Λιγνίτης

Μία από τις πρώτες στρατηγικές κινήσεις της διοίκησης Στάσση στη ΔΕΗ ήταν το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της εταιρείας.

Και το σβήσιμο των φουγάρων φρέναρε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης αλλά η εταιρεία επανέρχεται για την εφαρμογή της απόφασης της, η οποία προβλέπει το κλείσιμο των εργοστασίων έως το 2026.

Ρεκόρ

Παρά αυτήν την προσωρινή διακοπή, η ΔΕΗ σημείωσε μεγάλη πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια στο μέτωπο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις θερμικές της μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Κι έχει σημασία, πέρα από το προφανές που είναι το περιβαλλοντικό ζήτημα, και για τους στόχους που έχει θέσει στα ομολογιακά δάνεια τα οποία σύναψε το 2021.

Όπως αναφέρει το Green Tank η εταιρεία, το 2022 κατόρθωσε να περιορίσει τις εκπομπές της στους 14,94 εκατ. τόνους, 35% λιγότερους από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019 (23,09 εκατ. τόνους). Παράλληλα, το 2023 η μείωση σε σχέση με το 2019 ξεπέρασε το 50% (-50,3%), καθώς αθροιστικά όλες οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ εκτιμάται ότι εξέπεμψαν 11,47 εκατ. τόνους. Πρόκειται για επιδόσεις ρεκόρ.

Να θυμίσουμε δε, ότι στο νέο στρατηγικό επιχειρησιακό της σχέδιο για την τριετία 2024 – 2026, το οποίο παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2024 στο Capital Markets Day στο Λονδίνο, δεσμεύτηκε να περιορίσει το 2026 τις εκπομπές από τις θερμικές της μονάδες στους 5,9 εκατ. τόνους, μια μείωση της τάξης του 75% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Το πρώτο τετράμηνο

Κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με το Green Tank οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ εξέπεμψαν 3,19 εκατ. τόνους, καταγράφοντας μείωση 17,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Η μείωση αυτή είναι υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη ποσοστιαία μείωση που σημειώθηκε στις εκπομπές όλων των θερμικών μονάδων της χώρας (-7,6%). Συνεπώς, ο εναπομένων προϋπολογισμός άνθρακα της ΔΕΗ για τους υπόλοιπους 8 μήνες του 2024 είναι 6,41 εκατ. τόνοι, δηλαδή το 66,8% του συνολικού προϋπολογισμού άνθρακα του έτους.

Η ΔΕΗ, όπως φαίνεται δίνει μάχη για την επίτευξη του στόχου και ένα νέο ρεκόρ…

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Κάτι λιγότερο από ένας μήνας απομένει για να ολοκληρώσει ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τη θητεία του στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ.
Οι εκλογές είναι στις 18 Ιουνίου και ως γνωστόν ο επικεφαλής του ομίλου Τιτάν δεν θα διεκδικήσει εκ νέου το χρίσμα.

Συχνές εμφανίσεις

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Παπαλεξόπουλος τους τελευταίους δύο μήνες έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Επιλέγει ως επί το πλείστον να συμμετέχει σε συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συζητήσεις. Τον είδαμε πρόσφατα στο Power Summit της Eurelectric που διοργάνωσε η ΔΕΗ στην Αθήνα, σε ειδική εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων αλλά και στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO). Οι τρεις εκδηλώσεις που σας αναφέρω ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Και φυσικά ο κ. Παπαλεξόπουλος συμμετείχε και στην εκδήλωση του ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές όπου συζήτησε για το διακύβευμα τους με τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Τα μηνύματα

Όπως μου λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τον κ. Παπαλεξόπουλο, η πυκνότητα της συμμετοχής του σε δημόσιες εκδηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι.

Όχι, δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφαση του για τις εκλογές του ΣΕΒ.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος επιδιώκει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του να υπογραμμίσει τις προτεραιότητες του Συνδέσμου και συνολικά της ελληνικής επιχειρηματικότητας και για το μέλλον.

Και όπως πληροφορούμαι μπορεί από τις 18 Ιουνίου να μην είναι ξανά πρόεδρος του ΣΕΒ αλλά εκείνος θα τοποθετείται ανοιχτά για τα φλέγοντα ζητήματα της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας.

Motor Oil

Όπως θα διαβάσατε και στον ΟΤ η Motor Oil υλοποιεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα για το 2024.

Οι συνολικές δαπάνες του ομίλου αναμένεται να σημειώσουν ρεκόρ και να ανέλθουν στα 340 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικός νόμος

Για μία εξ αυτών έχει εξασφαλιστεί η ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο. Ανέρχεται στα 14,1 εκατ. ευρώ και αφορά στον εκσυγχρονισμό δύο μονάδων του διυλιστηρίου, αυτή της ατμοσφαιρικής απόσταξης και της αλκυλίωσης. Στόχος είναι η αύξηση των όγκων και η καλύτερη παραγωγή σε ενδιάμεσα πετρελαιοειδή προϊόντα.

Για την επένδυση αυτή η Motor Oil θα έχει ως μορφή ενίσχυσης φοροαπαλλαγή ύψους 4,9 εκατ. ευρώ.

Γενική Συνέλευση

Η ιδία συμμετοχή της εταιρείας ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο της επένδυσης περίπου 10,5 εκατ. ευρώ καλύπτεται με δανεισμό.

Η κάλυψη της ίδιας συμμετοχής από την εταιρεία θα γίνει με τη δέσμευση κερδών εις νέον και μετατροπή αυτών σε έκτακτα φορολογηθέντα αποθεματικά τα οποία θα εμφανίζονται σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού και δεν θα διανεμηθούν ή κεφαλαιοποιηθούν για μία επταετία από την ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

Για την απόφαση αυτή η διοίκηση της Motor Oil θα ζητήσει την έγκριση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories