Ένα σχέδιο επίθεσης «ισλαμιστικής έμπνευσης» με στόχο τους αγώνες ποδοσφαίρου που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, αποτράπηκε στο Σεντ Ετιέν, στην κεντροανατολική Γαλλία, από τις υπηρεσίες ασφαλείας που συνέλαβαν έναν νεαρό Τσετσένο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Παρίσι: Τσουνάμι αρνητικών μηνυμάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

«Στις 22 Μαΐου 2024, η γενική διεύθυνση εσωτερικής ασφάλειας (DGSI) προχώρησε στο Σεντ Ετιέν στη σύλληψη ενός Τσετσένου υπηκόου, 18 ετών, που φέρεται ότι ήθελε να διαπράξει επίθεση ισλαμιστικής έμπνευσης στο γαλλικό έδαφος», ανέφερε το υπουργείο.

Αναδημοσιεύοντας την είδηση στην πλατφόρμα Χ, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών είναι «πλήρως κινητοποιημένοι για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του γαλλικού λαού».

Η τρίτη επίθεση που αποτρέπεται από τις αρχές του 2024

Σημειώνεται ότι αυτή είναι «η πρώτη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους.

Όσον αφορά τον νεαρό Τσετσένο, «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι προετοίμαζε ενεργά μια επίθεση στο στάδιο Ζοφρουά Γκισάρ (Σεντ Ετιέν) με την ευκαιρία των αγώνων που θα διεξαχθούν εκεί» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών.

Έφτασε στη Γαλλία με τους γονείς του το 2023 και συνελήφθη στο σπίτι του

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο 18χρονος ήθελε να επιτεθεί στους θεατές, στις δυνάμεις ασφαλείας και «να πεθάνει ως μάρτυρας».

Το BFMTV μεταδίδει ότι ο νεαρός, που έφτασε στη Γαλλία με τους γονείς του το 2023, συνελήφθη στο σπίτι του, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκε.

Πηγές του γαλλικού μέσου δηλώνουν ότι ο 18χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες περί σχεδιαζόμενης επίθεσης, αναγνώρισε ωστόσο «συζητήσεις» σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποίησε η αστυνομία, οι αρχές βρήκαν σε έναν υπολογιστή μια φωτογραφία του σταδίου της Σεντ Ετιέν, ενώ στο τηλέφωνό του βρέθηκαν επίσης βίντεο του σταδίου.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος