Σε προ-πανδημικά επίπεδα έχει φτάσει η ζήτηση για καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εταιρεία ταξιδιωτικών ερευνών ForwardKeys, με τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις να μεταβάλλονται σημαντικά.

Η ανάλυση των αναζητήσεων πτήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2024 δείχνει ότι το Λονδίνο (με μερίδιο 5% των αναζητήσεων πτήσεων για ταξίδια προς την Ευρώπη) επωφελείται από τη μεγαλύτερη αύξηση των αναζητήσεων για ταξίδια το καλοκαίρι του 2024 (+1,9 ποσοστιαίες μονάδες), λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς υπάρχουν εύκολη διασύνδεση με τη γαλλική πρωτεύουσα.

Φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη; Τι ανησυχεί τις εταιρείες

Το Παρίσι παρουσιάζει παρόμοια δημοτικότητα (αύξηση +0,5 ποσοστιαίες μονάδες), αν και το μερίδιο των αναζητήσεων είναι ελαφρώς χαμηλότερο, καθώς πολλοί επισκέπτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν προγραμματίσει το ταξίδι τους πιο νωρίς.

Η Κωνσταντινούπολη (+0,4 ποσοστιαίες μονάδες), η Ρώμη (+0,7 ποσοστιαίες μονάδες) και το Μιλάνο (+0,7 ποσοστιαίες μονάδες) κερδίζουν σε δημοτικότητα, ενώ οι προορισμοί στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, της Λισαβόνας, της Μαδρίτης, της Πάλμα ντε Μαγιόρκα) χάνουν έδαφος, αφού απολάμβαναν μεγάλη ζήτηση τα χρόνια μετά τον κορονοϊό, αντανακλώντας τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών.

Οι ανερχόμενοι προορισμοί

Οι προορισμοί που είδαν τη μεγαλύτερη άνοδο στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών είναι Τενερίφη (+0,41 π.μ.) και η Σμύρνη (+0,25 π.μ.), οι οποίες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση του ενδιαφέροντος μεταξύ των προορισμών μεσαίας κατηγορίας.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις βορειοευρωπαϊκές πόλεις Ρέικιαβικ (+0,21 π.μ.) και Μόναχο (+0,15 π.μ.) αντανακλά τη δημοτικότητα των προορισμών με χαμηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι.

Στην Ανατολική Ευρώπη, τα Τίρανα (+0,07 π.μ.), συνεχίζουν να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους, αξιοποιώντας την επιτυχία των τελευταίων ετών, και προστίθενται το Ερεβάν (+0,03 π.μ.) και η Τιφλίδα (+0,09 π.μ.) που δημοφιλείς προορισμοί τόσο για τους Ευρωπαίους όσο και τους Ρώσους τουρίστες, λόγω του συνδυασμού της διαθέσιμης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και των προσιτών τιμών.

Η ανάλυση των κρατήσεων αεροπορικών εισιτήριων για ταξίδια σε ευρωπαϊκούς αστικούς προορισμούς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024 αποκαλύπτει μια μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών προς προορισμούς στη φύση (+19%) και σε αστικούς προορισμούς (+14%) έναντι των παραδοσιακών προορισμών για τον ήλιο και την παραλία (+8%). Αυτό αντικατοπτρίζεται σε υποπεριφερειακό επίπεδο, καθώς η ετήσια αύξηση των διεθνών αφίξεων προς την Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη (+25%), τη Δυτική Ευρώπη (+15%) και τη Βόρεια Ευρώπη (+13%) ξεπερνά την αύξηση προς προορισμούς στη Νότια Ευρώπη (+11%).

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες κοιτάνε προς Ασία

Τα εξερχόμενα ταξίδια από την Ευρώπη εμφανίζουν επίσης σαφείς τάσεις, με μια ετήσια αύξηση των ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών (+14%) και των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων προς ένα ευρύ φάσμα ασιατικών αγορών (+16%).

Τα στοιχεία για τις κρατήσεις εισιτηρίων του Ιουλίου και του Αυγούστου δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες επιλέγουν όλο και περισσότερο να ταξιδέψουν μακριά για να εξερευνήσουν νέα τοπία. Ειδικότερα, οι διασημότεροι ασιατικοί προορισμοί είναι το Πεκίνο (+132%), η Οσάκα (+66%), η Μπανγκόκ (+21%), το Κολόμπο (+21%) και η Κουάλα Λουμπούρ (+14%). Οι προορισμοί αυτοί επωφελούνται από διάφορους παράγοντες, όπως η βελτίωση της συνδεσιμότητας, η απαλλαγή από τημ έκδοση βίζας για Ευρωπαίους 11 χωρών που εισέρχονται στην Κίνα και η ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-γιεν. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η μέτρια αύξηση της ζήτησης για τις αμερικανικές αγορές του Σικάγο (+14%) και του Μαϊάμι (+9%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας