Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Πέρα όμως από τον πόλεμο μεταξύ των χωρών ο οποίος συνεχίζεται, οι δύο πλευρές βρίσκονται αντιμέτωπες και με έναν «αόρατο» εχθρό, τον καιρό.

Οι δύο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός μήνα ζωτικής σημασίας για την παραγωγή. Ο ασυνήθιστος παγετός κατέστρεψε πολλά στρέμματα  καλλιεργειών και με τη συγκομιδή να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες, οι πιθανότητες ουσιαστικής ανάκαμψης μειώνονται.

Το Κρεμλίνο συγκεντρώνει τα σιτηρά – Πώς οι εκλεκτοί του Πούτιν ελέγχουν το παιχνίδι

Οι τιμές μειώθηκαν σημαντικά από τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αλλεπάλληλες ρωσικές σοδειές και τις ανθεκτικές προμήθειες από την Ουκρανία. Όμως, ο ταραχώδης καιρός επέστρεψε την αστάθεια στην αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι υποχώρησαν σήμερα, αν και οδεύουν προς μηνιαίο κέρδος 12%, το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο καιρός δεν είναι σύμμαχος

Η Ουκρανία αναμένει μια σοδειά 19,1 εκατ. τόνων σιταριού, σύμφωνα με την ένωση σιτηρών της χώρας, τη χαμηλότερη εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Παρόλα αυτά, οι προηγούμενες ανοιξιάτικες βροχές βοήθησαν στην αντιστάθμιση περαιτέρω απωλειών. Το μετεωρολογικό κέντρο της Ουκρανίας έχει προβλέψει περισσότερες βροχές σε ολόκληρη τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ενδέχεται να κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον παγετό που κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια καλλιεργειών τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι αναλυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις για την παραγωγή του κορυφαίου εξαγωγέα παγκοσμίως κατά περισσότερο από 10% μέσα στο μήνα.

Η ρωσική γεωργική εταιρεία Grainrus εκτιμά ότι το 40% της έκτασης σιταριού της χειμωνιάτικης σποράς στην περιοχή του Ροστόφ υπέστη ζημιές από τον παγετό. Αναμένει μάλιστα ότι η σοδιά θα είναι 20% χαμηλότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Η εταιρεία διαθέτει πάνω από 100.000 εκτάρια (247.000 στρέμματα).

Μεγάλο μέρος της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της νοτιοκεντρικής Ρωσίας ήρθε αντιμέτωπο με έναν Μάιο που ήταν από τους πιο ξηρούς που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Κίνι της Maxar. Ο ξηρός καιρός θα διαρκέσει τις επόμενες εβδομάδες στην ανατολική Ουκρανία και στα νοτιοανατολικά τμήματα της Κεντρικής Περιφέρειας. Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση στη δυτική Ουκρανία, και στο δυτικό τμήμα της Κεντρικής Οικονομικής Περιφέρειας της Ρωσίας κατά τις επόμενες δέκα ημέρες, σύμφωνα με τον Κίνι.

Σε άλλα μέρη του κόσμου, η Αυστραλία αντιμετωπίζει αντίστοιχες συνθήκες και η Ινδία πιθανότατα θα γίνει καθαρός εισαγωγέας, εξελίξεις που έχουν ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να μειωθούν σε χαμηλό εννέα ετών την επόμενη περίοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities