Σε παράταση των περικοπών παραγωγής προσανατολίζονται οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ που θα συναντηθούν το σαββατοκύριακο, παρόλο που η ανησυχία για ανεπάρκεια στην προσφορά δεν έχει εκλείψει, αλλά απλώς μετατίθεται το κέντρο βάρους από την ένταση στη Μέση Ανατολή στην αυξημένη καλοκαιρινή ζήτηση για καύσιμα, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.

Το καρτέλ εφαρμόζει επί του παρόντος μια συνδυασμένη μείωση της προσφοράς κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Μόλις 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από αυτές τις περικοπές αντιπροσωπεύουν ομόφωνες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής του ΟΠΕΚ και λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους. Τα υπόλοιπα είναι οικειοθελείς μειώσεις από χώρες-μέλη της οργανισμού.

ΙΕΑ: Υποβαθμίζει τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου για φέτος

Μια περικοπή κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2024 και ακόμη 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Οι αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον εάν αυτή η τελευταία περικοπή θα παραταθεί για άλλο ένα τρίμηνο, εν μέσω προβλεπόμενων αυξήσεων της ζήτησης.

Ο συνασπισμός ΟΠΕΚ+ εξετάζει επίσης τη συμμόρφωση μεμονωμένων μελών με τις ποσοστώσεις, ζητώντας από τους μεγάλους παραγωγούς να εφαρμόσουν πρόσθετες περικοπές.

Επέκταση

Τρεις πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚ+, που μίλησαν ανώνυμα στο CNBC, είπαν ότι οι μειώσεις της προσφοράς κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πιθανότατα θα παραταθούν.

Μία από τις πηγές προβλέπει πιθανή στενότητα της αγοράς κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά σημείωσε ότι οι ανησυχίες για τη ζήτηση εξακολουθούσαν να υπάρχουν μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου τον Μάιο προβλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ η έκθεση για την αγορά πετρελαίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον ίδιο μήνα αναφέρεται σε ημερήσια αύξηση της ζήτησης κατά μόλις 1,06 εκατομμύρια βαρέλια.

«Πιστεύω ότι η έξυπνη κίνηση για τον ΟΠΕΚ+ θα ήταν να χαλαρώσει σταδιακά τις εθελοντικές περικοπές για να περιοριστεί η ανοδική πίεση των τιμών και αποτραπεί η αναζωπύρωση του πληθωρισμού», δήλωσε στο CNBC ο Jorge Leon, ανώτερος αντιπρόεδρος της Rystad Energy’s Oil Market Research. «Ωστόσο, νομίζω ότι η αγορά αυτήν τη στιγμή έχει τιμολογηθεί σε μια πλήρη επέκταση των εθελοντικών περικοπών. Οπότε νομίζω ότι αυτό, πιθανότατα, θα κάνουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές θα μπορούσαν να πλησιάσουν στα 100 δολάρια το καλοκαίρι.

Ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates, δήλωσε στο CNBC ότι οι περιορισμοί εφοδιασμού του ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα παραμείνουν σε ισχύ για το τρίτο τρίμηνο, προσθέτοντας: «Πιστεύω επίσης ότι ο ΟΠΕΚ θα τονίσει ότι όποιος δεν συμμορφωθεί με την ποσόστωση θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις. Και πιστεύω ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αμβλύνει τους περιορισμούς προσφοράς μόνο όταν δουν εμφανή σημάδια εξάντλησης των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου».

Ο Katona της Kpler κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, προσθέτοντας ότι το βαρύ πυροβολικό, Σαουδική Αραβία, Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν στις εθελοντικές μειώσεις, ενδέχεται να προσανατολιστεί σε άρση των περιορισμών παραγωγής προς το τέλος του έτους.

Από την άλλη, υπάρχει το αντίπαλο δέος προς τον ΟΠΕΚ+ που είναι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που δεν είναι μέλη του καρτέλ, και σε μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη παράταση των περικοπών μπορούν να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή