![Κίνα: «Κακά μαντάτα» από τη μεταποίηση – Τι δείχνουν τα στοιχεία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/china-bubble.jpg)
Απροσδόκητη μείωση υπέστη η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας, αυξάνοντας την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επιδιώκουν να δώσουν ώθηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της μεταποίησης της χώρας διαμορφώθηκε στο 49,5 τον Μάιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επέκταση και ανατρέποντας τις πρόσφατες αυξήσεις τον Απρίλιο και τον Μάρτιο. Μια μέτρηση άνω του 50 σηματοδοτεί επέκταση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχει δώσει έμφαση στη μεταποίηση υψηλών προδιαγραφών και σε έναν αναβαθμισμένο βιομηχανικό τομέα σε μια εποχή που η παρατεταμένη επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων και η αδύναμη καταναλωτική ζήτηση έχουν επιβαρύνει την οικονομική δυναμική.
Άλλα στοιχεία
Άλλοι δείκτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα έχουν δείξει τα αποτελέσματα αυτής της στροφής, με τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο να ξεπερνά τις προβλέψεις και να αυξάνεται κατά 6,7%. Οι εξαγωγές επέστρεψαν επίσης σε άνοδο τον ίδιο μήνα, εν μέσω αυξανόμενου διεθνούς ελέγχου της βιομηχανικής στρατηγικής της Κίνας και των επιπτώσεών της στο παγκόσμιο εμπόριο.
Κίνα-Αραβικός Σύνδεσμος: Δραστική αύξηση 820% κατέγραψε το διμερές εμπόριο από το 2004
Ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 51,1 τον Μάιο, εξακολουθώντας να βρίσκεται σε έδαφος ανάπτυξης, αλλά μειωμένος από την μέτρηση του 51,2 τον Απρίλιο. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI βρισκόταν προηγουμένως σε κατάσταση συρρίκνωσης από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο. Τον Μάιο, έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες και οι παραγγελίες από το εξωτερικό ήταν σε πτώση.
«Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης στη βιομηχανία εξακολουθεί να αφορά την εγχώρια αγορά και είναι αρκετά αδύναμο», δήλωσε ο Dan Wang, επικεφαλής οικονομολόγος της Hang Seng Bank China.
Ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management, δήλωσε ότι η Κίνα «δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τις εξαγωγές για την προώθηση της οικονομίας της» και ότι η δημοσιονομική πολιτική «πρέπει να γίνει πιο ενεργητική για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης».
Η προσέγγιση
Το Πεκίνο έχει κρατήσει μια προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά την τόνωση της οικονομίας από τότε που μια κρίση ρευστότητας σάρωσε τον τεράστιο τομέα των ακινήτων του στα τέλη του 2021. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μειώσει σταδιακά τα επιτόκια δανεισμού αναφοράς και έχουν τονίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης ημιτελών κατασκευαστικών έργων.
Ωστόσο, πρόσφατες ανακοινώσεις έχουν δείξει ότι η κυβέρνηση εντείνει την υποστήριξή της. Τα νέα μέτρα που παρουσιάστηκαν στα μέσα Μαΐου θα επιτρέψουν στις κρατικές επιχειρήσεις να αγοράζουν απούλητες κατοικίες και περιγράφηκαν στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης ως «ιστορική» αλλαγή πολιτικής.
Ο Wang δήλωσε ότι η στέγαση «είχε χειρότερες επιδόσεις από πέρυσι» και ότι υπήρξε «πολύ λίγη» πολιτική στήριξη. Πρόσφατα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών ανά επιφάνεια μειώθηκαν κατά 23,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.
Η άνοδος του ΑΕΠ
Η Κίνα έχει θέσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης 5% για το σύνολο του έτους. Το ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 5,3% σε σύγκριση με τις αρχές του 2023, όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Κίνα αποκάλυψε τελικά το σχέδιο διάσωσης των ακινήτων της. Θα είναι αρκετό;
Αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα πρέπει να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και να «μειώσει» τις βιομηχανικές πολιτικές της.
Οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο αυξήθηκαν μόλις κατά 2,3% σε ετήσια βάση, σε μια ακόμη ένδειξη της αδύναμης κατανάλωσης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό
![Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_alouminio-600x352.png)
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση
![Ευρωπαϊκές startup άμυνας: Σε ύψη ρεκόρ η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/EUROFIGHTER_J-600x400.jpg)
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων
![Μεξικό: Η πρόεδρος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Claudia-Sheinbaum-1-600x400.jpg)
Η πρόεδρος του Μεξικού γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ, λέει η WSJ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ «εντυπωσίασε τον Τραμπ μένοντας πιστή στα όπλα της και χωρίς να τον ανταγωνιστεί»
![ΕΕ: Προτιμούμε τις διαπραγματεύσεις απο τα αντίποινα στους δασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/usa-europe-kivotia-600x300.jpg)
Ποιά είναι η «γραμμή» που αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Η «γραμμή» που αποφασίστηκε στην διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ
![Meta: Απολύει όσους έχουν «χαμηλές επιδόσεις» και τους στιγματίζει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_zuckerberg_sad-600x352.png)
Η Meta απολύει με γνώμονα «χαμηλές επιδόσεις» κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των απολυμένων
Η ταμπέλα που βάζει η Meta χειροτερεύει τα πράγματα για όσους απολύονται.
![Commerzbank: Περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/Commerzbank-1-600x400.jpg)
Χιλιάδες απολύσεις στην Commerzbank για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit
Η Commerzbank σχεδιάζει να περικόψει 3.000-4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων