Ο παγκόσμιος προγραμματισμός για έργα παραγωγής ορυκτών καυσίμων είναι αρκετός ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη μέχρι το 2050. Συνεπώς, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να εκδίδουν νέες άδειες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Αυτό επισημαίνει εκτενής μελέτη του University College του Λονδίνου και του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (IISD), που απευθύνεται σε πολιτικούς ηγέτες. Σύμφωνα με αυτήν, εάν οι κυβερνήσεις πραγματοποιήσουν τις αλλαγές που υποσχέθηκαν για να εμποδίσουν την παραβίαση των κλιματικών στόχων που έχουν θέσει, δεν θα χρειαστούν νέα έργα ορυκτών καυσίμων, καθώς δεν απειλείται η παγκόσμια επάρκεια.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με τον Guardian, σημειώνουν ότι παρέχουν μια «αυστηρή επιστημονική βάση» για τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο, ώστε να απαγορεύσουν νέα έργα ορυκτών καυσίμων και να ξεκινήσουν έναν μελετημένο σταδιακό περιορισμό της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, ενθαρρύνοντας παράλληλα εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας.
EE: To 50% της ενέργειας στη βιομηχανία προήλθε από ορυκτά καύσιμα το 2022
Καθιερώνοντας μια «σαφή και άμεση ζήτηση» οι πολιτικοί ηγέτες θα είναι σε θέση να θέσουν έναν νέο κανόνα γύρω από το μέλλον των ορυκτών καυσίμων, έναντι του οποίου η βιομηχανία θα μπορούσε να θεωρηθεί «άμεσα υπόλογη», δήλωσαν οι ερευνητές.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ανέλυσε τις προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα σεναρίων που συντάχθηκαν για τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή η οποία περιορίζει την παγκόσμια θερμοκρασία εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Διαπίστωσε ότι εκτός από το ότι δεν χρειάζεται νέα εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, δεν χρειάζεται νέα παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα και αερίου σε ένα καθαρό μηδενικό μέλλον.
Ο δρ Steve Pye, εκ των συντακτών της μελέτης, από το Ινστιτούτο Ενέργειας του UCL, είπε: «Είναι σημαντικό ότι η έρευνά μας αποδεικνύει πως υπάρχει μια αυστηρή επιστημονική βάση για τον προτεινόμενο κανόνα, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα έργα ορυκτών καυσίμων».
«Η σαφήνεια που φέρνει αυτός ο κανόνας θα πρέπει να βοηθήσει στην εστίαση της πολιτικής στη στόχευση της απαιτούμενης φιλόδοξης κλιμάκωσης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές και καθαρή ενέργεια, ενώ θα διαχειρίζεται την παρακμή των υποδομών ορυκτών καυσίμων με δίκαιο και δίκαιο τρόπο», είπε ο Pye.
Η έκθεση επεκτάθηκε στις εργασίες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος έχει προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια πως κανένα νέο έργο ορυκτών καυσίμων δεν είναι συμβατό με τον παγκόσμιο στόχο για την οικοδόμηση ενός συστήματος καθαρής μηδενικής ενέργειας.
Ο ΙΕΑ έκρινε απαγορευτική κάθε νέα επένδυση σε μακροπρόθεσμα έργα ορυκτών καυσίμων, αλλά αναγνώρισε ότι θα απαιτηθούν συνεχείς επενδύσεις σε υπάρχουσες υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου και σε ήδη εγκεκριμένα έργα.
Ο Δρ Fergus Green, από το τμήμα πολιτικών επιστημών του UCL, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το όχι νέα έργα ορυκτών καυσίμων» είναι μια ξεκάθαρη και άμεση απαίτηση, έναντι της οποίας όλες οι τρέχουσες κυβερνήσεις και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μπορούν να κριθούν ευθέως».
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων