Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να επικαιροποιήσει τον ετήσιο έλεγχο της υγείας των τραπεζών, τη Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης. Με αφορμή διαρθρωτικές αλλαγές, νέους κινδύνους και εξωτερικούς κλυδωνισμούς, οι αλλαγές αποσκοπούν στο να καταστήσουν την SREP πιο αποτελεσματική και αποδοτική.

Το περιβάλλον κινδύνου στο οποίο λειτουργούν οι τράπεζες έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι εξωτερικοί κλυδωνισμοί έχουν καταστήσει τις εκτιμήσεις κινδύνου πιο πολύπλοκες. Οι αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί, η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση της φύσης, καθώς και η ψηφιοποίηση επηρεάζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Και το συνολικό επίπεδο αβεβαιότητας είναι υψηλό.

Καθώς οι κίνδυνοι εξελίσσονται, πρέπει να εξελίσσεται και η εποπτεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει ξεκινήσει προσπάθεια να καταστήσει την εποπτεία στην Ευρώπη πιο αποτελεσματική και αποδοτική.

Το Εποπτικό Συμβούλιο έχει έξι στόχους για το νέο SREP:

1. Επικέντρωση των αξιολογήσεων κινδύνου: για την αξιολόγηση των προφίλ κινδύνου ανά τράπεζα.

2. Καλύτερη ενσωμάτωση των εποπτικών δραστηριοτήτων: Η εποπτεία πρέπει να παρέχει μια δομημένη, ολοκληρωμένη και συνεπή εικόνα των κινδύνων των τραπεζών, με βάση τις διάφορες εποπτικές δραστηριότητες.

3. Χρήση της πλήρους εποπτικής εργαλειοθήκης: η εποπτεία δεν αφορά μόνο τον εντοπισμό των κινδύνων αλλά και τον μετριασμό τους.

4. Ενίσχυση της επικοινωνίας: Η εποπτική επικοινωνία με τις τράπεζες πρέπει να είναι σαφής και συνοπτική.

5. Σταθεροποίηση των μεθοδολογιών: Είναι πλέον καιρός να καταστούν οι υφιστάμενες μεθοδολογίες πιο σταθερές και, όπου είναι δυνατόν, απλούστερες και πιο διαφανείς. Εχοντας αυτόν τον στόχο κατά νου, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ επεξεργάζεται μια αναθεωρημένη μεθοδολογία για τον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων του Πυλώνα 2, η οποία θα δημοσιευθεί έως το τέλος του 2024 και θα εφαρμοστεί πλήρως στον κύκλο SREP του 2026.

6. Καλύτερη χρήση συστημάτων και αναλυτικών μεθόδων: Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ψηφιακή της ατζέντα. Η στρατηγική της στον τομέα της πληροφορικής για τα έτη 2024-2028 προβλέπει συνεχείς επενδύσεις σε εφαρμογές εποπτικής τεχνολογίας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της πρόσβασης σε δεδομένα, της ανάλυσης κινδύνων, της συνέπειας της λήψης αποφάσεων και της συνεργασίας.

Το νέο SREP δεν θα σημαίνει λιγότερη εποπτεία ή μια χαλαρή προσέγγιση. Αντίθετα, θα επιτρέψει στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ να συνεχίσει να εκπληρώνει την εντολή της να διατηρεί τις τράπεζες ασφαλείς και υγιείς.

Η Claudia Buch είναι πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Το άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης που δημοσιεύεται στο Blog της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts