Ο Θρύλος της Ευρώπης έκανε και πάλι το… θαύμα του. Ο Ολυμπιακός, το καμάρι του ελληνικού αθλητισμού, «πάτησε» την Φιορεντίνα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και κατέκτησε το Europa Conference League.

Με μια ασύλληπτη γκολάρα του Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο 116’ της παράτασης έστειλε στο καναβάτσο τους Ιταλούς και στον 7ο ουρανό τους οπαδούς του, που είδαν τον Ολυμπιακό να κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο και να γίνει πραγματικότητα το μεγάλο τους όνειρο.

O Θρύλος έγραψε ιστορία στη Νέα Φιλαδέλφεια

Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατακτά ελληνικός σύλλογος, με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού να γράφει ιστορία και να γεμίζει με χαρά και περηφάνια τους οπαδούς της, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Μια ανεπανάληπτη επιτυχία για τον Ολυμπιακό, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό, με τους Ερυθρόλευκους να επιβραβεύονται για την προσπάθειά τους και να… τρελαίνουν όλη την Ευρώπη.

Έτσι παρατάχθηκαν

Μια σπουδαία στιγμή, που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ. Θα μνημονεύεται για πάντα και θα γεμίζει με περηφάνια όλους τους Ελληνες. Μια επιτυχία που έχει πάνω της φυσικά τη σφραγίδα του ηγέτη του συλλόγου, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έκανε τα πάντα για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο και τα κατάφερε.

Μια επιτυχία που έχει την υπογραφή του Μεντιλίμπαρ, που ήρθε και άλλαξε την μοίρα του Ολυμπιακού, αλλά και των παικτών του, που κατάφεραν να οδηγήσουν την πειραϊκή ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης. Στο πάνθεον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Έτσι παρατάχθηκαν

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παρέταξε τον Ολυμπιακό με τον Τζολάκη μπροστά από την εστία και τους Ροντινέι, Ρέτσο, Κάρμο και Ορτέγκα στην τετράδα της άμυνας. Οι Έσε, Ιμπόρα και Τσικίνιο ήταν στην τριάδα της μεσαίας γραμμής για την ομάδα του μεγάλου λιμανιού και οι Ποντένσε, Φορτούνης και Ελ Κααμπί στην αντίστοιχη της επίθεσης. Ο Βιτσέντσο Ιταλιάνο από την άλλη πλευρά, ξεκίνησε την Φιορεντίνα με τον Τερατσάνο στο τέρμα και τους Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Κουάρτα και Μπιράγκι στην άμυνα. Οι Αρτούρ και Μποναβεντούρα ήταν στα χαφ, με τους Μαντραγκόρα, Κουαμέ και Γκονσάλες πίσω από τον Μπελότι.

Μεγάλες ευκαιρίες με Ποντένσε

Ο Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα στην αναμέτρηση και απείλησε στο τέταρτο λεπτό με τον Ντάνιελ Ποντένσε. Ο Πορτογάλος συνέκλινε από αριστερά και σούταρε δυνατά στη γωνία του Τερατσάνο, αλλά ο τερματοφύλακας της Φιορεντίνα έπεσε και απέκρουσε σε κόρνερ.

Ένα λεπτό αργότερα ο Μπελότι σούταρε μετά από γύρισμα του Γκονζάλες, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Στο 9’ ακυρώθηκε σωστά γκολ της Φιορεντίνα για οφσάιντ του Μιλένκοβιτς. Ο διαιτητής έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι ο κεντρικός αμυντικός της ιταλικής ομάδας ήταν εκτεθειμένος. Ένα οφσάιντ που επιβεβαιώθηκε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα από το VAR.

Στο 21’ η Φιορεντίνα απείλησε με τον Μποναβεντούρα, αλλά ο Τζολάκης ήταν στη σωστή θέση και μπλόκαρε το σουτ του μεσοεπιθετικού της ιταλικής ομάδας.

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού βγήκε νικητής και ένα λεπτό αργότερα, όταν ο Μποναβεντούρα βγήκε στην πλάτη της «ερυθρόλευκης» άμυνας και πλάσαρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Ο πορτιέρο των Πειραιωτών, όμως, βγήκε έγκαιρα και με εξαιρετική απόκρουση κράτησε το μηδέν.

Στο 25’ ο Ολυμπιακός άγγιξε το 1-0 με τον Ντάνιελ Ποντένσε. Ο Πορτογάλος εξτρέμ μετά από εκτέλεση κόρνερ έκανε τη γυριστή κεφαλιά, αλλά ο Τερατσάνο έπεσε και μπλόκαρε. Δύο λεπτά μετά τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού (32’) οι Ιταλοί προσπάθησαν να απειλήσουν με τον Κριστιάν Κουαμέ, αλλά ο Τζολάκης κινήθηκε ταχύτατα και έδιωξε προ του Αφρικανού. Στο 40’ ο Ποντένσε είδε την κίνηση του Ελ Κααμπί και με εξαιρετική μπαλιά τον έβγαλε τετ α τετ με τον Τερατσάνο, αλλά ο Μαροκινός φορ δεν πρόλαβε να εκτελέσει.

Στα εναπομείναντα λεπτά του πρώτου μέρους δεν άλλαξε κάτι, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, με τον φωτεινό πίνακα να δείχνει 0-0.

Χωρίς αλλαγές

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές από τους δύο προπονητές, με το πρώτο 20άλεπτο να κυλάει χωρίς κάποια σημαντική φάση. Στο 65’ η Φιορεντίνα απείλησε με τον Μιλένκοβιτς. Ο αμυντικός της ιταλικής ομάδας, μετά από εκτέλεση κόρνερ, πήρε την κεφαλιά, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ.

Μεγάλη απόκρουση από τον Τζολάκη

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Τζολάκης με μια σπουδαία απόκρουση είπε «όχι» στον Κουαμέ. Ο επιθετικός της ιταλικής ομάδας σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Στο 72’ ο Μεντιλίμπαρ έκανε την πρώτη του αλλαγή στο παιχνίδι, με τον Γιόβετιτς να παίρνει τη θέση του Φορτούνη. Ο Ιταλιάνο απάντησε με τον Ντάνκαν αντί του Αρτούρ στο 74’, με τον προπονητή του Ολυμπιακού στο 78’ να φρεσκάρει την ομάδα του με τον Όρτα αντί του Τσικίνιο.

Τεράστια ευκαιρία με Ιμπόρα

Στο 80’ ο Ολυμπιακός έχασε τεράστια ευκαιρία με τον Ιμπόρα. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Όρτα από δεξιά, ο Ισπανός μέσος πήρε την κεφαλιά, αλλά στάθηκε άτυχος, καθώς η μπάλα έφυγε ελάχιστα δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Τερατσάνο.

Δύο λεπτά μετά τη φάση του Ιμπόρα ο Ιταλιάνο έκανε δύο αλλαγές, βάζοντας τους Ικονέ και Μπαράκ αντί των Κουαμέ και Μποναβεντούρα.

Νέα ευκαιρία με Ελ Κααμπί

Στο 85’ ο Όρτα εκτέλεσε το φάουλ που είχε κερδίσει ο Ολυμπιακός από αριστερά, ο Ελ Κααμπί πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ντάνκαν έκανε το δυνατό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ. Το σκορ δεν άλλαξε στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην παράταση.

Κίνι αντί Ορτέγκα

Πριν την έναρξη της παράτασης ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προχώρησε σε αλλαγή, με τον έμπειρο τεχνικό να βάζει στο παιχνίδι τον Κίνι αντί του Ορτέγκα.

Δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, απίστευτη ευκαιρία με Γιόβετιτς

Στο 94’ ο Ολυμπιακός ζήτησε πέναλτι σε χέρι του Κουάτρα μετά από σέντρα του Κίνι, αλλά ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Μια φάση στην οποία όπως φάνηκε ξεκάθαρα στο ριπλέι η μπάλα έχει σταματήσει στο δεξί χέρι του αμυντικού της Φιορεντίνα.

Στο 96’ η ομάδα του μεγάλου λιμανιού έχασε μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία, αυτή τη φορά με τον Γιόβετιτς. Ο Μαυροβούνιος επιθετικός έκανε το πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά ο Τερατσάνο έπεσε στη γωνία του και απέκρουσε σε κόρνερ.

Στο 100’ ο Ελ Κααμπί έκανε την κεφαλιά, μετά από εκτέλεση φάουλ από δεξιά, αλλά η μπάλα πήρε ύψος και πέρασε πάνω από την εστία του Τερατσάνο. Το πρώτο μέρος της παράστασης ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ, με τον Ολυμπιακό να είναι καλύτερος και να έχει σημαντικές φάσεις.

«Μέσα» ο Μασούρας

Πριν την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Μεντιλίμπαρ έκανε αλλαγή, με τον Μασούρα να παίρνει τη θέση του Ποντένσε. Ο Ιταλιάνο απάντησε με τον Ρανιέρι αντί Μπιράγκι και τον Μπελτράν αντί του Γκονζάλες. Στο 109’ ο Ενζολά έκανε το σουτ, δίνοντας φάλτσα στην μπάλα, αλλά ο Τζολάκης έπεσε στην αριστερή του γωνία και απέκρουσε.

Στο 116’ ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί με μια γκολάρα έκανε το 1-0 για τον Ολυμπιακό και έστειλε τον κόσμο των Πειραιωτών στον 7ο ουρανό! Ο Έσε έκανε τη σέντρα από αριστερά και ο Ελ Κααμπί με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τερατσάνο, βάζοντας… φωτιά στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ένα γκολ που έριξε στο καναβάτσο την Φιορεντίνα και έδωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στον Ολυμπιακό, που κράτησε το 1-0 μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή και πανηγύρισε το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το πρώτο ευρωπαϊκό που κατακτά ελληνικός σύλλογος.

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τζολάκης, Ρόντινει, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα (91′ Κίνι), Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο (78′ Όρτα), Φορτούνης (72′ Γιόβετιτς), Ποντένσε (106′ Μασούρας), Ελ Κααμπί (120+2′ Ελ Αραμπί

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ: Τερατσάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι (106′ Ρανιέρι), Μποναβεντούρα (82′ Μπαράκ), Αρτούρ (74′ Ντάνκαν), Μαντράγκορα, Γκονσάλες (106′ Μπελτράν), Κουαμέ (82′ Ικονέ), Μπελότι (59′ Νζολά).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα