Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης άνθρακα της Γερμανίας είναι πιθανό να λάβει αποζημίωση της τάξης του 1 δισ. ευρώ για τη διακοπή των δραστηριοτήτων της στα ορυκτά, με την Κομισιόν να τάσσεται υπέρ της μείωσης της κρατικής στήριξης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberb.

Η Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG), μια μονάδα του ομίλου EPH του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Daniel Kretinsky, είχε αρχικά λάβει υπόσχεση χορήγησης 1,75 δισ. ευρώ από την γερμανική κυβέρνηση για να καλύψει την αποκατάσταση και το κλείσιμο των ορυχείων, αλλά οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είχαν αμφιβολίες για τους υπολογισμούς αυτούς. Η έγκριση είναι πιθανό να έρθει άμεσα και πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές για τις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν πρόκειται να εκδώσει σχέδιο απόφασης σχετικά με τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων ήδη από την επόμενη εβδομάδα και το ποσό της κρατικής ενίσχυσης μπορεί να αλλάξει.

Royal Mail: Η εταιρεία που εφηύρε το γραμματόσημο στα χέρια κροίσου από την Τσεχία [γράφημα]

Συνεχίζει να καίει άνθρακα η LEAG

Η γερμανική κυβέρνηση μεσολάβησε αρχικά για τη συμφωνία το 2020, η οποία επρόκειτο να κάνει πιο εύκολη την έξοδο της LEAG και της RWE AG από τον άνθρακα έως το 2038. Η Κομισιόν είχε ξεκινήσει διεξοδική έρευνα σχετικά με την αναλογικότητα της επιδότησης ειδικά για τη LEAG, αλλά πέρυσι έδωσε το πράσινο φως για την πλήρη στήριξη ύψους 2,6 δισ. ευρώ για την RWE.

Η RWE, εταιρεία κοινής ωφέλειας με έδρα το Έσσεν, είχε προηγουμένως κλείσει συμφωνία με την κυβέρνηση για να επισπεύσει την έξοδό της από τον άνθρακα έως το 2030, ένα βήμα που η LEAG δεν είναι διατεθειμένη να κάνει, καθώς θα συνεχίσει να καίει λιγνίτη για όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί.

Η LEAG δήλωσε νωρίτερα ότι επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ένα μέρος της κρατικής ενίσχυσης για να χρηματοδοτήσει την προώθηση της πράσινης ενέργειας. Η εταιρεία θέλει να επενδύσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή