Η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Intracom Holdings και της Ευρώπη Ασφαλιστική «τάραξε τα νερά» της ασφαλιστικής αγοράς. Μιας αγοράς, που όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Intracom χθες κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων, κυριαρχήθηκε τα τελευταία χρόνια από ένα κύμα εξαγορών από ξένες εταιρείες.

Όπως είπε ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος και CEO της Intracom Holdings, στην πορεία του χρόνου προέκυψαν επενδυτικές ευκαιρίες για την εταιρεία, με μία από αυτές να είναι και αυτή της Ευρώπη Ασφαλιστική.

Συμφωνία Intracom Holdings – Μακρόπουλου για την εξαγορά της «Ευρώπη»

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κλώνη, αντιπρόεδρο του δ.σ. της Intracom Holdings, υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στον ασφαλιστικό τομέα, ένας τομέας που έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης μιας και οι Έλληνες δεν έχουν (ακόμα) την ίδια ασφαλιστική συνείδηση που υπάρχει στο εξωτερικό.

Ένας παράγοντας που αναμένεται να σηματοδοτήσει την αλλαγή της ασφαλιστικής συνείδησης των Ελλήνων είναι προφανώς και η ίδια η κλιματική αλλαγή με τις συνεπακόλουθες φυσικές καταστροφές.

«Να μη ζητάμε συνέχεια κάλυψη από τις κυβερνήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, «θα πρέπει να αυξηθεί η ασφαλιστική κάλυψη από ιδιωτικές εταιρείες», συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη είναι μια από τις ελάχιστες εταιρείες που έχει παραμείνει σε ελληνική ιδιοκτησία και έχει πάρα πολύ καλό ιστορικό στον κλάδο και πιστεύω ότι θα είναι μια σημαντική συμμετοχή μας», κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκος Μακρόπουλος, ιδρυτής της Ευρώπη Ασφαλιστική και διευθύνων σύμβουλος στο νέο σχήμα, υπενθύμισε ότι ένα 30% της εταιρείας του είχε εξαγοραστεί από την Εθνική Ασφαλιστική αλλά προτίμησε να επαναγοράσει τις εν λόγω μετοχές ώστε η εταιρεία να καταστεί εκ νέου πλήρως ελληνική επιχείρηση.

Σύνθετη συναλλαγή

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Παπαβασιλείου, εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της Intracom Holdings, τόνισε ότι η συμφωνία με την Ευρώπη Ασφαλιστική, ήταν μια σύνθετη συναλλαγή καθώς περιελάμβανε συζητήσεις και με την Τράπεζα της Ελλάδος, που λειτουργεί σαν εποπτικός φορέας για τον κλάδο.

Ωστόσο, πέρα από τις χρονοβόρες διαδικασίες (οι αρχικές βολιδοσκοπήσεις ξεκίνησαν στην αρχή του έτους) είναι μια εξαγορά που όπως είπε ο κ. Παπαβασιλείου δημιουργεί υπεραξίες για τους μετόχους της εταιρείας.

Επιπλέον, η Ευρώπη είναι, όπως είπε, μια εταιρεία που εμφανίζει κερδοφορία και διαθέτει συμβάσεις με μεγάλες εταιρείες.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία», ανέφερε ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, υποδηλώνοντας ίσως ότι δεν θα πρέπει να μας παραξενέψει στο μέλλον η ανακοίνωση και άλλων αντίστοιχων κινήσεων.

Από τη μεριά του ο κ. Νίκος Μακρόπουλος, ιδρυτής της Ευρώπη Ασφαλιστική, τόνισε ότι «μετά από 40 χρόνια επιτυχούς σταδιοδρομίας στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική μου διαδρομή» καθώς πλέον ενώνει τις δυνάμεις του με τον Όμιλο Intracom και τον πρόεδρό της Σωκράτη Κόκκαλη.

Μάλιστα, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Κόκκαλη λέγοντας ότι τον θεωρεί «από τους πλέον επιτυχημένους, ευφυείς και χαρισματικούς Έλληνες επιχειρηματίες» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μακροχρόνια γνωριμία τους. Όπως είπε, η Ευρώπη Ασφαλιστική από την ίδρυσή της το 1985 έχει πάντα κερδοφόρα αποτελέσματα ενώ διατηρεί υψηλότατους δείκτες φερεγγυότητας, γεγονός που την κατατάσσει στις πλέον αξιόπιστες και φερέγγυες ασφαλιστικές εταιρείες.

Όπως είπε ο κ. Μακρόπουλος, η Ευρώπη Ασφαλιστική είναι η μία από τις δύο ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα με άδεια χορήγησης εγγυητικών επιστολών.

«Θεωρώ ότι η απόφαση του Ομίλου Intracom να επενδύσει στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης θα αποδειχθεί άκρως επιτυχημένη, καθώς τα επόμενα έτη προβλέπεται ότι τα ασφάλιστρα θα αυξηθούν από το ποσοστό του 2,5% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα στο ποσοστό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δηλαδή στο 8% – 10% του ΑΕΠ», είπε ο ιδρυτής της Ευρώπη Ασφαλιστική.

«Σε δύο χρόνια (η εταιρεία) θα μεγαλουργήσει», κατέληξε ο κ. Μακρόπουλος.

Η συμφωνία

Η αξία της συμφωνίας ανέρχεται στα 46,55 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σε μια πολύπλοκη συμφωνία, η Intracom Holdings, η οποία είναι και μοναδική μέτοχος της Intracom Properties, αλλά και μέτοχος στην Κλουκίνας – Λάππας (ΚΛΜ) δρομολογεί την τμηματική εξαγορά του 100% της Ευρώπη Ασφαλιστική από την Intarcom Properties.

Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει τη συγχώνευση της Intacom Properties με την ΚΛΜ και την μετονομασία της ΚΛΜ σε Ευρώπη Holdings, την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο στο νέο σχήμα.

Η έγκριση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με τη συμφωνία να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου εξαμήνου. Στόχος είναι ηεταιρεία να εισαχθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο εντός του 2024.

Επικεφαλής του σχήματος θα είναι τόσο ο Σωκράτης Κόκκαλης όσο και ο Νίκος Μακρόπουλος. Ο μεν Κόκκαλης θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου και ο δε Μακρόπουλος θα οριστεί διευθύνων σύμβουλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις