Να ανατρέψουν το πρωινό αρνητικό πρόσημο και να κλείσουν θετικά κατάφεραν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να κρατήσουν τα κέρδη του Μαΐου, κόντρα στις αναταράξεις των τελευταίων ημερών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,63%, με τον δείκτη να ανακάμπτει από τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Μαΐου που βρέθηκε χτες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 8.235 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,22% στις 18.514 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,55% στις 7.978 μονάδες.

Wall Street: Νέο «χτύπημα» από ΑΕΠ, βουτιά για Salesforce, Kohl’s

Θετικά γύρισαν και τα πρόσημα σε επίπεδο κλάδων, με τις μετοχές των τηλεπικοινωνιών να ενισχύονται κατά 1,6%. Οι μεταλλευτικές εταιρείες αν και βρέθηκαν σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν θετικά κατά 0,3% με τους traders να αξιολογούν τον αντίκτυπο της αποτυχίας της προσφοράς της BHP Group για την Anglo American.

Οι αναταράξεις των αγορών μετοχών παγκοσμίως είναι απόρροια της αλλαγής των προσδοκιών για τα επιτόκια, καθώς φαίνεται ότι θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί, σημάδια που γενικά λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάκαμψη των μετοχών.

Επίσης, οι αγορές περιμένουν με ανυπομονησία δύο ανακοινώσεις πληθωρισμού την Παρασκευή. Πρώτη θα είναι για την ευρωζώνη, εν μέσω αβεβαιότητας για το πόσες φορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια φέτος πέρα από την αναμενόμενη πρώτη της μείωση στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του δείκτη των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ, ο οποίος είναι και ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve. Τα πρακτικά από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Fed και τα πρόσφατα σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έχουν οδηγήσει τις αγορές χρήματος να τιμολογούν πλήρως μία μόνο μείωση των επιτοκίων από τη μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου φέτος.

Τα μακρο της ημέρας

Στα μακρο της ημέρας, οριακά αυξήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο, σύμφωνα με την τελική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιβεβαιώθηκε στις -14,3 μονάδες στην Ευρωζώνη και στις -13,2 στην ΕΕ, σημειώνοντας άνοδο 0,5 και 0,4 μονάδες αντίστοιχα από τον Απρίλιο.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε κατά 0,4 μονάδες σε μηνιαία βάση στη ζώνη του ευρώ, φτάνοντας τις 96 και 0,3 μονάδες στην ΕΕ στις 96,5. Ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση υποχώρησε κατά 0,3 μονάδες στις 101,3 στην Ευρωζώνη και κατά 0,4 μονάδες στις 101,2 στην ΕΕ.

Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 6,4% τον Απρίλιο, από 6,5% που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ανεργίας ήταν σταθερό στο 6%.

Τέλος, ο πληθωρισμός των τιμών των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ελαφρώς αρνητικός στο -0,1% τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας ακινήτων Zoopla, καθώς ο αριθμός των κατοικιών προς πώληση έφτασε σε υψηλό οκτώ ετών.

Ο πληθωρισμός των τιμών των κατοικιών ήταν 0,4% το πιο πρόσφατο τρίμηνο, καθώς η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων ενισχύθηκε, αλλά αντιστράφηκε τον τελευταίο μήνα, ανέφερε η Zoopla.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές