Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών στην ελληνική επικράτεια, τόσο από τους παραδοσιακούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσο και από παίκτες που «μπήκαν» στη συγκεκριμένη αγορά πρόσφατα. Άπαντες στόχο έχουν έως το 2027 τα δίκτυα που θα έχουν αναπτυχθεί να πετυχαίνουν πανελλαδική κάλυψη.

Σε αυτή τη μεγάλη εικόνα, πρωταγωνιστής αναδεικνύεται ο Όμιλος ΟΤΕ αφού αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, με τις επενδύσεις του να ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ την περασμένη δεκαετία, ενώ υλοποιεί επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, κυρίως για την ανάπτυξη δικτύων FTTH και 5G.

Ποιος είναι ο νέος ενδιαφερόμενος αγοραστής της θυγατρικής του ΟΤΕ στη Ρουμανία

Υλοποιώντας τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, ο Όμιλος έχει ήδη φέρει την υποδομή οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) σε 1,375 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ενώ επιταχύνει την ανάπτυξή του για να φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2024 και τα 3 εκατομμύρια μέχρι το 2027, καλύπτοντας τα 2/3 των γραμμών της χώρας.

Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει κατά το παρελθόν ο απερχόμενος CEO του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο όμιλος έριξε σημαντικό βάρος στο επενδυτικό του πλάνο για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, κατασκευάζοντας 97 χιλιάδες επιπλέον γραμμές.

Σημειώνεται ότι το α’ τρίμηνο του 2024, ο Όμιλος OTE κατέγραψε ρεκόρ σε προσθήκες συνδρομητών FTTH με 36.000 νέες συνδέσεις και τη συνολική πελατειακή βάση του να αυξάνεται σε 287 χιλιάδες. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε σε 22%, από 18% ένα χρόνο πριν.

«Πρωταθλητής» στις FTTH γραμμές

Μέχρι σήμερα, ο ΟΤΕ παραμένει ο μεγαλύτερος πάροχος δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, έχει αναπτύξει δίκτυο FTTH σε πάνω από 145 δήμους της χώρας, με τα μεγαλύτερα ποσοστά κάλυψης να εντοπίζονται σε δήμους των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Έβρου, Καβάλας, Πιερίας, Καρδίτσας και Πέλλας.

Με στόχο τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις έως το τέλος του 2024, ο Όμιλος ΟΤΕ συνεχίζει την επέκταση του FTTH σε δήμους των Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Κέρκυρας, Ροδόπης, Κορίνθου, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, Ξάνθης, Δωδεκανήσων, Τρικάλων, Λασιθίου, Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

Οι επενδύσεις στις συνδέσεις του… αύριο

Στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ περιλαμβάνονται και οι «Yποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband» που θα φέρουν υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ έως και 1Gbps σε πάνω από 350.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας.

Η κατασκευή του έργου έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή FTTH σε περιοχές των Νομών Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου και Χανίων.

Βάσει της σύμβασης-σύμπραξης με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εμπορική διάθεση του δικτύου θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση του 15% του έργου.

Συνολικά με το πέρας της κατασκευαστικής περιόδου, ο Όμιλος ΟΤΕ μέσω της 100% θυγατρικής του εταιρείας «UltrafastOTE», θα αναπτύξει δίκτυο FTTH στις 3 από τις 7 περιοχές του έργου (Lots 1, 3, 7). Αναλυτικά:

  •  Lot 1: 9 περιφερειακές ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας)
  •  Lot 3: 13 περιφερειακές ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων)
  •  Lot 7: 9 περιφερειακές ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου)

Επενδύσεις και στην κινητή

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Όμιλος ΟΤΕ αναπτύσσει συνεχώς τα δίκτυα του και στην κινητή. Το COSMOTE 5G αποτελεί το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα, με πάνω από 90% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη. Ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κάλυψη του δικτύου ανέρχεται ήδη σε 97%, ενώ και άλλες 68 πόλεις στην Ελλάδα απολαμβάνουν κάλυψη άνω του 95%, με τις ταχύτητες να υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1Gbps.

H εταιρεία έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση των υποδομών δικτύου κινητής 5ης γενιάς σε 5G Stand-Alone (SA), που θα παρέχουν ακόμα υψηλότερη ταχύτητα download και upload, εξαιρετικά χαμηλή απόκριση (latency), βελτιωμένη κάλυψη σε κλειστούς χώρους και ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία στις επικοινωνίες. Η εμπορική του διάθεση αναμένεται πολύ σύντομα.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ

Το μέλλον των τηλεπικοινωνιών – Τι «βλέπει» ο Τσαμάζ

Κατά το τελευταίο conference call του ΟΤΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ αναφερόμενος στις επιδόσεις του Ομίλου στα δίκτυα FTTH σημείωσε ότι η συρρίκνωση των «παλαιών υπηρεσιών» αντισταθμίζεται από τις σταθερές ευρυζωνικές επιδόσεις και την τηλεοπτική δραστηριότητα του Ομίλου. Επιπλέον, όπως τόνισε, η αναμενόμενη έναρξη κρατικής επιδότησης (voucher) για συνδέσεις FTTH αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω τη ζήτηση και τελικά να αυξήσει τη χρήση των συγκεκριμένων δικτύων.

Όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, το θέμα βρίσκεται στη φάση δημόσιας διαβούλευσης, τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός του Μαΐου με την εφαρμογή του μέτρου να αναμένεται μεταξύ Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Αυτό αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη των συνδέσεων οπτικών ινών.

Επιπλέον, στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης για το Νέο Μουσείο που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ, ο Μιχάλης Τσαμάζ προχώρησε σε μία εκτίμηση της κατάστασης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεγαλύτερες προκλήσεις παραμένουν ο κατακερματισμός της αγοράς σε συνδυασμό με την υπερβολική ρύθμιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο κ. Τσαμάζ.

Επισήμανε μάλιστα ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, καθώς ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από εταιρείες της Ασίας ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχές στο τηλεπικοινωνιακό τοπίο της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι ο ΟΤΕ «έχει κατοχυρώσει την θέση του».

Αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ, ο Μιχάλης Τσαμάζ σημείωσε ότι στις προθέσεις του Ομίλου δεν περιλαμβάνονται αυξήσεις τιμολογίων, παρά μόνο τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η οποία θα εφαρμόζεται, όπως συμβαίνει και με τους ανταγωνιστές, για τα νέα συμβόλαια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Μάρτιο ο ΟΤΕ έχει καταθέσει πρόταση εκπτώσεων όγκου, με σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές χονδρικής FTTH (Fiber to the Home) κατέθεσε ο ΟΤΕ στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις