Με την πλάτη στον τοίχο βρέθηκε ξαφνικά ο Γενικός Δείκτης, καθώς η εξαρχής απώλεια των 1470 μονάδων στη συνεδρίαση της Τετάρτης υποδεικνύει επενδυτική αδυναμία.

Κι έτσι, ο Δείκτης κινείται αμέριμνος προς τις 1420.

Ιδιαίτερα δε όσο δεν βγαίνει κάποια πειστική ανοδική αντίδραση, τόσο χάνουν την ελπίδα τους οι ..τελευταίοι πιστοί.

Και οι καθυστερημένες ρευστοποιήσεις τους, είναι γνωστό ότι οδηγούν σε ανατροφοδότηση, ούτως ώστε να επέλθει κάποιου είδους πανικός στο ταμπλό και νέες πιέσεις.

Σε αυτήν τη φάση, η διστακτικότητα για επανατοποθετήσεις είναι εμφανής, μιας και δεν τιμούνται σημαντικές στηρίξεις στα περισσότερα δεικτοβαρή χαρτιά.

Εξ αυτού προκύπτει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για χαμηλότερα επίπεδα, πάντα σε συνάρτηση με την εικόνα στις διεθνείς αγορές.

Με τη Wall Street να συνεχίζει αδύναμα εν όψει των μακροοικονομικών ανακοινώσεων (Παρασκευή 15:30) για PCE και Προσωπικό Ειδόδημα/Κατανάλωση.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης έχει αντιστάσεις στη ζώνη των 1480. Όσο κάτω από εκεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί το momentum των τελευταίων εβδομάδων, και να εισέλθουμε σε μια φάση “επενδυτικής απάθειας”, μέχρι νεοτέρας.

Επισημαίνεται δε ότι και η αγορά ομολόγων (κυρίως κρατικών) δίνει μικτά σινιάλα: από τη μία, η ετησ. απόδοση στη δημοπρασία ΕΓΕΔ 26 εβδ. κατήλθε στο 3,55%, σημαντικά χαμηλότερη από το υψηλό περιόδου στο 3,92% (Οκτ.23), με τάσεις προεξόφλησης ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε αντίστοιχες μειώσεις τον Ιούνιο. Από την άλλη, η απόδοση του 10ετούς αναφοράς πήρε την ανιούσα, λίγο κάτω από το 3,7%, υπενθυμίζοντας ότι στις αρχές του έτους ήταν στην περιοχή του 3%.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεταβολές αυτές μάλλον έχουν βραχυπρόθεσμη αξία δίνοντας ίσως μια ακόμα ευκαιρία τοποθετήσεων σε τέτοιου είδους προϊόντα (παρεμπιπτόντως, το 30ετές μας γύρισε υπό το άρτιο), παρά ότι παράγουν κάποια ανησυχητικά συμπεράσματα.

Εξάλλου, το spread έναντι του 10ετούς γερμανικού Bund παραμένει σε ζώνη υπερπολυετών χαμηλών (επίπεδα 2009, προ PSI) πέριξ των 100 μ.β.

Επίσης, την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του MSCI μετά το κλείσιμο, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο (είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-, με σταθερή προοπτική).

Επιμέρους, ένα μεγάλο μέρος της αρνητικής εικόνας στο ταμπλό της Πέμπτης οφείλεται στην αποκοπή μερίσματος της δεικτοβαρούς ΕΕΕ που κινήθηκε μόνιμα με απώλειες πέρ. 3%. Κατά τα λοιπά, βασικοί ύποπτοι παραμένουν ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, συνεχίζοντας τη μέτρια εικόνα τόσο σε σχέση με τις άλλες δύο τραπεζικές μετοχές, όσο και σε σχέση με πολλά χαρτιά της μεσαίας και μεγάλης κεφ/σης. Ενδιαφέρον -πλην άλλων- για ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΕΕΕ.

Εχθές χάσαμε την ..πρωτοκαθεδρία σε απόδοση από 1/1: ο ΓΔ κερδίζει 11%, λίγο πίσω από τον πρωτοπόρο -πλέον- Nasdaq Comp. με +12%. Την ίδια ώρα, S&P500 και DAX40 βρίσκονται στο +10%, ο αγγλικός FTSE100 στο +6%, ο γαλλικός CAC40 στο +5% και ο βιομηχανικός Dow Jones 30 στο +2%.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής