Επενδύσεις 220 εκατ. ευρώ σε τρεις περιοχές της Ίου σχεδιάζει ο ελληνικός όμιλος Calilo με επικεφαλής τον Άγγελο Μιχαλόπουλο που δραστηριοποιείται στον τομέα της φιλοξενίας. Ο όμιλος Calilo ιδρύθηκε από τον κ. Μιχαλόπουλο, ο οποίος ασχολείται επί μακρόν με τα χρηματοοικονομικά στις ΗΠΑ και από το 2012 άρχισε να επενδύει στην νησί των Κυκλάδων.

Ξεκίνησε με τη λειτουργία δύο πολυτελών ξενοδοχείων και πέντε εστιατορίων και bar. Εφαρμόζοντας ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή δόμησης και υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν, ο Όμιλος ανέπτυξε τα δύο ξενοδοχεία του στην Ίο, «Calilo» και «Agalia» εφαρμόζοντας συντελεστή δόμησης 4,5% και 7,5% αντίστοιχα, χαμηλότερο από το 10% που ορίζεται νομικά.

Πόσο χρεώνουν την ημέρα τα ξενοδοχεία της Αθήνας – Η σύγκριση με Ευρώπη [γραφήματα]

Στην ίδια κατεύθυνση και με όραμα την ανάπτυξη της Ίου ως πρότυπου βιώσιμου τουριστικού προορισμού, ο κ. Μιχαλόπουλος ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ότι ο Όμιλος, έχει εκπονήσει σχέδιο Στρατηγικής Επένδυσης ύψους 220 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια, στις περιοχές Πικρί Νερό, Κουμπάρα και Λουκά-Παπά, όπου σε συνολική έκταση 8.914 στρεμμάτων, προβλέπεται εφαρμογή έργων με συντελεστή δόμησης 0,05%, πολύ χαμηλότερο από το συντελεστή 0,2% που ορίζεται νομικά. Στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου, δεσμεύεται ότι θα αναπτύξει μόνο το 1% της γης που έχει στην κατοχή του, αφήνοντας το υπόλοιπο κομμάτι ανέγγιχτο για τις επόμενες γενιές.

Νέες θέσεις εργασίας

Η νέα επένδυση θα δημιουργήσει περισσότερες από 418 άμεσες και περίπου 1.000 έμμεσες θέσεων εργασίας, το τουριστικό προϊόν της Ίου θα ενισχυθεί με περίπου 1.000 κλίνες, 121 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, 37 κατοικίες και 1 συνεδριακό κέντρο.

Είναι το μόνο σχέδιο στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπου ο επενδυτής οικειοθελώς αυτοδεσμεύεται να αξιοποιήσει μόλις το 1% της συνολικής έκτασης, αφήνοντας το 80% των εκτάσεων του ανέγγιχτο για τις επόμενες γενιές, τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος, ενώ συμπλήρωσε ότι πρώτη φορά ένας Έλληνας επενδυτής λαμβάνει οικειοθελώς την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου με περιβαλλοντική δράση πριν την υλοποίηση των επενδύσεων.

Το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου Calilo βασίζεται όπως εξήγησε ο ίδιος ο κ. Μιχαλόπουλος στη Δέσμευση της Οικογένειας Μιχαλόπουλου για αυτοπεριορισμό αξιοποίησης του 1% της συνολικής έκτασης των εδαφών και να παραμείνει ανέγγιχτο πάνω από το 80% των φυσικών τοπίων του νησιού.

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Calilo Άγγελος Μιχαλόπουλος και Eρικα Μιχαλοπουλου

Ελέγχει το 25% του νησιού

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Μιχαλόπουλος ο Όμιλος έχει αγοράσει σταδιακά στο νησί περίπου 30.000 στρέμματα από τα 108.000 στρέμματα που είναι η συνολική έκταση της Ίου. Έχουμε αποκτήσει το 25% του νησιού και η δέσμευση μας είναι να δομηθούν περί τα 89.000 τετραγωνικά μέτρα, σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Όπως είπε υπάρχουν τρία μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης. Το Μηδενικό μοντέλο, δηλαδή δεν κάνουμε τίποτα και αφήνουμε τα νησιά και τη χώρας να είναι όπως είναι, το οποίο δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Το μοντέλο των πάντων, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που ουσιαστικά αναπτύσσουμε αφόρητα για το περιβάλλον αλλά πολύ καλά για την τσέπη, το οποίο και αυτό έχει ημερομηνία λήξης και το τρίτο μοντέλο που προτείνουμε το μοντέλο του 1%. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το 1% των εκτάσεων που έχουμε και να αφήσουμε το 99% αδόμητο. Οικονομικά συμπλήρωσε είναι εφικτό όσο έχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και χαμηλή δόμηση για να μη χάσει το προϊόν την ταυτότητά του. γιατί το luxury για το οποίο μιλάμε είναι η ιδιωτικότητα. Αυτό που θέλει ο ξένος επισκέπτης είναι να έχει ελευθερία.

Εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι στα επομενα τέσσερα με πέντε χρόνια θα έχουμε Κτηματολόγιο, Δασολόγιο, δρόμους εκτός σχεδίου που τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια θα ορίσουν και η Ελλάδα θα βρεθεί με κάτι που δεν είχε ποτέ. Να φτιάξουμε ένα προϊόν που να έχει εμπιστοσύνη ο ξένος επενδυτής και να ξέρει ότι η γη που αγοράζει είναι αυτή και δεν θα προσβληθεί και αυτό που αγοράζει μπορεί να το μετατρέψει σε ένα σπίτι κάποτε.

Οι νέες επενδύσεις

Οι τρεις νέες επενδύσεις περιλαμβάνουν:

  • τη δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος (ΣΤΚ) που περιλαμβάνει 5στερο ξενοδοχείο 93 κλινών και 23 τουριστικές κατοικίες στην περιοχή Κουπάρα-Διακοφτό και Φάρος
  • τη δημιουργία ΣΤΚ στην περιοχή Πικρί Νερό που περιλαμβάνει 5στερο ξενοδοχείο, 84 κλινών, 16 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και παραθεριστικό χωριού 37 παραθεριστικών κατοικιών
  • τη δημιουργία ΣΤΚ στη θέση Παπάς-Λούκας που περιλαμβάνει μονάδα 280 κλινών και 80 επιπλωμένες κατοικίας.

Οι αντιδράσεις και οι πρωτοβουλίες

Ο κ. Μιχαλόπουλος δεδομένων και ορισμένων αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί στο νησί για τις επενδύσεις του απαντά ότι όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση και σημειώνει ότι οι παρεμβάσεις είναι εξαιρετικά χαμηλής δόμησης, που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία και την οικονομία.

Για τον Όμιλο Calilo βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει οριοθέτηση, καλή διαχείριση των πόρων και υποδομές, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και σε μία σειρά περιβαλλοντικών έργων που έχει υλοποιήσει ήδη.

Επίσης δεσμεύεται ότι πάνω από το 80% της συνολικής έκτασης του Ομίλου αποδίδεται σε Περιοχές Προστασίας στις οποίες όπως εξηγεί, θα διατηρηθεί ο δασικός χαρακτήρας και το φυσικό ανάγλυφο, θα απαγορευτεί κάθε δόμηση, θα δημιουργηθούν συστήματα πυροπροστασίας/πυρόσβεσης (κρουνοί, δίκτυο) και έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς όπως επίσης και δίκτυο μονοπατιών για περιπατητικό τουρισμό, αλλά και για πεζοπορίες ή τρέξιμο (σήμανση).

Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο

Τέλος χθες ανακοίνωσε την συγκρότηση ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, του πρώτου στη χώρα μας, στόχος του οποίου είναι η παρακολούθηση και η αναλυτική καταγραφή, τόσο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεών του Ομίλου στην Ίο, όσο και του συνόλου της χωρικής οργάνωσης και των περιβαλλοντικών παραμέτρων ολόκληρου του νησιού. Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο διατηρεί πλήρη επιστημονική και λειτουργική αυτοτέλεια, καθώς απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, ανεξάρτητους φορείς που σχετίζονται με τον τομέα του περιβάλλοντος, καθώς και εκπροσώπους του Δήμου Ιητών και Περιβαλλοντικής Οργάνωσης.

Η Έρικα Μιχαλοπούλου, Διευθύντρια Στρατηγικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων, ανέφερε από την πλευρά της ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη της Ίου και ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων, αποτελούν προτεραιότητα και κύριο πυλώνα της επενδυτικής μας στρατηγικής. Αυτό το όραμα το κάνουμε δέσμευση μέσα από το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης και τη σύσταση του Παρατηρητηρίου, δράσεις που δεν προβλέπονται ως υποχρέωση από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά αποτελούν πρωτοβουλίες της οικογένειας Μιχαλόπουλου και αντικατοπτρίζουν απόλυτα τη φιλοσοφία του Ομίλου μας για την ουσιαστικά βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε πως η Ίος θα παραμείνει ένας ζωντανός και ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική της κληρονομιά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός