Στην πρώτη νομισματική παρέμβαση από το 2022 προέβη η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δαπανώντας το ποσό των 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας την Παρασκευή επιβεβαίωσαν αυτή την παρέμβαση η οποία κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς το γεν έπεσε σε χαμηλό 34 ετών τον Απρίλιο.

Γιατί ξένες τράπεζες εκδίδουν ομόλογα σε γεν

Το υπουργείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ιαπωνία δαπάνησε 9,7885 τρισεκατομμύρια γιεν (62,25 δισεκατομμύρια δολάρια) για συναλλαγματική παρέμβαση μεταξύ 26 Απριλίου και 29 Μαΐου, σύμφωνα με δήλωση που μεταφράστηκε από την Google.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ιαπωνική κυβέρνηση λαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο από τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου.

Το χρονοδιάγραμμα της κυβερνητικής παρέμβασης συμπίπτει με μια απότομη ανάκαμψη του γεν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την πτώση του ιαπωνικού νομίσματος σε χαμηλό 34 ετών στα 160,03 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις 29 Απριλίου.

Αργότερα ανέβηκε στα 156, ενισχύοντας τις εικασίες για πιθανή παρέμβαση από τις ιαπωνικές αρχές. Το νόμισμα ενισχύθηκε περαιτέρω κατά περισσότερο από 2% τις επόμενες ημέρες.

Εκείνη την εποχή, αναλυτές της Bank of America Global Research υπολόγισαν ότι το μέγεθος της πρώτης ύποπτης παρέμβασης θα μπορούσε να ήταν μεταξύ 5 και 6 τρισεκατομμυρίων γεν, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Συνεχείς πιέσεις

Το γεν δίνει μάχη με τις συνεχείς πιέσεις από τότε που η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε τη νομισματική πολιτική των αρνητικών επιτοκίων τον Μάρτιο. Διαπραγματεύτηκε στα 157,25 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις 11:55 π.μ. ώρα Λονδίνου την Παρασκευή.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki υποστήριξε την ανάγκη για παρεμβάσεις, εάν οι απότομες νομισματικές κινήσεις αρχίσουν να επηρεάζουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες. Αρνήθηκε να σχολιάσει εκείνη τη στιγμή όταν ρωτήθηκε εάν το υπουργείο είχε παρέμβει για να στηρίξει το γεν.

«Όταν υπάρχει υπερβολική κίνηση μπορεί να είναι απαραίτητο να την εξομαλύνουμε», είχε δηλώσει ο Suzuki μιλώντας στο CNBC στις 3 Μαΐου.

Η Ιαπωνία παρενέβη για τελευταία φορά προκειμένου να σταθεροποιήσει το νόμισμα τον Οκτώβριο του 2022, όταν το γεν έπεσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περίπου στα 152 ανά δολάριο. Οι αρχές παρενέβησαν τρεις φορές εκείνο το έτος για να σταθεροποιήσουν το νόμισμα, ξοδεύοντας σύμφωνα με πληροφορίες έως και συνολικά 9,2 τρισεκατομμύρια γεν κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή