Πράσινο φως για την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 174 εκατ. ευρώ (0,50 ευρώ/μετοχή) στους μετόχους της Ελλάκτωρ άναψε η γενική συνέλευση των μετόχων.

Την ίδια στιγμή με άλλη απόφαση της ΓΣ η Ελλάκτωρ – και κατόπιν σχετικού αιτήματος του μεγαλομετόχου Reggeborgh – έδωσε την έγκριση για την εξωδικαστική επίλυση μεταξύ της εραιρείας και των κ.κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση και Ιωάννη Μωραϊτη και συνδεδεμένων με αυτούς πρόσωπα και εταιρείες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται ουσιαστικά να γραφεί το «τέλος» στη σφοδρή διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους Ολλανδούς της Reggeborgh και την πλευρά Καλλιτσάντση κατά τη διεκδίκηση του ελέγχου της Ελλάκτωρ πριν από τρία χρόνια.

Ελλάκτωρ: Στα 85,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη για το 2023

Η επιστροφή κεφαλαίου

«Η Ελλάκτωρ πέτυχε το 2023 την υψηλότερη κερδοφορία των τελευταίων 10 ετών», τόνισε ο CEO κ. Ευθύμιος Μπουλούτας κατά την τοποθέτηση του στην ετήσια τακτικής γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία ενέκρινε την αύξηση και στη συνέχεια τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 174 εκατ. ευρώ, ώστε να επιστραφεί κεφάλαιο στους μετόχους. Τα 174 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε 0,50 ευρώ/μετοχή

Οι ημερομηνίες της επιστροφής κεφαλαίου είναι:

  1. Ημερομηνία Αποκοπής 22.07.2024 (δηλ. μετά την 19.07.2024 που σηματοδοτεί την ημερομηνία λήξης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί της μετοχής και επί του Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η Εταιρεία).
  2. Ημερομηνία Δικαιούχων 23.07.2024
  3. Έναρξη καταβολής επιστροφής κεφαλαίου 26.07.2024.

Νέα σελίδα

Ο κ. Μπουλούτας μίλησε για τα αποτελέσματα του 2023 λέγοντας ότι ήταν μία καθοριστική χρονιά κατά την οποία ο όμιλος «κατόρθωσε, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες και προκλήσεις της αγοράς, να ολοκληρώσει τη λειτουργική του αναδιάρθρωση και μια σειρά στρατηγικών κινήσεων που θωράκισαν περαιτέρω την αειφόρο ανάπτυξή του και οδήγησαν κατά συνέπεια στην υψηλότερη κερδοφορία των τελευταίων 10 ετών»

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία νέα σελίδα στον όμιλο, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της Ελλάκτωρ.

Επιδίωξε δε, να παρουσιάσει τη διαφορά των επιδόσεων και την επιτυχία που είχαν οι παρεμβάσεις της νέας διοίκησης στο διάστημα 2021 με 2023: «Τα επιτεύγματα αυτά αποτελούν το αποτέλεσμα επιχειρησιακών αποφάσεων στρατηγικής σημασίας που συντελούνται αδιάλειπτα από τον Ιανουάριο του 2021, από τους νέους Μετόχους και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που ανέλαβε εκείνη την περίοδο τον Όμιλο. Η εξέλιξη του λειτουργικού αποτελέσματος έφτασε στα 229 εκατ. ευρω το 2023 από μόλις 34 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ η πορεία των κερδών προ φόρων κινήθηκε από ζημίες 150 εκατ. το 2020 σε κέρδη 116 εκατ. ευρώ το 2023»

Οι μέτοχοι

Σύμφωνα με τον κ. Μπουλούτα «στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων κρίσιμη και καθοριστική ήταν η συμβολή των ανθρώπων μας, οι οποίοι μέσα από δύσκολες στιγμές και με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, με αυταπάρνηση διαθέτοντας σημαντικό προσωπικό χρόνο, αγκάλιασαν την προσπάθεια των νέων μετόχων για να αποδείξουν ότι ο ιστορικός αυτός όμιλος όφειλε να φτάσει στη σημερινή, θετική εικόνα».

Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμβολή των μετόχων:  «Ουσιαστική υπήρξε και η συμβολή των μετόχων μας οι οποίοι σε κάθε δύσκολη στιγμή μας στήριξαν συνδράμοντας καθοριστικά με προσωρινή χρηματοδότηση 50εκ ευρώ αρχικά και στη συνέχεια με πλήρη συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120 εκ, κομβικά γεγονότα τα οποία έδωσαν στον όμιλο την αξιοπιστία να διεκδικήσει με επιτυχία νέα έργα ύψους €2.7δις ευρώ, να εκτελέσει και να παραδώσει πλειάδα έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, να είναι πλέον αξιόπιστος συνομιλητής με το ελληνικό και διεθνές τραπεζικό σύστημα και να προχωρήσει στην αποπληρωμή του Διεθνούς ομολόγου ύψους 670 εκ. ευρώ».

Ο στόχος

Ο ίδιος έθεσε και τον στόχο για την Ελλάκτωρ:  «Έχοντας διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του και με σημαντική ρευστότητα ο Όμιλος μεταβαίνει σε μία νέα εποχή, με σταθερές βάσεις για τη συνεχή δημιουργία αξίας για τους μετόχους του, την κοινωνία και την ελληνική οικονομία».

Ηλέκτωρ

Αναφορικά με την πρόταση εξαγοράς της θυγατρικής Ηλέκτωρ από τη Motor Oil ο κ. Μπουλούτας αρκέστηκε στο να πει: «Το διοικητικό συμβούλιο θα αξιολογήσει περαιτέρω την πρόταση των 114,7 εκατ. ευρώ, ενώ έχει αναθέσει σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο την εξέταση του δικαίου και ευλόγου της συναλλαγής»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις