Πρώτη θέση σε επίπεδο ΕΕ κατέλαβαν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα όσον αφορά στις ώρες που εργάζονται σε εβδομαδιαία βάση.

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι ηλικίας 20-64 ετών στη χώρα μας όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Eurostat για το έτους 2023, εργάζονται στην κύρια εργασία τους, κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα. Ακολούθησαν οι εργαζόμενοι της Ρουμανίας με 39,5 ώρες, της Πολωνίας με 39,3 ώρες και της Βουλγαρία με 39,0 ώρες.

Eurostat: Πρωταθλητές Ευρώπης οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα – Το 11,6% δουλεύει πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

Κι όλα αυτά όταν το ίδιο έτος, μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν λίγο πάνω από τις 36 ώρες και πιο συγκεκριμένα στις 36,1 ώρες. Δηλαδή οι Ελληνες εργαζόμενοι παραμένουν στην εργασία τους τουλάχιστον 2,7 ώρες παραπάνω την εβδομάδα σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους εργαζόμενους.

Σε επίπεδο Ευρώπης πάντως υπάρχουν και χειρότερα, καθώς οι εργαζόμενοι στην Τουρκία δουλεύουν 44,2 ώρες την εβδομάδα, στη Σερβία 41,7 ώρες και στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη 41,4 ώρες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, στις χώρες μέλη της ΕΕ σημειώνονται αξιοσημείωτες διαφορές όσον αφορά τις ώρες εργασίας. Καθώς στα «υψηλά» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και στα «χαμηλά» οι εργαζόμενοι στην Ολλανδία με μόλις 32,2 ώρες εργασίας την εβδομάδα (κατά μέσο όρο 6,4 ώρες εργασίας την ημέρα), ακολουθούμενοι από τους συναδέλφους τους στην Αυστρία (33,6 ώρες) και τη Γερμανία (34,0 ώρες).

Σε ποιους κλάδους εργάζονται τις περισσότερες ώρες

Οι οικονομικές δραστηριότητες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομάδα εργασίας, στην ΕΕ, το 2023, ήταν η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία (41,5 πραγματικές ώρες εργασίας), τα ορυχεία και τα λατομεία (39,1) και οι κατασκευές (38,9), ενώ οι μικρότερες εργάσιμες εβδομάδες καταγράφηκαν σε δραστηριότητες των νοικοκυριών ως εργοδοτών (26,7 ώρες), της εκπαίδευσης (31,9) και των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής (33,0).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax