Πάνω σε μια κρίσιμη αλλαγή εστιάζει το ενδιαφέρον του το TikTok, προκειμένου να οργανώσει αποτελεσματικότερα και χωρίς νομικές απαγορεύσεις ή συνέπειες την παραμονή του στην αμερικανική αγορά.

Συγκεκριμένα, εργάζεται πάνω σε έναν κλώνο του αλγορίθμου συστάσεων για τα 170 εκατομμύρια χρήστες του στις ΗΠΑ, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μια διαφορετική εκδοχή της εταιρείας που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την κινεζική μητρική του και θα είναι πιο ευχάριστη για τους Αμερικανούς νομοθέτες που θέλουν να την απαγορεύσουν.

TikTok: Με fast-track διαδικασίες η νομική «μάχη» με τις ΗΠΑ

Όπως αποκάλυψε το Reuters, οι εργασίες για τη διάσπαση του πηγαίου κώδικα που επιβλήθηκαν από την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance στα τέλη του περασμένου έτους, προηγήθηκαν του γνωστού νομοσχεδίου για την αναγκαστική πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ που άρχισε να κερδίζει έδαφος στο Κογκρέσο φέτος. Το νομοσχέδιο υπογράφηκε ως νόμος τον Απρίλιο.

Μήπως δεν πωλείται;

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, μόλις ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός του κώδικα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί η βάση για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν τρέχοντα σχέδια για κάτι τέτοιο, όπως εξάλλου έχει ήδη δηλώσει η εταιρεία.

Μετά την αποκάλυψη αυτής της ιστορίας, το TikTok σε μια ανάρτηση στο X, ανοίγει νέα καρτέλα ανέφερε: «Η ιστορία του Reuters που δημοσιεύθηκε σήμερα είναι παραπλανητική και ανακριβής ως προς τα γεγονότα», χωρίς να διευκρινίζει τι ήταν ανακριβές.

Το TikTok δημοσίευσε επίσης ένα απόσπασμα από την ομοσπονδιακή αγωγή του: «Η “ειδική εκποίηση” που απαιτεί ο νόμος για να συνεχίσει η TikTok να λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι απλώς δυνατή: ούτε εμπορικά, ούτε τεχνολογικά, ούτε νομικά. Και σίγουρα όχι στο χρονοδιάγραμμα των 270 ημερών που απαιτεί ο νόμος».

«Επιμένουμε στην αναφορά μας», δήλωσε ωστόσο εκπρόσωπος του Reuters.

O CEO του TikTok, Σου Ζι Τσιου

Η ένσταση και το σχέδιο

Το TikTok και η κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance προσέφυγαν σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο τον Μάιο, επιδιώκοντας να εμποδίσουν τον νόμο που επιβάλλει την πώληση ή την απαγόρευση της εφαρμογής μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Ένα αμερικανικό εφετείο όρισε την Τρίτη ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα για να εξετάσει τις νομικές προσφυγές κατά του νέου νόμου.

Τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες μηχανικοί της ByteDance και της TikTok τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα έλαβαν οδηγία να αρχίσουν να διαχωρίζουν εκατομμύρια γραμμές κώδικα, κοσκινίζοντας τον αλγόριθμο της εταιρείας που συνδυάζει τους χρήστες με βίντεο της αρεσκείας τους. Η αποστολή των μηχανικών είναι να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή βάση κώδικα που να είναι ανεξάρτητη από τα συστήματα που χρησιμοποιεί η κινεζική έκδοση του TikTok της ByteDance, το Douyin, ενώ παράλληλα να εξαλείψουν κάθε πληροφορία που συνδέει τους Κινέζους χρήστες.

Το σχέδιο αυτό που δεν έχει δημοσιευτεί πουθενά αλλού εκτός του Reuters, αποτελεί ένα case study του πώς θα μπορούσε να είναι ένας τεχνικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της TikTok στις ΗΠΑ και δείχνει μέχρι πού θα φτάσει η TikTok για να αντιμετωπίσει τον διακομματικό πολιτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει.

Και όλα αυτά ενώ ο Τζο Μπάιντεν και άλλοι υποστηρικτές του νόμου υποστηρίζουν ότι η δημοφιλής εφαρμογή δίνει στο Πεκίνο υπερβολικά μεγάλη πρόσβαση σε όγκους δεδομένων, πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκοπεύσουν ή να επηρεάσουν τους χρήστες της στις ΗΠΑ.

Το… Τέξας και ένα απίθανο σενάριο

Το Reuters ανέφερε προηγουμένως ότι η πώληση της εφαρμογής με αλγόριθμους είναι εξαιρετικά απίθανη. Η κινεζική κυβέρνηση το 2020 πρόσθεσε τους αλγόριθμους σύστασης περιεχομένου στον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών της, απαιτώντας από μια εκποίηση ή πώληση του αλγορίθμου του TikTok να περάσει από τις διοικητικές διαδικασίες αδειοδότησης.

Η πολυπλοκότητα του έργου -με διάρκεια εκτέλεσης πάνω από ένα χρόνο- δείχνει τη δυσκολία της διάσπασης του υποκείμενου κώδικα που συνδέει τις αμερικανικές δραστηριότητες του TikTok με την κινεζική μητρική του.

Το TikTok και η ByteDance έχουν βάλει σκοπό να πολεμήσουν τον αμερικανικό νόμο στο δικαστήριο επικαλούμενα την πρώτη τροπολογία. Παρ’ όλα αυτά, οι μηχανικοί συνεχίζουν να εργάζονται με εντολή να αποσυνδέσουν το σύστημα συστάσεων του TikTok στις ΗΠΑ από το ευρύτερο δίκτυο της ByteDance.

Ένα προηγούμενο σχέδιο, εξάλλου, για την απομόνωση των δεδομένων των χρηστών των ΗΠΑ, που ονομάστηκε «Project Texas», απέτυχε να κατευνάσει τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες. Τώρα η εταιρεία επιδιώκει να κλιμακώσει τις προσπάθειές της για να δείξει ότι οι δραστηριότητές της στις ΗΠΑ είναι ανεξάρτητες από τον Κινέζο ιδιοκτήτη της.

Ανοιχτός κώδικας

Κάποια στιγμή, τα στελέχη του TikTok εξέτασαν το ενδεχόμενο να δώσουν ανοιχτό κώδικα σε μέρος του αλγορίθμου ή να τον διαθέσουν σε άλλους για πρόσβαση και τροποποίηση, για να επιδείξουν τεχνολογική διαφάνεια.

Τα στελέχη κοινοποίησαν τα σχέδια και παρείχαν ενημερώσεις σχετικά με το έργο διαχωρισμού του κώδικα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης της ομάδας, σε εσωτερικά έγγραφα σχεδιασμού και στο εσωτερικό σύστημα επικοινωνιών της, που ονομάζεται Lark.

Τα ζητήματα νομικής συμμόρφωσης κπου σχετίζονται με τον καθορισμό των τμημάτων του κώδικα που μπορούν να μεταφερθούν στο TikTok, όμως, περιπλέκουν το έργο. Κάθε γραμμή κώδικα πρέπει να επανεξεταστεί για να καθοριστεί αν μπορεί να περάσει στην ξεχωριστή βάση κώδικα.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο αποθετήριο πηγαίου κώδικα για έναν αλγόριθμο σύστασης που θα εξυπηρετεί μόνο το αμερικανικό TikTok. Μόλις ολοκληρωθεί, θα εκτελεί και θα συντηρεί τον αλγόριθμο σύστασής του ανεξάρτητα από τις εφαρμογές TikTok σε άλλες περιοχές και την κινεζική του έκδοση Douyin. Αυτή η κίνηση θα το αποκόψει από την τεράστια δύναμη ανάπτυξης μηχανικής της μητρικής της εταιρείας στο Πεκίνο.

Εάν το TikTok ολοκληρώσει τις εργασίες για τον διαχωρισμό του συστήματος συστάσεων από την αντίστοιχη κινεζική εφαμοργή, η διοίκηση έχει επίγνωση του κινδύνου ότι η TikTok U.S. μπορεί να μην είναι σε θέση να προσφέρει το ίδιο επίπεδο απόδοσης σε σχέση με ό,τι υπάρχει σήμερα, επειδή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους μηχανικούς της ByteDance στην Κίνα για την ενημέρωση και τη συντήρηση της βάσης κώδικα για τη μεγιστοποίηση της δέσμευσης των χρηστών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή