Την αύξηση των δασμών για τα σιτηρά που προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία αποφάσισε το Συμβούλιο της ΕΕ με στόχο να περιορίσει περαιτέρω τα έσοδα του Κρεμλίνου και να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση του αγροτικού τομέα της ένωσης.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Συμβούλιο, ο κανονισμός αυξάνει τους δασμούς στα δημητριακά, τους ελαιούχους σπόρους και στα παράγωγα προϊόντα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και πολτό τεύτλου και αποξηραμένα μπιζέλια από τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και από τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, για τα οποία, επί του παρόντος, οι εισαγωγείς δεν πληρώνουν καθόλου ή είναι χαμηλοί οι δασμοί. Επιπλέον, αυτά τα αγαθά θα αποκλείονται από την πρόσβαση στις δασμολογικές ποσοστώσεις της Ένωσης.

Ρωσία: Το Κρεμλίνο ελέγχει την αγορά σιτηρών

Τα μέτρα αυτά αφορούν προϊόντα καταγωγής ή εξάγονται άμεσα ή έμμεσα από τη Ρωσική Ομοσπονδία ή τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας στην ΕΕ. Δεν θα επηρεάσουν τη διέλευση μέσω της ΕΕ από τις δύο χώρες προς άλλες τρίτες χώρες.

Οι νέοι δασμοί που ορίστηκαν σήμερα στοχεύουν να σταματήσουν στην πράξη τις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην ΕΕ. Αυτά τα μέτρα θα αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της αγοράς σιτηρών της ΕΕ, θα σταματήσουν τις ρωσικές εξαγωγές παράνομα οικειοποιημένων σιτηρών που παράγονται στα εδάφη της Ουκρανίας και θα εμποδίσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ για να χρηματοδοτήσει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η ΕΕ δείχνει σταθερή υποστήριξη στην Ουκρανία, σημειώνεται.

Οι εισαγωγές προϊόντων σιτηρών της ΕΕ από τη Ρωσία έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 – πέρσι ήταν 4,2 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και ελαιούχων σπόρων.

Ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει σχετικά μικρός προμηθευτής αυτών των προϊόντων στην αγορά της ΕΕ, είναι κορυφαίος παραγωγός και εξαγωγέας αυτών των προϊόντων παγκοσμίως.

Δεδομένων των σημερινών όγκων των εξαγωγών της στον κόσμο, η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορούσε να αναπροσανατολίσει σημαντικούς όγκους προμηθειών αυτών των προϊόντων στην ΕΕ, προκαλώντας ξαφνική εισροή από τα μεγάλα υπάρχοντα αποθέματά της, διαταράσσοντας έτσι την αγορά της ΕΕ.

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ιδιοποιείται επί του παρόντος παράνομα μεγάλους όγκους τέτοιων προϊόντων σε εδάφη της Ουκρανίας, τα οποία κατέχει παράνομα, και τα διοχετεύει στις εξαγωγικές αγορές της ως δήθεν ρωσικά προϊόντα, υπογραμίζει η ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή