![Finloup: Λύνει τα χέρια των επιχειρήσεων παρέχοντας ηλεκτρονικές συσκευές με… νοίκι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/prentzas-photo.jpg)
Η Finloup κάνει leasing ηλεκτρονικών συσκευών για επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε επιχείρηση, από ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι μεγάλους, μπορεί να πάρει τα smartphones, laptops, ή tablets που χρειάζεται χωρίς να τα αγοράσει.
Αντί γι’ αυτό, πληρώνει ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα για να χρησιμοποιεί τις συσκευές και να έχει και μια σειρά από συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως κάλυψη σε περίπτωση ζημιάς, παροχή συσκευής αντικατάστασης, εγγύηση καλής λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια του πλάνου leasing, και φυσικά ευελιξία ως προς το πόσο θα κρατήσει τις συσκευές αυτές.
Η ιδέα
«Η ιδέα ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις, ειδικά στην Ελλάδα, έχουν σοβαρά ζητήματα ως προς τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πίστωση. Το πρώτο βήμα μας ήταν να βρούμε τον τρόπο να αξιολογούμε καλύτερα επιχειρήσεις και ιδιώτες ώστε να δίνουμε την ευκαιρία σε περισσότερους να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, κάτι που το καταφέραμε αναπτύσσοντας τη δική μας τεχνολογία αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου βασισμένοι στις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες», επισημαίνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Αντώνης Πρέντζας, συνιδρυτής και CEO της εταιρείας.
Η εφαρμογή
«Αυτό το εφαρμόσαμε μέσω ενός μοντέλου άτοκων δόσεων, δηλαδή πίστωσης. Σύντομα όμως, βρήκαμε το μοντέλο που δεν δημιουργεί καθόλου χρέος: το leasing. Ειδικά στην περίπτωσή μας, ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει τον εξοπλισμό του ως μία σταθερή μηνιαία λειτουργική δαπάνη, ενώ παράλληλα μπορεί να διοχετεύει τα κεφάλαια που θα δαπανούσε για να τον αγοράσει σε πιο χρήσιμα για την ανάπτυξη της εταιρείας του πράγματα.
Τα οφέλη
Επόμενο βήμα, ήταν να πλαισιώσουμε την υπηρεσία του leasing ηλεκτρονικών συσκευών με όλα τα απαιτούμενα ώστε να λύσουμε τα χέρια της επιχείρησης με ότι σχετίζεται με διαχείριση των συσκευών. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα βήματα από την αναζήτηση προμηθευτών και των κατάλληλων προδιαγραφών του εξοπλισμού, έως την απόρριψή τους όταν κλείσει ο κύκλος ζωής τους στην εταιρεία – με αυτό τον τρόπο γλιτώνουμε χρόνο και χρήμα από τον επιχειρηματία.
Ο τελευταίος αλλά ιδιαίτερα σημαντικός πυλώνας αξίας, κυρίως για μεγάλες επιχειρήσεις, είναι το «πράσινο» στοιχείο της υπηρεσίας μας: χάρη στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας που φέρνει το leasing, διασφαλίζουμε ότι μεγιστοποιείται ο κύκλος ζωής της συσκευής αφού φύγει από την εταιρεία, είτε με εκ νέου ενοικίαση σε επόμενο πελάτη, ή με διοχέτευσή της στην δευτερογενή αγορά των μεταχειρισμένων», εξηγεί.
Το ιλιγγιώδες ιδιωτικό χρέος «γέννησε» την εταιρεία
«Βασικός άξονας παρακίνησης για την ίδρυση της εταιρείας ήταν η συνειδητοποίηση του πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα του χρέους στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, και κυρίως όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Απότοκο αυτής της προβληματικής κατάστασης είναι οι η υποεξυπηρέτηση όσον αφορά τις διαθέσιμες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Δημιουργώντας ένα μοντέλο που σταματάει να παράγει νέο χρέος ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία για μία ολιστική υπηρεσία που λύνει διαχειριστικά προβλήματα, μπορούμε να «λύσουμε» τα χέρια επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Όλη μας η δραστηριότητα περιστρέφεται γύρω από αυτό το όραμα, όπως γεννήθηκε από την ίδρυση της εταιρείας», αναφέρει.
Πέρα από τα ελληνικά σύνορα
«Τη δεδομένη στιγμή, προσφέρουμε leasing ηλεκτρονικών συσκευών στην Ελλάδα – ταυτόχρονα υποστηρίζουμε με την τεχνολογία μας άλλες εταιρείες σε Ελλάδα, Ρουμανία, και Πολωνία. Στα μελλοντικά σχέδια τις εταιρείας περιλαμβάνεται η επέκταση στο εξωτερικό, αναπαράγοντας ένα μοντέλο συνεργασιών με μεγάλους παίκτες της αγοράς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρονικών συσκευών», υποστηρίζει ο κ. Πρέντζας.
Η καινοτομία που πολλαπλασιάζεται και οι ανάγκες χρηματοδότησης
Πώς τα πάει το ελληνικό οικοσύστημα των startups;
«Το οικοσύστημα ολοένα και αναπτύσσεται – δημιουργούνται νέα funds, τα παλιότερα εμφανίζουν σημαντικές επιτυχίες από παλαιότερες επενδύσεις, και οι άνθρωποι με εμπειρία, γνώση, και ισχυρή δυναμική πολλαπλασιάζονται. Σίγουρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξέλιξης όταν συγκρίνεται με αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Εν τούτοις, σε αυτό το αναπτυσσόμενο περιβάλλον έρχεται να προστεθεί και η εμπειρία από το εξωτερικό, από ανθρώπους και επιχειρήσεις που έχουν ήδη αναπτύξει αξιοσημείωτη εξωστρέφεια και έρχονται να μετουσιώσουν αυτή την εμπειρία σε μοχλό εξέλιξης, μέσω είτε συνεργασιών ή επενδύσεων. Όταν μπουν στην εξίσωση πιο δυναμικά και οι μεγάλοι οργανισμοί της εγχώριας αγοράς με διάθεση να εισάγουν και να αξιοποιήσουν την καινοτομία που φέρνουν οι startups, θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ταυτόχρονα, μπορεί να παίξει καθοριστικό παράγοντα το να διαμορφωθεί ένα χρηματοδοτικό περιβάλλον που μπορεί να υποστηρίξει τις νέες εταιρείες από τα πρώτα βήματα τους, ακόμα και πριν το pre-seed, ώστε να γίνει πιο εύκολο το ξεκίνημα», τονίζει.
Το συναρπαστικό ταξίδι, ο μαραθώνιος και η προσωπική εξέλιξη
Γιατί ένας νέος να δημιουργήσει σήμερα την δικιά του startup;
«Αν ήταν να συνοψίσω την ουσία της ερώτησης σε μία απάντηση, θα έλεγα ότι το ταξίδι της επιχειρηματικότητας, ειδικά στον κόσμο των startups, είναι κάτι το συναρπαστικό. Παράλληλα, το οικοσύστημα είναι σε ένα αρκετά ώριμο στάδιο για να υποστηρίξει τα νέα εγχειρήματα, οπότε τώρα η ευκαιρία είναι πιο μεγάλη από ποτέ», σημειώνει.
Υπάρχει μυστική συνταγή επιτυχίας; «Πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ένα μυστικό επιτυχίας (ίσως η οργανική εξέλιξη ενός τέτοιου μυστικού, αν υπήρχε, θα ήταν γρήγορα να γίνει κοινή γνώση και πρακτική!), όμως πιστεύω ότι είναι νευραλγικής σημασίας ο νέος επιχειρηματίας να είναι αποφασιστικός, τολμηρός, και με διάθεση να αναγνωρίζει τα λάθη του, να βελτιώνει το ένστικτό του, και να γίνεται συνεχώς καλύτερος. Η ταχεία προσωπική εξέλιξη που αναπόφευκτα επιφέρει αυτό το επιχειρηματικό ταξίδι, είναι μια επιβράβευση που συνεχώς τροφοδοτεί τον επιχειρηματία με ενέργεια και όρεξη, κάτι απαραίτητο για τον «μαραθώνιο» που λέγεται «στήνω τη δική μου startup», καταλήγει.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![VentureGarden Αθήνα: Ο επιταχυντής επιχειρηματικών ιδεών ξεκινά τον 23ο κύκλο του τον Μάρτιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/23ος-Κύκλος-VentureGarden-Αθήνα-600x503.png)
VentureGarden Αθήνα: Ο επιταχυντής επιχειρηματικών ιδεών ξεκινά τον 23ο κύκλο του τον Μάρτιο
Οι αιτήσεις του 23ου κύκλου του VentureGarden Αθήνα είναι ανοιχτές για όλους όσους έχουν μία επιχειρηματική ιδέα ή επιθυμούν να αναπτύξουν μία νέα επιχείρηση
![Startups: 10 καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις που μαγνήτισαν τους επενδυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/ot_startUp4-600x352.png)
Οι 10 καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις που μαγνήτισαν τους επενδυτές
Η ελληνική κοινότητα των startups συνεχίζει να παράγει «διαμάντια» και κεντρίζει το εγχώριο και όχι μόνο ενδιαφέρον
![Χάρης Καρώνης (Viva): Ανοιχτός σε συζητήσεις με την JP Morgan – «Βλέπει» αλλαγή στάσης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/karonis-600x383.jpg)
Καρώνης (Viva): Γιατί «βλέπει» αλλαγής στάσης από JP Morgan – Το σχέδιο για NASDAQ
Ο Χάρης Καρώνης τοποθετήθηκε για την επόμενη μέρα της συνεργασίας με την JP Morgan – Πώς αποκωδικοποιεί τις επιπτώσεις από την απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου για την Viva
![Odyx: Όταν η ακαδημαϊκή έρευνα συναντά την επιχειρηματική καινοτομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Odyx-adv-3-1280-x-750-px-600x352.png)
Odyx: Όταν η ακαδημαϊκή έρευνα συναντά την επιχειρηματική καινοτομία
Η ομάδα του odyx, μια startup που γεννήθηκε στους κόλπους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανοίγει νέους ορίζοντες για τις ελληνικές επιχειρήσεις
![Deloitte: Οι τέσσερις ιδέες που πέρασαν στον 2ο γύρο του StartUp Acceleration Program](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Picture1-600x338.jpg)
Deloitte: Οι τέσσερις ιδέες που πέρασαν στον 2ο γύρο του StartUp Acceleration Program
Οι τέσσερις νικητές θα έχουν την ευκαιρία, μετά από μια περίοδο συνεργασίας με τα στελέχη της Deloitte, να εξελίξουν τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις