Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ροκανίζει συστημικά από τα μέσα Μαΐου τις μονάδες του, φτάνοντας πλέον και στην επόμενη στήριξη που θα δώσει και το τεστ που χρειάζεται για τις προθέσεις των long.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Coca Cola και Alpha Bank ηγούνται της διολίσθησης

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 1.439,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.433,71 μονάδων (-0,59%) και 1.449,49 μονάδων (+0,50%). Ο τζίρος ανήλθε στα 122,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,4 εκατ. τεμάχια αξίας 11,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,24% στις 3.482,70 μονάδες, ενώ στο -0,50% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.312,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 1.257,93 μονάδες.

«Γλυκόπικρος» ο Μάιος

Το ΧΑ «θέλει να ξεχάσει» το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου το συντομότερο δυνατό, με τους πωλητές να επιβεβαιώνουν τον άγραφο χρηματιστηριακό κανόνα “sell in May”, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA). Σε αυτά τα πλαίσια, οι επενδεδυμένοι longs ευελπιστούν ότι θα βρεθεί σύντομα ο καταλύτης που θα ξαναοδηγήσει την αγορά προς τα υψηλά 13 ετών, με τις 1.500 μονάδες του ΓΔ, πάντως, να αποτελούν «σκληρό καρύδι» υπό τη μορφή της διαγραμματικής και ψυχολογικής αντίστασης.

Παρ’ όλα αυτά, κατά τον κ. Στεριώτη, η συνολική μηνιαία μεταβολή του ΓΔ είναι οριακή και άρα δεν ήρθε «το τέλος του κόσμου» για το ΧΑ, όπως κάποιοι θέλουν ίσως να πιστέψουν. Η χρηματιστηριακή ζωή συνεχίζεται, ενώ αύριο Παρασκευή ακολουθεί η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση (rebalancing) της ομάδας δεικτών MSCI, με το «ελληνικό ενδιαφέρον» να αφορά στις ανακοινώσεις για τους συντελεστές στάθμισης και την πιθανή είσοδο νέων επιμέρους μετοχών σε αυτούς. Η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με την έκθεση/ετυμηγορία της Fitch, ενός από τους μεγαλύτερους Οίκους αξιολόγησης παγκοσμίως, σχετικά με την πορεία του ελληνικού αξιόχρεου και της εθνικής οικονομίας.

Διεθνώς, οι αποδόσεις (yields) έχουν πάρει εδώ και δύο εβδομάδες την ανιούσα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου να έχει ανέβει σε υψηλό 6 μηνών, παρά την ευρέως αναμενόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη.

Για τη συνέχεια, κ. Στεριώτης, υπενθυμίζει όχι και τόσο καλή «παράδοση» των Χρηματιστηρίων κατά τους θερινούς μήνες, όμως «οι παραδόσεις είναι για να σπάνε». Σε κάθε περίπτωση, η τεχνική εικόνα των διεθνών αγορών μας καλεί σε εγρήγορση, ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα μεγάλα διεθνή ΧΑ (υψηλή ρευστότητα, χαμηλοί δείκτες μεταβλητότητας, στόρι «τεχνητής νοημοσύνης» κλπ) εμπεριέχει υψηλά ρίσκα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Coca Cola και Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 2,75% και 2,42% αντίστοιχα, με τις Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ να χάνουν πάνω από 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Σαράντης, Λάμδα, ΟΤΕ, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, Βιοχάλκο και Cenergy ξεχώρισαν με το +2,66% και +2,24% που κατέγραψαν, ενώ Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Quest, Eurobank, Autohellas και Εθνική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών