Μήνυμα σύνεσης και αυτοσυγκράτησης αναφορικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έστειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IΟSCO) που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Χατζηδάκης: Με Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ, η Ελλάδα στην πράσινη μετάβαση

«Πετυχαίνει η πολιτική μας και δεν είναι αποτέλεσμα τύχης»

«Η ελληνική κεφαλαιαγορά αναπτύσσεται συνεχώς. Η κεφαλαιοποίηση, στη διάρκεια του 2023, αυξήθηκε κατά περίπου 15 δισ. ευρώ, με τη μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών να διευρύνεται κατά 50% και να αγγίζει τα 111 εκατ. Ευρώ, έναντι 74 εκατ. ευρώ το 2022. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στα 146,046 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 32% έναντι του 2023.  Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πετυχαίνει απτά αποτελέσματα, οι φόροι μειώνονται, ξένες επενδύσεις έρχονται και αυξάνονται συνεχώς,, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται, διαρθρωτικές αλλαγές εφαρμόζονται, προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή, επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα τύχης. Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι πρωτοβουλίες

«Έχουμε πάρει τα μαθήματά μας από το παρελθόν, εφαρμόζοντας μία συνετή δημοσιονομική πολιτική. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να καταστήσουμε πιο ελκυστικό στους επενδυτές το ελληνικό χρηματιστήριο αλλάζοντας τον κανονισμό του, προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει και η άρση των περιορισμών και εμποδίων που υπάρχουν στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ», σημείωσε ο ίδιος.

«Εφαρμόζουμε μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη νέα στρατηγική για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας τις εξής πρωτοβουλίες:

-Ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου.

-Επέκταση των επενδυτικών ευκαιριών και ανάπτυξη του οικοσυστήματος για fintech και ESG.

-Θέσπιση ενός δίκαιου και διαφανούς φορολογικού πλαισίου

-Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

-Ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές.

-Επιτάχυνση και εμβάθυνση των προσπαθειών για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

«Ηγέτιδα δύναμη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Ελλάδα»

«Η κλιματική αλλαγή μας δοκιμάζει συνεχώς, η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης την ώρα που εντείνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Στοχεύουμε να μειώσουμε 55% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είμαστε αυτήν την στιγμή μία ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, στοχεύουμε μέχρι το 2030 πάνω από 24 GW της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται να είναι από ΑΠΕ», επεσήμανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Η κλιματική αλλαγή μας θέτει όλους ενώπιον προκλήσεων, το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, οφείλουμε όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Οι πράσινες επενδύσεις  θα βοηθήσουν την οικονομία της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε εκτενή αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης τα οποία σχετίζονται όπως είπε με τις αποδόσεις που καταγράφονται στο Χρηματιστήριο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ρυθμό ανάπτυξης που είναι 4-5 φορές υψηλότερος από το μέσο ευρωπαϊκό, στην αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, στη μείωση – ρεκόρ του Δημοσίου χρέους κατά 43 ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ (από 206% σε 163% μεταξύ 2020 και 2023), στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημείωσε επιπλέον τα μέτρα σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο που ενισχύουν απευθείας την κεφαλαιαγορά όπως είναι η μείωση της φορολογίας για τα εταιρικά κέρδη, τα μερίσματα και τη συγκέντρωση κεφαλαίου, οι φοροαπαλλαγές για τους τόκους από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τους επενδυτές-αγγέλους, καθώς  και οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις. Επίσης, το νέο πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση, το πτωχευτικό δίκαιο, τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και η ίδρυση του ΤΕΚΑ που θα αναδειχθεί στον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία