Με αυτήν την πτωτική εβδομάδα, πέντε μετοχές από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση μπηκαν σε αρνητική απόδοση από 1/1

Διολίσθησης συνέχεια για την ΕΤΕ, μετά την ανακοίνωση για παράταση της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Οι πληροφορίες λένε για Σεπτεμβρίο, άρα ενδεχομένως κάποιοι δεν θέλουν να μείνουν μέσα. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει την καλύτερη εικόνα στο ταμπλό, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με τα δύο ..χρέπια ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Εντός του απερχόμενου Μαϊου, η ΕΤΕ κέρδισε περ. 5,8%, η ΑΛΦΑ έχασε περ. 1,7% και η ΠΕΙΡ περ. 4,5%.

Σε ιστορικά υψηλά παρέμεινε η ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ. Η μετοχή ξεκίνησε από τα 2 ευρώ, 2 χρόνια πριν, πλέον στα 3,40. Καθόλου άσχημα για ΑΕΕΑΠ, συνυπολογίζοντας και τα δύο μερίσματα 8,2 και 10 σεντς.

Κάτι παρόμοιο και για την ΟΡΤΙΜΑ. Η τραπεζική μετοχή έχει επιτύχει +62% από την εισαγωγή της, 8 μήνες νωρίτερα, ενώ παρέδωσε και αξιόλογα αποτελέσματα για το α’ τριμηνο 2024.

Τέταρτος συνεχόμενος μήνας στους …τέσσερις μήνες χρηματιστηριακής ζωής για τον ΔΑΑ. Αν και δεν είναι εύκολο για κάποιον “να χάσει λεφτά” από τέτοιον τίτλο στο μακροπρόθεσμο, ωστόσο προς το παρόν βλέπει ήδη -14%, διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο αν υπολογίσουμε τον “βαρύ” (αναμενόμενο) χαρακτήρα της μετοχής. Πάνω από 8,30-8,35, καλό θα ήταν να τον ακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται.

H ΔΕΗ προβληματίζει, το διάγραμμα “την οδηγεί” μέχρι και σε μονοψήφιο, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Μόνο πάνω από 12 ευρώ θα αποκτήσει και πάλι ενδιαφέρον.

Κοιτάμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, CENER, από τον 25άρη. Η ΜΟΗ έχασε άτσαλα τα 28, αναμένουμε την επιστροφή της εκεί ώστε να δούμε τις αντοχές της.

Η μικρή ΤΖΚΑ παρέμεινε επί μακρόν πτωτική, βρίσκοντας πλέον το επίπεδο των 1,55 ευρώ από όπου θα δικαιολογείτο μια ανοδική αντίδραση μέχρι τη ζώνη των 2, σε πρώτη φάση.

Ο κλάδος πληροφορικής παραμένει στο επίκεντρο. Μετά τις υπέροχες εξελίξεις σε ΕΠΣΙΛ και ΕΝΤΕΡ, παρατηρούμε με ενδιαφέρον τις ΠΡΟΦ και ΠΕΡΦ, αμφότερες κοντά στα ιστορικά υψηλά, πλέον οι δύο «πυλώνες» του κλάδου. Η πρώτη έχασε 5% στην εβδομάδα, η δεύτερη 3%.

Εξάλλου, οι ..γιαλαντζί ΙΝΤΕΚ, ΚΟΥΕΣ (έχουν κι άλλα λειτουργικά αντικείμενα) παραμένουν σε στενή επαφή με τα πρόσφατα επιτευχθέντα δικά τους, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι REALCONS, ΙΛΥΔΑ, ΚΟΥΑΛ (πάει για αναπτυξιακή ΑΜΚ, μην ξεχνάμε). Υπενθυμίζονται τα σημαντικά κεφάλαια που αναμένεται να εισέλθουν στον κλάδο με τα πακέτα χρηματοδότησης, ώστε το μέλλον τους να είναι λαμπρό.

Την Τετάρτη διεξήχθη δημοπρασία Εντόκου Γραμματίου ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) διάρκειας 26 εβδ. Παρατηρήθηκε μεγάλη απομείωση στην ετησιοποιημένη απόδοση, στο 3,55% από το 3,92% υψηλό περιόδου (Οκτ. 23) και το 3,69% προηγούμενου μήνα. Είναι προφανής η προεξόφληση της μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ εν ευθέτω χρόνω, ίσως και στις 6/6. Την ερχόμενη Τετάρτη, 5/6, θα λάβει χώρα αντίστοιχη δημοπρασία 52 εβδ., για όποιον θέλει να “κλειδώσει” το τρέχον επιτόκιο. Να σημειωθεί ότι η απόδοση είναι αφορολόγητη και “καταβλητέα” στην έναρξη της επένδυσης, αυστηρότερα ο επενδυτής αγοράζει με έκπτωση την άρτια αξία του ΕΓΕΔ, η οποία θα του επιστραφεί ολόκληρη στο τέλος της επενδυτικής περιόδου.

Το spread μεταξύ 10ετούς ελληνικού ομολόγου και αντίστοιχου γερμανικού παραμένει επί μακρόν σε ζώνη υπερπολυετών χαμηλών, περ. των 100 μ.β. Τα επίπεδα αυτά έτρεχαν την περίοδο 2009, πριν το PSI και τα μνημόνια, ενδεικτικό της πλήρους επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο παγκόσμιο επενδυτικό στερέωμα μετά από τόσα χρόνια απαξίωσης.

Latest News