Το φαινόμενο της γρήγορης μόδας απλώνεται σε όλες τις ηπείρους. Η Shein, αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα πίσω από αυτή την μόδα. Με τη μέγιστη αποτίμησή της να έχει αγγίξει τα 100 δισ. δολάρια, κάτι την έκανε κάποτε την τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον κόσμο, πίσω από τον ιδιοκτήτη της TikTok, την Bytedance, και τη SpaceX του Ίλον Μασκ, ετοιμάζεται τώρα για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο.

Η Shein όμως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα ρυθμιστικών ελέγχων καθώς ετοιμάζεται να γίνει δημόσια εταιρεία, σημειώνει το Business Insider.

Καμία ευρωπαϊκή φοροελάφρυνση – Τι ζητά η Γερμανία για Shein και Temu με στόχο τις χαμηλές τιμές

Ο ιδρυτής της Shein, Κρις Σου, ξεκίνησε την εταιρεία του στην Κίνα το 2008 με το όνομα ZZKKO, έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου που πουλούσε νυφικά. Τώρα, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, η μάρκα προσελκύει πελάτες από περισσότερες από 150 χώρες για ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα, καθένα από τα οποία έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις νέες «γρήγορες» τάσεις.

Το Reuters ανέφερε ότι η εταιρεία σημείωσε περίπου 30 δισ. δολάρια ετησίως σε έσοδα το 2023 – αν και ο διευθύνων σύμβουλος της Authentic Brands Group, η οποία συνεργάζεται με τη Shein, υποστήριξε ότι τα έσοδα είναι πολύ υψηλότερα.

Η επιχείρηση με έδρα πλέον τη Σιγκαπούρη έχει συγκεντρώσει 3,66 δισ. δολάρια σε συνολικές επενδύσεις, σύμφωνα με το PitchBook, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων παικτών όπως η HongShan (προηγουμένως γνωστή ως Sequoia China). Η μέγιστη αποτίμησή της, η οποία υπολογίστηκε στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια από την Wall Street Journal, μειώθηκε κατά ένα τρίτο στον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης τον Μάιο του 2023, ο οποίος έθεσε την αξία της στα 66 δισ. δολάρια.

Παρά τη δημοτικότητά της στους καταναλωτές, η Shein έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις και κατηγορίες για εκμετάλλευση εργαζομένων, λογοκλοπή σχεδιαστών, πώληση ενδυμάτων που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες και συμβολή στην κλιματική κρίση.

Οι απαιτήσεις για την υποβολή εκθέσεων από τις δημόσιες εταιρείες είναι πολύ πιο αυστηρές πολύ πιο αυστηρές από ό,τι οι ιδιωτικές εταιρείες. Πριν από κάθε αρχική δημόσια προσφορά, μιαεταιρεία που έχει κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά θα πρέπει να τα ανοίξει. Παρά τις αντιπαραθέσεις και έναν ισχυρό ανταγωνιστή, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην  εταιρεία, δήλωσε ένας αναλυτής στο Business Insider.

Η είσοδος στο χρηματιστήριο

Οι βασικές λεπτομέρειες σχετικά με την πολυαναμενόμενη δημόσια εγγραφή της Shein είναι ακόμη άγνωστες: πότε, πού και για πόσο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει.

Η εταιρεία κατέθεσε εμπιστευτική αίτηση για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, ανέφερε το CNBC τον Νοέμβριο. Αλλά τον Φεβρουάριο, το Bloomberg ανέφερε ότι θα μπορούσε να εισαχθεί στο Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ ή τη Σιγκαπούρη, μετά τις ανησυχίες των Αμερικανών πολιτικών σχετικά με τη διαφάνεια της Shein γύρω από τις δραστηριότητές της στην Κίνα.

Η Shein θα μπορούσε να μεταφέρει την έδρα της στις ΗΠΑ για να κατευνάσει τους νομοθέτες. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει θεωρήσει ότι άλλες εταιρείες που το έχουν κάνει αυτό είναι κινεζικές επιχειρήσεις, δήλωσε στο Business Insider ο David Swartz, αναλυτής της Morningstar.

Οι εκτιμήσεις έχουν προσδιορίσει την αποτίμηση της IPO της Shein σε περίπου 90 δισ. δολάρια, ανέφερε το Bloomberg πέρυσι. Οι επενδυτές δεν θα γνωρίζουν τους πραγματικούς αριθμούς της Shein μέχρι τα μεταγενέστερα στάδια της διαδικασίας IPO. Αλλά οι αριθμοί που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, κανένας από τους οποίους δεν έχει επιβεβαιωθεί από την εταιρεία, δείχνουν ότι η εκτιμώμενη αποτίμηση των 90 δισ. δολαρίων θα είναι τριπλάσια των εσόδων από τις πωλήσεις της το 2023.

Shein vs Temu

Καθώς η Shein ετοιμάζεται για την είσοδό της στις αγορές, οι επενδυτές θα εξετάσουν στενά και την Temu. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδύσεις στην Temu (με έδρα το Δουβλίνο) ξεπέρασαν την Shein τον Ιούνιο του 2023.

Η Temu έχει διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο, πουλώντας ένα ευρύτερο φάσμα αγαθών ως μεσάζων μεταξύ της κινεζικής παραγωγής και των καταναλωτών. Η Shein εμπλέκεται πιο άμεσα στην παραγωγή και επικεντρώνεται στα ρούχα, αλλά η δημοτικότητα της Temu «θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτίμηση», δήλωσε ο Swartz.

Γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν εάν η Shein στοχεύει να εισαχθεί στις ΗΠΑ. Παρά την εμπιστευτική υποβολή αίτησης για δημόσια εγγραφή στην SEC, η Wall Street Journal ανέφερε τον Ιανουάριο ότι ο οργανισμός καθυστέρησε να απαντήσει στην αίτηση της Shein. Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι πηγές της Ουάσινγκτον ανέφεραν ότι ο οργανισμός ήταν απρόθυμος να αναλάβει μια πολιτικά φορτισμένη υπόθεση. Τον Μάιο του 2024, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Shein μετατόπιζε την προσοχή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ως εναλλακτική.

Η Shein έχει βρεθεί και στο στόχαστρο της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, για τους δεσμούς της με την Κίνα. Σε μια δήλωση του Νοεμβρίου μετά την είδηση της δημόσιας εγγραφής της Shein, ο πρόεδρος Mike Gallagher προέτρεψε τους επενδυτές και τις τράπεζες να «εξετάσουν προσεκτικά τα ρυθμιστικά προγράμματα και τα προγράμματα συμμόρφωσης της Shein».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή