Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση, άνευ όρων, της εξαγοράς της NetCo από την επενδυτική KKR, σύμφωνα με τον Κανονισμό Συγχωνεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συναλλαγή δεν θα εγείρει προβλήματα ανταγωνισμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο».

Η σημερινή απόφαση αφορά την εξαγορά από την KKR της NetCo, η οποία περιλαμβάνει την κύρια και βασική επιχείρηση δικτύου σταθερής γραμμής της Telecom Italia καθώς και της FiberCop. Η FiberCop αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της TIM και της KKR που περιλαμβάνει το δευτερεύον δίκτυο σταθερής γραμμής της TIM.

Στα σκαριά deal 8 δισ. στις τηλεπικοινωνίες – Διαπραγματεύσεις Vodafone – Swisscom

Η Επιτροπή διερεύνησε τον αντίκτυπο της συναλλαγής στην αγορά χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης στην Ιταλία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μείωνε σημαντικά το επίπεδο ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η KKR δεν θα είχε τη δυνατότητα να περιορίσει την πρόσβαση σε παθητικές υπηρεσίες (δηλ. υποδομή). Για κάθε προϊόν χονδρικής, ο αριθμός των διαθέσιμων δικτύων και των παρόχων χονδρικής θα παραμείνει ο ίδιος και η ισχύς της NetCo στην αγορά δεν θα αυξηθεί ουσιαστικά σε σύγκριση με την TIM ή την FiberCop.

Οι υπάρχουσες μακροπρόθεσμες συμφωνίες με πολλούς αιτούντες πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένων των Fastweb και Iliad, που έχουν συναφθεί μετά τη δημιουργία της FiberCop το 2021, διασφαλίζουν ότι η KKR δεν θα είναι σε θέση να επιδεινώσει τις συνθήκες για χονδρική πρόσβαση ή να τερματίσει την πρόσβαση αυτή, αναφέρει η απόφαση της Κομισιόν.

Επιπλέον, η συναλλαγή δεν θα αυξήσει την πιθανότητα συντονισμού μεταξύ της NetCo και της OpenFiber, δεδομένου ότι η Fastweb θα συνεχίσει να ασκεί ανταγωνιστική πίεση στη NetCo και στον μακροχρόνιο ανταγωνιστή της, Open Fiber. Επιπρόσθετα, η NetCo και η Open Fiber πιθανότατα θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται, τόσο για την προσέλκυση νέων πελατών όσο και για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, είτε σε νέες περιοχές είτε σε περιοχές η μια της άλλης.

Η KKR και η TIM συμφώνησαν επίσης σε μια κύρια συμφωνία υπηρεσιών που θα διέπει τη σχέση μεταξύ της NetCo και της TIM μετά τη συναλλαγή. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η εν λόγω συμφωνία δεν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συναλλαγής, καθώς δεν αποτελεί συμφωνία μέσω της οποίας η KKR αποκτά τον έλεγχο της NetCo.

Οι δύο πλευρές

Η KKR (Kohlberg Kravis Roberts), με έδρα τις ΗΠΑ, είναι μια παγκόσμια επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται πολλαπλές εναλλακτικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών κεφαλαίων, ενέργειας, υποδομών, ακινήτων, πιστώσεων και μέσω των στρατηγικών της εταίρων, hedge funds.

Η NetCo, με έδρα την Ιταλία, είναι νεοϊδρυθείσα εταιρεία της FiberCop, η οποία ελέγχεται επί του παρόντος από κοινού από την KKR και την TIM, καθώς και το βασικό δίκτυο και το δίκτυο σταθερής γραμμής της TIM. Η FiberCop, επίσης ιταλική εταιρεία, παρέχει υπηρεσίες παθητικής μόνο στο δευτερεύον δίκτυο της TIM και επιπλέον αναβαθμίζει τα δευτερεύοντα δίκτυα της TIM από χαλκό σε οπτική ίνα στην Ιταλία.

Μετά τη συναλλαγή, η NetCo θα παρέχει, μεταξύ άλλων, χονδρικές υπηρεσίες σταθερής πρόσβασης τόσο στα δίκτυα χαλκού όσο και στα δίκτυα οπτικών ινών στην Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως κύρια δίκτυα σταθερής γραμμής είναι αυτά που συνδέουν την εταιρεία-πάροχο με τον κύριο κατανεμητή (το «κουτί» που στην Ελλάδα ονομάζουμε ΚΑΦΑΟ). Δευτερεύοντα δίκτυα σταθερής γραμμής συνδέουν την καμπίνα του κατανεμητή με τις εγκαταστάσεις του χρήστη. Τα δίκτυα σταθερής γραμμής backbone/backhaul συνδέουν διαφορετικές περιοχές και κέντρα δεδομένων μεταξύ τους και στο διαδίκτυο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας