Έντονη νευρικότητα εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπαθούν να απορροφήσουν τις πιέσεις του αρνητικού κλίματος που κυριαρχεί παγκοσμίως, στη σκιά των αλλαγών προσδοκιών για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,15%, με τον δείκτη να είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Μαΐου. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,19% στις 8.167 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,31% στις 18.415 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,10% στις 7.943 μονάδες.

Μικτά είναι και τα πρόσημα σε επίπεδο κλάδων, με τις μετοχές της υγείας να ενισχύονται κατά 0,74%. Οι μεταλλευτικές εταιρείες υποχωρούν κατά 1,6% καθώς οι traders αξιολογούν τον αντίκτυπο της αποτυχίας της προσφοράς της BHP Group για την Anglo American.

Οι αναταράξεις όμως των αγορών μετοχών παγκοσμίως είναι απόρροια της αλλαγής των προσδοκιών για τα επιτόκια, καθώς φαίνεται ότι θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί, σημάδια που γενικά λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάκαμψη των μετοχών.

Επίσης, οι αγορές περιμένουν με ανυπομονησία δύο ανακοινώσεις πληθωρισμού την Παρασκευή. Πρώτη θα είναι για την ευρωζώνη, εν μέσω αβεβαιότητας για το πόσες φορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια φέτος πέρα από την αναμενόμενη πρώτη της μείωση στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του δείκτη των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ, ο οποίος είναι και ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve. Τα πρακτικά από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Fed και τα πρόσφατα σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έχουν οδηγήσει τις αγορές χρήματος να τιμολογούν πλήρως μία μόνο μείωση των επιτοκίων από τη μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές