Πράσινο φως άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή για την κρατική ενίσχυση της Ιταλίας προκειμένου η εταιρεία τεχνολογίας STMicroelectronics να ξεκινήσει την κατασκευή ενός εργοστασίου μικροτσίπ κόστους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τις ασιατικές εισαγωγές για ζωτικά κατασκευαστικά εξαρτήματα.

Το εργοστάσιο που προτείνει η γαλλο-ιταλική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών στην Κατάνια της Σικελίας, θα λάβει άμεση επιχορήγηση περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρώμη για την κατασκευή εξειδικευμένων μικροτσίπ που ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ημιαγωγοί: Οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις στον πόλεμο των τσιπς και το στοίχημα των 380 δισ. δολ.

Οι μεγάλες διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η άνοδος των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα έχουν εντείνει τις προσπάθειες απεξάρτησης της Ευρώπης από την Ασία για προμήθεια ημιαγωγών, με τις πρόσφατες διακοπές στην θαλάσσια εμπορική οδό της Ερυθράς Θάλασσας να εντείνουν τις ανησυχίες.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσφέρουν επίσης μεγάλα κίνητρα για να προσπαθήσουν να προσελκύσουν κατασκευαστές ημιαγωγών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκε με το δικό της νόμο για τα μικροτσίπ, επιδιώκοντας να κάνει το ίδιο για εξαρτήματα ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, από την πληροφορική έως την κατασκευή αυτοκινήτων.

Η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε ότι η εγκεκριμένη κρατική βοήθεια καταδεικνύει την αποφασιστικότητα του μπλοκ να διασφαλίσει την προμήθεια τέτοιων υλικών.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε αυτό, γιατί στέλνει σήμα και στον υπόλοιπο κόσμο (..) είναι στρατηγικής σημασίας για μας να μην έχουμε εξαρτήσεις από έναν μόνο προμηθευτή», είπε ο Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου στην Κατάνια.

Η ιταλική και η γαλλική κυβέρνηση είναι οι κύριοι μέτοχοι της STMicro, κατέχοντας κοινό μερίδιο 27,51%.

Το νέο εργοστάσιο θα είναι η δεύτερη εγκατάσταση του ομίλου στο ιταλικό νησί της Σικελίας.

«Η πανεπιστημιούπολη της Κατάνια θα βοηθήσει στην αναστροφή της τάσης υπερβολικής εξάρτησης από τις εισαγωγές εξαρτημάτων που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους στόχους της ευρωπαϊκής ψηφιακής και πράσινης μετάβασης», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Το στοίχημα των μικροτσίπ καρβιδίου του πυριτίου

Το εργοστάσιο STMicro θα παράγει μικροτσίπ από καρβίδιο του πυριτίου, το οποίο είναι ενεργειακά πιο αποδοτικό από το τυπικό πυρίτιο.

Τα σχέδια της εταιρείας δείχνουν την πεποίθησή της ότι η πρόσφατη ύφεση στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων είναι προσωρινή και ότι τα μικροτσίπ καρβιδίου του πυριτίου θα υιοθετηθούν ευρύτερα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η ύπαρξη ενός μεγάλου, ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού εργοστασίου κατασκευής και συσκευασίας μικρτσίπ καρβιδίου του πυριτίου θα έχει «ευρεία θετικά αποτελέσματα για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα ημιαγωγών» και θα συμβάλει στη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας εφοδιασμού, δήλωσε η Επιτροπή.

Το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει με πλήρη δυναμικότητα το 2032.

Η STMicro είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μικρτσίπ καρβιδίου του πυριτίου, τα οποία είναι πιο ακριβά στην κατασκευή από τα κανονικά μικροτσίπ πυριτίου, αλλά προτιμώνται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες επειδή είναι ενεργειακά αποδοτικά, ελαφριά και ανθεκτικά.

Στους πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνονται αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla, η BYD, η BMW και η Renault.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία