Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι συναντήθηκε με ηγέτες μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας μια περιοδεία στη Σίλικον Βάλεϊ που οι αναλυτές λένε ότι πιθανότατα έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του και να αναδείξει τη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Πρόκειται για το έβδομο ταξίδι του Μιλέι στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του στα τέλη του περασμένου έτους, κατά το οποίο ταξίδεψε στο Σαν Φρανσίσκο αργά τη Δευτέρα και έκτοτε συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI Σαμ Άλτμαν, τον Σουντάρ Πιτσάι της Alphabet (Google) και τον Τιμ Κουκ της Apple.

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, ο ηγέτης της δεξιάς, και αυτοαποκαλούμενος «αναρχοκαπιταλιστής», έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί και με τον επικεφαλής της Meta Platforms, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, πριν επιστρέψει στην Αργεντινή την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι σε ένα αντίστοιχο ταξίδι στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ο Μιλέι συναντήθηκε με τον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ στο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla στο Ώστιν του Τέξας.

Επίθεση γοητείας

Σύμφωνα με τους αναλυτές η επίθεση γοητείας του Μιλέι είναι πιθανό να έχει σχεδιαστεί για να εμφανίσει την Αργεντινή ως ελκυστικό μέρος για επενδύσεις, λόγω του αναπτυσσόμενου τεχνολογικού τομέα και του οικοσυστήματος της νοτιοαμερικανικής χώρας καθώς και των υποσχέσεων για μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων.

«Η Αργεντινή φιλοξενεί επίσης σημαντικούς κρίσιμους πόρους ορυκτών, με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο καθώς και μεγάλα (και αναξιοποίητα) κοιτάσματα χαλκού», δηλώνει στο CNBC ο Νικολάς Σαλντίας, ανώτερος αναλυτής για τη Λατινική Αμερική στο Economist Intelligence Unit

«Η απόσυρση αυτών των ορυκτών από το έδαφος είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την πράσινη οικονομία όσο και για τις εταιρείες τεχνολογίας που έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε κρίσιμες εισροές για την υποδομή τεχνητής νοημοσύνης τους. Η ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων AI θα απαιτήσει επίσης σημαντικούς πόρους ενέργειας και νερού, από τους οποίους η Αργεντινή διαθέτει σε αφθονία».

Ο Σαλντίας αναφέρει επίσης ότι οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας είναι απίθανο να επενδύσουν στην Αργεντινή, εκτός εάν η εκεί κυβέρνηση μπορέσει να περάσει το βασικό νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων «ολόκληρο» – το οποίο έκτοτε έχει αποδυναμωθεί σημαντικά – και το νομοσχέδιο της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης από το Κογκρέσο.

Στο επίκεντρο η μεταρρυθμιστική ατζέντα

«Το ταξίδι έχει αξία από μόνο του γιατί βασικά προσπαθεί να βάλει την Αργεντινή στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας συζήτησης σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων και τις επενδύσεις σε σχέση με την τεχνολογία», δήλωσε στο CNBC ο Μαριάνο Μασάντο, κύριος αναλυτής για την Αμερική στη Verisk Maplecroft.

«Δεν μιλάμε μόνο για προμήθεια ορυκτών, όπως λίθιο ή χαλκό, μιλάμε για το πώς αυτές οι εταιρείες λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το πού θα τοποθετήσουν τα κέντρα δικτύου και τα γραφεία τους και άλλα τέτοια», σημειώσε ο Μασάντο.

«Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι αυτό είναι κάπως σαν ένα πρώτο βήμα όσον αφορά αυτή τη συζήτηση που δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε άμεσες αντιδράσεις εκ μέρους εταιρειών και επενδυτών. Αλλά μάλλον μια “δεόντως σημειωμένη” αντίδραση, όπως “βλέπουμε ότι κάνεις τα μαθήματά σου, αλλά πρέπει να δούμε περισσότερα για να πάρουμε μια ουσιαστική απόφαση”», πρόσθεσε.

Ο Μιλέι αγωνίζεται να εφαρμόσει τη λεγόμενη μεταρρυθμιστική του ατζέντα «θεραπείας σοκ», παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε πει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για τη χώρα.

Στις αρχές Μαΐου, η κυβέρνηση Μιλέι αντιμετώπισε τη δεύτερη γενική απεργία μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, με τους εργαζόμενους σε εθνικό επίπεδο να εξοργίζονται από τα προτεινόμενα μέτρα λιτότητας και την βαθιά οικονομική κρίση.

Ο Μιλέι αποδέχτηκε τη Δευτέρα την παραίτηση του επικεφαλής του υπουργικού του συμβουλίου, Νικολά Πόσε, τη στιγμή που η κυβέρνησή του παλεύει να περάσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

«Υποθέτουμε ότι και τα δύο νομοσχέδια θα περάσουν στη Γερουσία, αλλά σε… αραιή μορφή. Ακόμη και μια αποδυναμωμένη έκδοση θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Αργεντινή και θα μπορούσε να οδηγήσει τους μεγάλους επενδυτές να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους», δήλωσε ο Σαλντίας της EIU.

«Εάν το νομοσχέδιο απορριφθεί, τότε οι επενδύσεις πιθανότατα δεν θα υλοποιηθούν και η οικονομική ανάκαμψη θα είναι αργή και η κυβέρνηση Μίλεϊ πιθανότατα θα είναι σε δύσκολη θέση, καθώς η δημοτικότητά της θα είναι σε χαμηλό επίπεδο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή