Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δεν κατάφεραν να απορροφήσουν πλήρως τις πιέσεις του αρνητικού κλίματος που κυριαρχεί παγκοσμίως, βρίσκοντας στηρίξεις μετά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,28%, ενώ σε επίπεδο μήνα κέρδισε 2,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 8.277 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,01% στις 18.497 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,18% στις 7.992 μονάδες.

Οι «εκπλήξεις» από την ΕΚΤ για τα επιτόκια θα έρθουν μετά τον Ιούνιο [γραφήματα]

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωαγορές δέχτηκαν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο δεκαήμερο, κατάφεραν να κλείσουν θετικά τον μήνα. Ο FTSE 100 κέρδισε 0,8%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 2,7%, ενώ ο CAC 40 έκλεισε οριακά θετικά κατά 0,4%.

Σε επίπεδο τίτλων, η Flutter Entertainment υποχώρησε 4,5% αφού η στοιχηματική εταιρεία μετέφερε την εισαγωγή της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου από «premium» σε «standard» στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη μετεγκατάσταση της στη Νέα Υόρκη.

Τα μάκρο

Μπορεί η μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη για την επόμενη εβδομάδα, όμως το ίδιο δεν συμβαίνει για τις επόμενες αποφάσεις.

Και η αίσθηση αυτή συντηρήθηκε, καθώς ανακοινώθηκε ότι στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,6% από από 2,4% τον Απρίλιο. Επίσης, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στη Γερμανία τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Τον Απρίλιο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 2,4%.

Στο μεταξύ, υπήρξαν ανάλογα στοιχεία από τη Γαλλία, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) στη χώρα να αυξάνεται κατά 2,2% τον Μάιο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INSEE. Το ποσοστό παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με τον ετήσιο πληθωρισμό του Απριλίου.

Στα υπόλοιπα μάκρο, στη Γερμανία, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 0,6% τον Απρίλιο σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2023, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 1,2%.

Οι λιανικές πωλήσεις τροφίμων την αναφερόμενη περίοδο μειώθηκαν κατά 3,7% σε μηνιαία βάση και 1,5% σε ετήσια βάση. Οι λιανικές πωλήσεις εκτός τροφίμων σημείωσαν άνοδο 0,2% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ενώ μειώθηκαν κατά 0,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Τέλος, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν ετήσια αύξηση 1,3% τον Μάιο, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Κατοικιών. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4%. Η μέση τιμή κατοικίας στη χώρα τον Μάιο ήταν 264.249 στερλίνες, αυξανόμενη από 261.962 στερλίνες που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο.

Πτωτικός ο Μάιος για την Ελλάδα

Με απώλειες έκλεισε και σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο έχασε το μέχρι προχτές θετικό πρόσημο σε επίπεδο μήνα, αλλά έπεσε και οριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του, αποτυπώνοντας τη διορθωτική πορεία στην οποία βρέθηκε στο δεύτερο μισό του Μαΐου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,56% στις 1.431,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.431,53 μονάδων (-0,58%) και 1.440,78 μονάδων (+0,06%). Ο τζίρος, λόγω rebalancing στον MSCI, ανήλθε στα 384,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 80,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,5 εκατ. τεμάχια αξίας 15,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,83% στις 3.453,87 μονάδες, ενώ στο +1,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.345 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,29% στις 1.241,66 μονάδες.

Αρνητικός ήταν ο Μάιος για τον γενικό δείκτη, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο ΓΔ έκλεισε τον μήνα με πτώση 1,15%, ο FTSE 25 έχασε 1,68%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να κρατήσεις στο +0,35% τα κέρδη του κυρίως λόγω της Εθνικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές