Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα «πράξουν αυτό που είναι σωστό» όσον αφορά τη διαδοχή του και προειδοποίησε για τους κινδύνους, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις, από τους μη τραπεζικούς δανειστές.

Ο Ντίμον δήλωσε στους επενδυτές ότι το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή του είναι μικρότερο από πέντε χρόνια και θα μπορούσε να είναι από δυόμισι έως τεσσεράμισι χρόνια, ανάλογα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και εξήρε τη διοικητική ομάδα της εταιρείας.

Το παράδοξο του 2024… κέρδη, κέρδη, κέρδη – Η ανάλυση της JPMorgan

Ο διευθύνων σύμβουλος διοικεί την μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ για περισσότερα από 18 χρόνια. Ως ένας από τους μακροβιότερους επικεφαλής τραπεζών στη Wall Street, τα μελλοντικά του σχέδια αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών.

Κατά την ημέρα των επενδυτών της νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ντίμον ανέφερε ονόματα ανώτερων στελεχών της JPMorgan που διοικούν σημαντικά τμήματα ως υποψήφιοι διευθύνοντες σύμβουλοι.

Το διοικητικό συμβούλιο της JPMorgan προσδιόρισε πρόσφατα τους Τζένιφερ Πίπζακ και Τρόι Ρορμπο, συνδιευθύνοντες της εμπορική και της επενδυτική τράπεζας, ως υποψήφιους για την κορυφαία θέση. Η Μάριαν Λέικ, διευθύνουσα σύμβουλος της καταναλωτικής και κοινοτικής τραπεζικής, και η Μέρι Έρντζοουζ, διευθύνουσα σύμβουλος της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου, θεωρούνται επίσης υποψήφιες. Αρκετά στελέχη που υπηρέτησαν υπό τον Ντίμον προχώρησαν στη διοίκηση άλλων τραπεζών.

Η JPMorgan σχεδιάζει να διαχωρίσει τους ρόλους του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου όταν ο Ντίμον τελικά αποχωρήσει.

Η προειδοποίηση για τους μη τραπεζικούς δανειστές

Ο Ντίμον προειδοποίησε για άλλη μια φορά για την αυξανόμενη αγορά ιδιωτικών πιστώσεων από μη τραπεζικούς δανειστές. Προβλήματα θα εμφανιστούν τελικά στον τομέα αυτό, αλλά είναι απίθανο να αποτελέσουν συστημικό κίνδυνο, είπε.

Όταν αυτό πάει στραβά, «και θα πάει μια μέρα, δεν ξέρουμε πότε, αλλά θα υπάρξουν πολλοί εγκλωβισμένοι δανειολήπτες», είπε, προσθέτοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις πιθανότατα θα επηρεαστούν περισσότερο.

Οι τράπεζες της Wall Street έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια για να ανακτήσουν το έδαφος στον δανεισμό εταιρειών, αφού τα τελευταία δύο χρόνια οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων εισέβαλαν δυναμικά στη δραστηριότητα αυτή.

Η JPMorgan Chase έχει βάλει στην άκρη 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δικά της κεφάλαια για ιδιωτικές πιστώσεις, αλλά αυτό το ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά ανάλογα με τη ζήτηση, ανέφερε προηγουμένως το Reuters.

Γενικότερα, τα οικονομικά των Αμερικανών καταναλωτών παραμένουν ισχυρά και οι επιχειρήσεις συμβαδίζουν καλά με τις πληρωμές των δανείων, δήλωσε ο Ντίμον.

Ο διευθύνων σύμβουλος προειδοποίησε επίσης ότι η εκτίναξη του καθαρού εισοδήματος από τόκους (NII) δεν είναι βιώσιμη. Το NII αναμένεται να αυξηθεί στα 91 δισ. δολάρια φέτος, εξαιρουμένου του τμήματος αγορών της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή