται με διαφορά στην τρίτη θέση, με κεφαλαιοποίηση 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Temu: Αύξηση 131% στα έσοδα της μητρικής της
«Πιστεύουμε ότι η κερδοφορία της Temu θα βελτιωθεί ταχύτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως λόγω της εισαγωγής του μοντέλου μισής αποστολής, σύμφωνα με το οποίο τα έξοδα εφοδιαστικής θα επιβαρύνουν τους εμπόρους», δήλωσε η Morningstar σε σημείωμά της την Πέμπτη, αναφέρει το CNBC.
Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την αναλύτρια της Morningstar Chelsey Tam, παίζει η αντίληψη που επικρατεί μεταξύ των καταναλωτών για τη σχέση ποιότητα-τιμής της εταιρείας, που τη φέρνει στην κορυφή των προτιμήσεων, ενώ το JD.com και η Alibaba βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Η Goldman Sachs αύξησε τις προηγούμενες μέρες την αξιολόγηση της PDD σε “buy” από «ουδέτερη», σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας στα διαφημιστικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο καθώς και τις δυνατότητες της Temu.
Η αγορά έχει «πλέον υπερτιμήσει» τις δύο βασικές ανησυχίες –τον εγχώριο ανταγωνισμό και τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας– που ήταν πίσω από την προηγούμενη υποβάθμισή μας στο PDD τον Μάρτιο, είπε στο CNBC ο αναλυτής Ronald Keung της Goldman Sachs.
Σκληρός ανταγωνισμός
Το PDD ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση της Alibaba και το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, αλλά έχασε την πρώτη θέση από την Alibaba το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Η PDD ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα που αποδίδονται στους απλούς μετόχους το τρίμηνο του Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 246% στα 3,87 δισεκατομμύρια δολάρια ή 27,99 δισ. γιουάν, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας την εκτίμηση της LSEG για 12,86 δισεκατομμύρια γιουάν με τεράστιο περιθώριο.
Τα έσοδα από εμπορικές προμήθειες, ανήλθαν στα 6,14 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 327% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
«Ανταποκριθήκαμε προληπτικά στις πολιτικές προώθησης της κατανάλωσης και ξεκινήσαμε μια σειρά από προωθητικές ενέργειες για να καλύψουμε τις ανάγκες αγορών των χρηστών κατά τη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ και άλλων εποχιακών εκδηλώσεων», ανέφερε η PDD στην κλήση κερδών της.
«Είμαστε σίγουροι για την καταναλωτική αγορά στην Κίνα», αναφέρει η PDD.
Την ίδια στιγμή, τα καθαρά έσοδα της Alibaba (με τις πλατφόρμες AliExpress, Alibaba.com, Taobao και Tmall) που αποδίδονται στους απλούς μετόχους το τρίμηνο του Μαρτίου υποχώρησαν κατά 86% στα 3,3 δισεκατομμύρια γιουάν σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η πρώτη μεγάλη ώθηση του PDD στο εξωτερικό ήρθε με την Temu τον Σεπτέμβριο του 2022. Η δημοτικότητα εκτινάχθηκε στα ύψη λίγο μετά την προβολή μιας διαφήμισης στο Super Bowl το 2023 που προσκαλούσε τους πελάτες να ψωνίσουν «σαν δισεκατομμυριούχοι».
Οι Αμερικανοί που διψούν για ευκαιρίες συρρέουν στο Temu, δίνοντας στην Temu προνομιακή θέση στην αγορά των ΗΠΑ. Το Temu έχει επίσης επεκταθεί επιθετικά στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε πρόσφατη έκθεση της BofA επισημαίνεται ότι η Temu, η TikTok και η AliExpress «αξιοποιούν την εμπειρία» των μητρικών και των αδελφών εταιρειών τους, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως η Temu είναι «σχετικά καλύτερη» μεταξύ των τριών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου