Η Brookfield βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Neoen SA, σε μια συμφωνία που αποτιμά τη γαλλική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περίπου 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το Bloomberg.

Η καναδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων συζητά την αγορά ποσοστού 53,3% της Neoen προς 39,85 ευρώ ανά μετοχή. Η πιθανή προσφορά αντιπροσωπεύει premium 26,9% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος της Neoen στο Παρίσι. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην Ευρώπη φέτος.

Μόνο η Ελλάδα και ακόμη 12 χώρες προτρέπουν στη ζήτηση πράσινης ενέργειας [έρευνα]

Η Brookfield, μαζί με την Brookfield Renewable Partners και την Temasek Holdings Pte από την Σιγκαπούρη, σχεδιάζει να αγοράσει το 42% που ανήκει στην εταιρεία συμμετοχών Impala SAS του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Ζακ Βεϊρά. Το υπόλοιπο θα αποκτήσει από κάποιους άλλους μετόχους της Neoen.

Μόλις ολοκληρώσει την αγορά του μεριδίου, η Brookfield σκοπεύει να υποβάλει προσφορά για το υπόλοιπο της εταιρείας στην ίδια τιμή και να την ιδιωτικοποιήσει. Το διοικητικό συμβούλιο της Neoen χαιρετίζει ομόφωνα την προτεινόμενη προσφορά. Η μετοχή της Neoen έχει σημειώσει άνοδο κατά περίπου 10,5% τον τελευταίο χρόνο, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ανέρχεται περίπου σε 4,8 δισ. ευρώ.

Ποιος είναι ο Ζακ Βεϊρά

Ο Ζακ Βεϊρά είναι ένας Γάλλος δισεκατομμυριούχος με πολυσχιδή επιχειρηματική καριέρα. Υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος της Neuf Cegetel από το 2005 έως το 2007 και ως διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Louis Dreyfus από το 2009 έως το 2011.

Το 2011 ήταν και η χρονιά στην οποία ίδρυσε την Impala SAS. Στα 13 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας συμμετοχών, ο Βεϊρά απέκτησε μερίδια σε επιτυχημένες εταιρείες καθαρής ενέργειας όπως η Neoen, η Direct Energie (η οποία πουλήθηκε το 2018), η Castelton, η TagEnergy και η Albiom.

Μέσω της Impala έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις και στις Augustinus Bader, Rosa Bonheur, CG Cinema, Philosophie Magazine, Trésor Films και Les Films du Losange.

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Ζακ Βεϊρά

Οι ΑΠΕ κεντρίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον

Εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία θα αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές-ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρώπη φέτος και θα ερχόταν σε μια εποχή που οι εισηγμένες εταιρείες καθαρής ενέργειας έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον για εξαγορές μετά την πτώση των τιμών των μετοχών τους και τις ανάγκες για ΑΠΕ λόγω ενεργειακής μετάβασης.

Η KKR & Co. έκανε προσφορά 2,8 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει τη γερμανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές Encavis AG τον Μάρτιο. Η Energy Capital Partners συμφώνησε για την εξαγορά της Atlantica Sustainable Infrastructure Plc για περίπου 2,6 δισ. δολάρια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

H Neoen μετατράπηκε σε ηγέτιδα στις ΑΠΕ

Η Neoen ιδρύθηκε το 2008 και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας, συνδυάζοντας αιολική, ηλιακή και αποθήκευση ενέργειας σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 8.000 μεγαβάτ από περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, ενώ η Brookfield διαθέτει σχεδόν 34.000 μεγαβάτ παραγωγικής ικανότητας και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης περίπου 157.000 μεγαβάτ σε περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμης ενέργειας.

Η Neon είχε αντλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς του 2018 και των επακόλουθων πωλήσεων μετοχών. Η εταιρεία εξέταζε το ενδεχόμενο να πουλήσει μερίδιο 30% στη μονάδα της στην Αυστραλία για να συγκεντρώσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green