Στάση αναμονής τηρούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τα οποία θα δείξουν και την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ σε μία εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,07%, με τον κλάδο των ασφαλειών να κερδίζει 0,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,11% στις 8.240 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,06% στις 18.486 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,16% στις 7.991 μονάδες.

Μπορεί η μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη για την επόμενη εβδομάδα, όμως το ίδιο δεν συμβαίνει για τις επόμενες αποφάσεις. Και οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό προκειμένου να τοποθετηθούν αναλόγως για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ.

Στο μεταξύ, υπήρξαν ανάλογα στοιχεία από τη Γαλλία, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) στη χώρα να αυξάνεται κατά 2,2% τον Μάιο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INSEE. Το ποσοστό παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με τον ετήσιο πληθωρισμό του Απριλίου.

Εάν επιβεβαιωθεί, η Γαλλία θα έχει δύο συνεχόμενους μήνες με το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,5% τον Μάιο, όπως και τον Απρίλιο. Επιπλέον, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αναμένεται να επιταχυνθεί κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Στη Γερμανία, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 0,6% τον Απρίλιο σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2023, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 1,2%.

Οι λιανικές πωλήσεις τροφίμων την αναφερόμενη περίοδο μειώθηκαν κατά 3,7% σε μηνιαία βάση και 1,5% σε ετήσια βάση. Οι λιανικές πωλήσεις εκτός τροφίμων σημείωσαν άνοδο 0,2% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ενώ μειώθηκαν κατά 0,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Τέλος, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν ετήσια αύξηση 1,3% τον Μάιο, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Κατοικιών. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4%. Η μέση τιμή κατοικίας στη χώρα τον Μάιο ήταν 264.249 στερλίνες, αυξανόμενη από 261.962 στερλίνες που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές