Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ρυθμιστεί περίπου 40 δισ. ευρώ σε δάνεια που αντιστοιχούν σε 800 χιλιάδες δανειολήπτες ενώ μέσα στο 2024 εκτιμάται ότι θα έχουμε ρυθμίσεις της τάξεως ανω των €5 δισ., τόνισε ο Τάσος Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece και πρόεδρος των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), μιλώντας στο 5ο συνέδριο NPL Greece.

Τράπεζες: Γκάζι στις εκταμιεύσεις δανείων το 2024

Δίνοντας μια εικόνα των δανείων που διαχειρίζονται στην Ελλάδα οι servicers, τόνισε ότι σήμερα ξεπερνούν τα €90 δισ. και τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια οφειλέτες.

Όσον αφορά στις συνολικές ανακτήσεις των ΕΔΑΔΠ, το 80% προέρχεται από ρυθμίσεις και συναινετικές λύσεις και μόνο ένα 20% αφορά ανακτήσεις από πλειστηριασμούς.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, «βασικός στόχος μας είναι και παραμένει να προχωράμε σε βιώσιμες ρυθμίσεις. Μόνο με βιώσιμες λύσεις θα εξομαλυνθεί το πρόβλημα και για τη χώρα και για την οικονομία και κυρίως για τους δανειολήπτες. Και μόνο με βιώσιμες λύσεις μπορεί να επανέλθει η οικονομική κανονικότητα. Δεν πρόκειται απλώς για ένα στόχο. Αποτελεί κοινή πρακτική και διέπει όλη τη λειτουργία μας. Μια ρύθμιση την οποία μπορεί να εξυπηρετεί ο οφειλέτης, αποκαθιστά μια υγιή σχέση και δημιουργεί μια σταθερή ροή εσόδων».

Οι πλειστηριασμοί δεν είναι για κανέναν επωφελείς

Ο CEO της doValue τόνισε δε ότι «η αναγκαστική εκτέλεση είναι χρονοβόρα και έχει υψηλά κόστη – ΔΕΝ είναι επωφελής για κανέναν σε σχέση με τη ρύθμιση».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι ενδεικτικό ότι σε κάθε ένα (1) πλειστηριαμό που διενεργείται, αντιστοιχούν τουλάχιστον είκοσι (20) επιτυχημένες ρυθμίσεις οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι το 2023, το 83% των δανείων που ρυθμίσθηκαν περιλάμβαναν διαγραφή οφειλής.

Ο κ. Πανούσης εστίασε και στο ζήτημα της επικοινωνίας με τους δανειολήπτες υπογραμμίζοντας ότι « για να επιτευχθεί και να προχωρήσει μια ρύθμιση, απαιτείται η συνεργασία του δανειολήπτη. Συνεπώς είναι εξαιρετικά κρίσιμη η συμμετοχή του σε όποια συζήτηση διακανονισμού. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η επικοινωνία με τους δανειολήπτες δυσχεραίνεται εάν σκεφτούμε ότι μόλις το 50% αυτών έχουν επικαιροποιησει τα στοιχεία τους στη βάση μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να προχωρήσουν ρυθμίσεις στο 50% των δανειοληπτών που εμπεριέχονται στα χαρτοφυλάκιά μας, για τον λόγο ότι λόγω έλλειψης στοιχείων παραμένουν «άγνωστοι». Απαιτείται λοιπόν να κατανοήσουν οι δανειολήπτες τη σημασία επικαιροποίησης των προσωπικών στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί τους.

Πλατφόρμες και εξωδικαστικός μηχανισμός

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων ενημέρωσης (πλατφόρμες) που δημιούργησαν και λειτουργούν οι servicers, παρέχοντας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, όπως σημείωσε ο κ. Πανούσης.

Επιπλέον ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση, τη διαφάνεια και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους οφειλέτες.

Ο κ. Πανούσης είπε συγκεκριμένα:

«Επιδιώκουμε την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μας μας υποδομών, με τη χρήση της τεχνολογίας (ΑΙ), που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την επικοινωνία και διάδραση με τους ενδιαφερόμενους και με την εφαρμογή κάθε νέου μοντέλου που υιοθετούμε, να βελτιώνουμε τη λειτουργία μας προς όφελος τόσο των συναλλασσόμενων όσο και των εργαζομένων μας, να γινόμαστε πιο παραγωγικοί και πιο αποτελεσματικοί.

Οι συναλλαγές του 2024

Οι συναλλαγές αναμένεται να συνεχισθούν δυναμικά και το 2024. Εκτιμώνται σε 13-14 δις συνολικά, εκ των οποίων τα 10 δις αφορούν συναλλαγές στην πρωτογενή και 3-4 δις συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά.

Αναφερόμενος ειδικά στη doValue Greece, τόνισε πως «θεωρούμε ότι το 2024, με τις επενδύσεις που έχουμε προγραμματίσει σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και την διεύρυνση των εργασιών μας και σε άλλους χρηματοοικονομικούς τομείς, θα καταφέρουμε να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της εποχής».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα