
Ο παγκόσμιος προγραμματισμός για έργα παραγωγής ορυκτών καυσίμων είναι αρκετός ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη μέχρι το 2050. Συνεπώς, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να εκδίδουν νέες άδειες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Αυτό επισημαίνει εκτενής μελέτη του University College του Λονδίνου και του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (IISD), που απευθύνεται σε πολιτικούς ηγέτες. Σύμφωνα με αυτήν, εάν οι κυβερνήσεις πραγματοποιήσουν τις αλλαγές που υποσχέθηκαν για να εμποδίσουν την παραβίαση των κλιματικών στόχων που έχουν θέσει, δεν θα χρειαστούν νέα έργα ορυκτών καυσίμων, καθώς δεν απειλείται η παγκόσμια επάρκεια.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με τον Guardian, σημειώνουν ότι παρέχουν μια «αυστηρή επιστημονική βάση» για τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο, ώστε να απαγορεύσουν νέα έργα ορυκτών καυσίμων και να ξεκινήσουν έναν μελετημένο σταδιακό περιορισμό της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, ενθαρρύνοντας παράλληλα εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας.
EE: To 50% της ενέργειας στη βιομηχανία προήλθε από ορυκτά καύσιμα το 2022
Καθιερώνοντας μια «σαφή και άμεση ζήτηση» οι πολιτικοί ηγέτες θα είναι σε θέση να θέσουν έναν νέο κανόνα γύρω από το μέλλον των ορυκτών καυσίμων, έναντι του οποίου η βιομηχανία θα μπορούσε να θεωρηθεί «άμεσα υπόλογη», δήλωσαν οι ερευνητές.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ανέλυσε τις προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα σεναρίων που συντάχθηκαν για τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή η οποία περιορίζει την παγκόσμια θερμοκρασία εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Διαπίστωσε ότι εκτός από το ότι δεν χρειάζεται νέα εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, δεν χρειάζεται νέα παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα και αερίου σε ένα καθαρό μηδενικό μέλλον.
Ο δρ Steve Pye, εκ των συντακτών της μελέτης, από το Ινστιτούτο Ενέργειας του UCL, είπε: «Είναι σημαντικό ότι η έρευνά μας αποδεικνύει πως υπάρχει μια αυστηρή επιστημονική βάση για τον προτεινόμενο κανόνα, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα έργα ορυκτών καυσίμων».
«Η σαφήνεια που φέρνει αυτός ο κανόνας θα πρέπει να βοηθήσει στην εστίαση της πολιτικής στη στόχευση της απαιτούμενης φιλόδοξης κλιμάκωσης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές και καθαρή ενέργεια, ενώ θα διαχειρίζεται την παρακμή των υποδομών ορυκτών καυσίμων με δίκαιο και δίκαιο τρόπο», είπε ο Pye.
Η έκθεση επεκτάθηκε στις εργασίες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος έχει προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια πως κανένα νέο έργο ορυκτών καυσίμων δεν είναι συμβατό με τον παγκόσμιο στόχο για την οικοδόμηση ενός συστήματος καθαρής μηδενικής ενέργειας.
Ο ΙΕΑ έκρινε απαγορευτική κάθε νέα επένδυση σε μακροπρόθεσμα έργα ορυκτών καυσίμων, αλλά αναγνώρισε ότι θα απαιτηθούν συνεχείς επενδύσεις σε υπάρχουσες υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου και σε ήδη εγκεκριμένα έργα.
Ο Δρ Fergus Green, από το τμήμα πολιτικών επιστημών του UCL, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το όχι νέα έργα ορυκτών καυσίμων» είναι μια ξεκάθαρη και άμεση απαίτηση, έναντι της οποίας όλες οι τρέχουσες κυβερνήσεις και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μπορούν να κριθούν ευθέως».


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων