Σημαντικά οφέλη προσφέρει η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνα με νέα έκθεση, που εξέτασε ιδιαίτερα τον οικονομικό αντίκτυπο απο τη μείωση των προβλημάτων υγείας που προκαλούν συγκεκριμένοι ρυπαντές όπως το διοξείδιο του θείου .

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports Sustainability την Τετάρτη και βασίζεται σε δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, εστιάζει στην άνοδο της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ από το 2019 έως το 2022.

Χρειαζόμαστε ένα Bretton Woods για το κλίμα του πλανήτη

«Από το 2019 έως το 2022, η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά περίπου 55%», δήλωσε ο Ντεβ Μιλστάϊν (Dev Millstein), επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley. «Μέχρι το 2022, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρείχαν περίπου το 14% των συνολικών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια για τις ΗΠΑ».

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, με τη μείωση της χρήσης σταθμών παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, η χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 900 εκατ. μετρικούς τόνους, διαπίστωσαν οι συγγραφείς, αναφέρει ο Guardian.

Αυτό ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 71 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους κάθε χρόνο. Αυτά τα σημαντικά οφέλη για το κλίμα μπορούν να επισκιάσουν τα οφέλη για την ποιότητα του αέρα που απέφεραν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έγραψαν οι συγγραφείς, από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley και την εταιρεία συμβούλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Clean Kilowatts.

Η επίδραση στη δημόσια υγεία

Για να φωτίσουν αυτά τα επιπλέον οφέλη, οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν πόσο η χρήση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας μείωσε τις τοξικές εκπομπές στον αέρα, εστιάζοντας ειδικά στο διοξείδιο του θείου (SO2) και τα διοξείδια του αζώτου (NOx), τα οποία παράγονται κατά την καύση ορυκτών καυσίμων.

Διαπίστωσαν ότι οι εκπομπές SO2 και NOx – και οι δύο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας – μειώθηκαν συνολικά κατά 1 εκατ. μετρικούς τόνους κατά την τριετή αυτή περίοδο.

Για να προσδιορίσουν τον αντίκτυπο αυτής της μείωσης στη δημόσια υγεία, οι συγγραφείς «χρησιμοποίησαν μοντέλα ποιότητας του αέρα για να παρακολουθήσουν τον πληθυσμό που εκτίθεται στη ρύπανση από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής», δήλωσε ο Ν. Μιλστάϊν .

Χρησιμοποίησαν επίσης επιδημιολογική έρευνα για να εξετάσουν τις επιπτώσεις αυτών των εκπομπών και ποσοτικοποίησαν τα οφέλη χρησιμοποιώντας μια αξία σε δολάρια της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος που καθορίζει την αξία της μείωσης του κινδύνου πρόωρου θανάτου σε όλο τον πληθυσμό, είπε.

Συνολικά, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι μειώσεις των εκπομπών SO2 και NOx παρείχαν στις ΗΠΑ οφέλη για το κλίμα και την υγεία ύψους 249 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ένα ποσό που ο Ν. Μιλστάϊν δήλωσε ότι θεωρεί «αξιοσημείωτο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green